Paikalliset

Kuskittomat bussit tulevat sittenkin Vantaalle

Automaattibussit Vantaalle toimittava Robosoft valmistaa muun muassa tällaisia ajoneuvoja.

Robosoft

Kuskittomat automaattibussit kyydittävät sittenkin messukansaa Vantaan Kivistössä heinäkuussa 2015. Hanke oli hetken vaakalaudalla, kun projektissa mukana ollut automaattibussien toimittaja meni konkurssiin kuluvan vuoden helmikuussa.

Hetken oli epävarmaa, kyetäänkö sähköisiä minibusseja toimittamaan Vantaalle lainkaan. Tiistaina varmistui, että valmiuksia bussien toimittamiseen on edelleen.

– Saimme eilen tiedon Rooman yliopistosta, että Vantaa kuuluu niiden seitsemän kaupungin joukkoon, joissa automaattibussien pilotti toteutetaan. Olen todella helpottunut ja iloinen, Vantaan innovaatio instituutin toimitusjohtaja Ritva Alatalo iloitsee.

Vantaan kannalta kriittinen tilanne syntyi, kun projektissa mukana ollut ranskalaisyhtiö Induct teki konkurssin. Yhtiö ei alunperinkään ollut toimittamassa busseja Vantaalle, mutta konkurssi jätti toisen projektiyhtiön eli Robosoftin harteille kohtuuttoman taakan.

Kun kansainvälisessä yhteisprojektissa on mukana yhteensä seitsemän maata, oli pelkona, että Vantaalle ei yksinkertaisesti ehditä toimittamaan automaattibusseja määräaikaan mennessä.

Vaikeuskertoimia lisäsi se, että busseja on tilattu myös samaan aikaan heinäkuussa 2015 järjestettävään Milanon maailmannäyttelyyn.

– Ongelma ratkesi, kun kaksi uutta autovalmistajaa lähti hankkeeseen mukaan. Kyse on todennäköisesti eurooppalaisista rakentajista, Alatalo arvelee.

Alunperin Vantaan kaavailuissa oli kuuden bussin laivue. Näillä näkymin Alatalo lupaa Kivistöön neljästä viiteen automaattisesti ohjautuvaa bussia.

– Busseille on suunniteltu oma rata, jossa ei ole risteävää liikennettä, ei paremmin jalankulkijoita kuin autojakaan, Alatalo kuvailee.

Hänen mukaansa hanke on kohdannut myös juridisia haasteita. Yksi niistä on, että tieliikennelaki ei tunnista ilman kuljettajaa liikkuvia kulkuneuvoja.

Niinpä bussien kulusta on neuvoteltu liikenneministeriön kanssa, joka on näyttänyt hankkeelle vihreää valoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu