Paikalliset

Vauhtisokeus voi piinata asunnonostajia alkuvuonna

Monissa uudiskohteissa on asuntojen hinnasta suuri osa nykyään velkaosuutta. Maaliskuun alusta lähtien asunnon ostaja maksaa varainsiirtoveroa myös tuosta velkaosuudesta. Nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa uudisrakentamisen kysyntään ja uudiskohteiden hinnoitteluun.

Tiina Örn

Maaliskuun alussa tapahtuva varainsiirtoveron korotus näkyi asuntolainojen kysynnän kasvuna viime vuoden lopulla.

– Myös tammi- ja helmikuussa asuntolainoja tullaan kysymään tavallista enemmän, ennustaa Hypoteekkiyhdistyksen uusi toimitusjohtaja Ari Pauna.

Varainsiirtoveron korotus koskee osakehuoneistokauppoja. Korotuksen jälkeen vero on kaksi prosenttia asunnon velattomasta hinnasta.

Pauna pelkää, että tuleva korotus johtaa hätiköityihin ratkaisuihin asuntokaupoissa.

– Ilmassa on vähän samanlaista vauhtisokeutta kuin oli vuosi sitten ylimääräisen asp-palkkion kohdalla.

Vauhtisokeus näkyy harkinnan pettämisenä ja haluttomuutena pohtia asuntokaupan järkevyyttä pitkällä tähtäimellä ja kokonaisuutena.

– Muutaman satasen tai tonnin veroedun saamiseksi otetaan jopa useiden kymppitonnien pitkäaikainen riski kannettavaksi.

Pitkäaikaisella riskillä Pauna viittaa siihen, ettei asunnon kunnosta ja tulevista remonteista malteta ottaa huolellisesti selvää.

– Ostetaan vanha ja huono eli korjausvelkainen asunto halvalla kiireessä. Muutaman vuoden päästä tuleekin sitten yllätyksenä putkiremontti, joka syö asunnon hinnassa ”säästetyn” summan jopa kaksinkertaisena.

Pauna korostaa, että asunto on liian suuri hankita, jotta kiirehtiminen pelkän veronkorotuksen vuoksi olisi järkevää.

– Asuntokaupoissa pitää aina keskittyä siihen, mitä on ostamassa ja erityisesti mihin hintaan.

 

Korotus tulee näkymään ajan myötä myös vuokrissa.”

Open Market Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Panu Oksanen ei pidä varainsiirtoveron roolia asuntokaupan kokonaispaletissa kummoisena.

 

– Merkitys olisi varmasti ollut suurempi, jos rahoitusmarkkinat eivät olisi viime vuoden lopulla kiristyneet. Nyt asuntolainaa on ollut vaikeampi saada ja se on hiljentänyt markkinoita.

Tuleva veronkorotus ei siis ole alkuvuodesta näkynyt suurena ryntäyksenä asuntokaupoilla. Oksanen uskoo, että veronkorotuksen vaikutukset näkyvät parhaiten maaliskuun jälkeen. Korotus saattaa hänen mukaansa vähentää uudistuotannon kysyntää.

– Monissa uudiskohteissa on nykyään hinnasta suuri osa velkaosuutta. Saa nähdä, miten hinnoittelulle käy, kun varainsiirtoveroa aletaan maksetaan myös velkaosuudesta.

Veronkorotus tulee todennäköisesti näkymään myös vuokralaisten kukkarossa.

– Vuokranantajat vyöryttävät veron vuokriin ajan myötä eli verorasitus kohdistuu kotitalouksiin, jotka ovat vasta tulleet asuntomarkkinoille tai eivät pysty hankkimaan omaa asuntoa, pohtii Pauna.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu