Lapseton nainen: Miksi lapsi tehdään huostaanotettavaksi?

Mira Tiirikainen on hankkinut hoitoalalta kotiavustajan, perhepäivähoitajan ja sairaanhoitajan koulutukset.

Jukka Tiirikainen

Mira Tiirikaiselle lapsettomuus oli luonteva valinta.

– En minä alun perin ollut päättänyt, etten tee lasta. Odottelin aikani, alkaako biologinen kelloni tikittää, mutta ei se vain alkanut.

Tiirikainen kertoo, että parikymppisenä seurustellessaan hänelle ei olisi tullut mieleenkään tehdä lasta. 2000-luvun alussa Tiirikainen meni naimisiin, odotteli, eikä kuume iskenyt edelleenkään. Lopulta hän ehti erota ja mennä toisen kerran naimisiin.

– Kun olin seurustellut nykyisen mieheni kanssa, sanoin hänelle: Minä en sitten halua lapsia, johon mieheni vastasi ilahtuneena: Hyvä!

Tiirikainen luonnehtii itseään vahvatahtoiseksi naiseksi, jonka päätä ei turhaan käännetä.

– Lähiomaiseni tietävät, että jos olen jonkun päätöksen tehnyt, se pitää.

Ehkä juuri siksi hän ei ole kokenut perheensä suunnalta painostusta muuttaa päätöstään.

Perhepiirissä yksi asia välillä hiukan harmittaa.

– Veljelläni on kolme lasta, jotka ovat minullekin rakkaita, mutta välillä tuntuu, ettei perheessä muusta puhutakaan. Vanhempani eivät juuri kysy, mitä minulle ja miehelleni kuuluu. Silloin mielessä käy, että olen heille niin sanotusti se kakkoslapsi.

Tiirikainen arvioi päässeensä lapsettomana helpommalla hoitoalan työyhteisössä.

– Hoitoalalla ihmiset hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Uskon, että muissa työyhteisöissä lapsettomaan saatetaan suhtautua paljon kriittisemmin.

– Joskus potilaat kysyvät, onko minulla lapsia. Kun vastaan, ettei, he toteavat, että ehtiihän sitä vielä. Jätän usein keskustelun siihen.

Silloin tällöin netin keskustelupalstoja seuratessaan hän on törmännyt itseään koskevaan kirjoitteluun.

– Huh, huh, mitä tekstiä. Kirjoittavat eivät selkeästi tunne minua, loppuvuodesta kotikuntansa valtuustoon valittu Tiirikainen sanoo.

Turuilla ja toreilla ihmisiä tavatessaan hän ei ole kohdannut negatiivisia kannanottoja – päinvastoin.

– Yksin asuvat ja lapsettomat pariskunnat kokevat, että ymmärrän heidän tilanteensa hyvin. Noin 60– 70 prosenttia suomalaisista on yksin tai kaksin eläviä. Määrän toivotaan näkyvän myöhemmin myös asuntotuotannossa.

Tiirikainen kokee elämänsä lapsettona vapaaksi ja myöntää rehellisesti, että hänellä on varaa olla itsekäs.

– Toki puoliso on otettava huomioon, mutta esimerkiksi opiskeluun on aikuisena aikaa ja varaa, kun ei ole muita suita ruokittavana ja huolehdittavana.

 

Lapsettomuus ei ole vastuun-pakoilua. Vastuuta voi kantaa myös muuten.”

Hän tietää osan mieltävän lapsettoman parin itsekkääksi ja vastuunpakoilijaksi. Sellaiseksi hoitoalalla toistakymmentä vuotta työskennellyt Tiirikainen ei kuitenkaan tunnustaudu.

 

Tällä hetkellä nainen opponoi sosionomiopiskelijaa, joka tekee opinnäytetyötä lastenkodista. Tiirikainen ihmetteleekin, miksi lasten huostaanottojen määrä kasvaa Suomessa kiihtyvää tahtia.

– Jaksan ihmetellä, miksei lapsista pidetä huolta, jos ne hankitaan. Kuulostaa kovalta, mutta Suomessa ehkäisyn saa jokainen joka haluaa. Jos taloudellinen tai muu elämäntilanne ei salli perheenlisäystä, miksi lapsia tehdään, hän kysyy.

Jos perheenäitejä kehutaan ahkeraksi, niin sellainen on yhtä lailla lapsetonkin.

– Perustin Facebookiin syksyllä 2011 vapaaehtoisesti lapsettomien keskusteluryhmän. Ryhmässä oli alle sata jäsentä. Aikamme keskusteltuamme, kysyin heiltä, mitäs jos perustaisimme yhdistyksen.

Nyt Tiirikaisen perustamalla Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:llä on ensimmäinen, vauhdikkaasti alkanut toimintavuosi takanaan.

– Kirjoitin heti perustamisen kynnyksellä Helsingin Sanomiin tarkoituksella kärkevän kannanoton, miltä jäsenistämme tuntuu olla lapseton lapsiperheiden ympäröimänä.

Kirjoituksesta syntyi kohu, jota jatkettiin Iltalehdessä.

Loppusyksystä Tiirikainen tempaisi käyntiin Tunti vanhukselle -kampanjan, joka sai sekin kiitettävästi julkisuutta.

– Vaikka kampanja päättyikin, aiomme käydä mieheni kanssa lähellä sijaitsevassa vanhainkodissa jatkossakin.

– Vaadimme myös sterilisaation alaikärajan laskemista. Laitoimme vastikään siitä adressin nettiin, hän jatkaa.

Vapaaehtoiset lapsettomat

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry kokoaa yhteen aikuisia ihmisiä, joille yksi asia elämässä on selvää: lapsettomuus vapaasta tahdosta.

Vapaaehtoisesti lapseton ei tarkoita lapsivihaa tai -kielteisyyttä.

Vapaaehtoisesti lapseton, eli vela, haluaa elää elämänsä ilman omia lapsia ja näin ollen hänen elämäänsä sisältöä ja merkityksellisyyttä tuovat muut asiat.

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n tarkoituksena on antaa vertaistukea toisille veloille, lisätä julkista keskustelua asiasta, edistää vapaaehtoisesti lapsettomien asemaa ja tasa-arvoa yhteiskunnassamme ja laajentaa käsitystä perinteisestä perhemallista.

Yhdistys haluaa tehdä asiastaan hyväksytyn ja julkisen, väheksymättä perinteisiä perhemalleja, vihaamatta tai arvostelematta ketään.

Lähde: www.vapaaehtoisesti-lapsettomat.fi

Kommentit

Jep. Sussu puhuu asiaa. Hyvä valinta monille ja aivan kertomisen arvoinen kuin lapsettomuudesta julkisesti avautuminen. On hyvä, että me ei olla samallaisia kaikki. Jotkut äitejä 16v ja sitten seitsemän lasta sinne tänne. Miettikää sitä.

Kekkula

Muistaa kaikki, että puheet "miksi lapsi on tehty" tarkoittavat lapselle ja muillekin lapsen olemassa olemisen kyseenalaistamista. Miksi häntä ei tapettu silloin kun se oli vielä mahdollista.

Kun ei toivotut lapset kuulevat olemassa olonsa kyseenalaistamisen he ymmärtävät sen merkituksen ainakin 4-vuotiaasta lähtien.

Pahinta on jos tämän kuulee lähiomaisilta, esimerkiksi vanhemmilta tai isovanhemmilta. Parhainpäin selityksillä ei ole merkitystä. Se seuraa mukana koko elämän tavalla tai toisella.

Jotainasiasta tietävä

Ei tietysti lapsille pidä tällaista puhua, mutta pitäisi tajuta siinä vaiheessa kun siellä sängyssä ollaan, niin vetää se huppu siihen välineen päälle jos ei ole edellytyksiä asianmukaisesti hoitaa ja kasvattaa lastaan.

liikaa ongelmavanhempia

Entä äiti, joka yrittää saada jo kolmatta lasta, jotta saisi isomman asunnon!
Elää täysin sossun ja lapsilisien varassa. Kaksi lasta jo huostaanotettu...
Vantaan sossut vain puolustaa äitiä, joka ei viitsi edes töihin mennä!!!

Henkinen välinpitämättömyys

Kiitos artikkelista. En ole vapaaehtoinen lapseton, mutta lapseton kuitenkin. Sijoituslapsi mielessäni tällä hetkellä. Todella tärkeää tuoda yksineläjien ja lapsettomina elävien näkökulmia esille.

maapähkinä

Niin tuo lapsesta huolenpitäminenhän on suhteellista ja riippuu myös otannasta. Joidenkin mielestä lapsen kanssa pitää olla 24h päivässä ja joillekin riittää että on katto pään päällä. Sen olen kuitenkin huomannut että lasten huolehtimisessa parhaat asiantuntijat tuntuvat olevan lapsettomia. Perheen arkeahan nämä näkevät korkeintaan silloin tällöin ja vaikka olisi koulutus, niin silloinkaan ei nähdä kaikkea. Mutta en kiellä sitä että pieni osa vanhemmista ei ole oikein sisäistänyt vanhemmuutta. Huostaanottojen määrän perusteella en vielä tekisi suurta johtopäätöstä, koska ongelmahan voi olla myös huostaanottomääräyksen tekijöissä. Ihmisiä hekin ovat.

Kukkanenkin

Useimmat lapsettomat ovat kyllä nähneet perheen arkea kun omat vanhempansa olivat lapsiperheen päänä. Osa ehkä lapsettomia siitäkin syystä.

SYY JA SEURAUS

Se on vähän yhtäkkiä sanoen sama kuin nopeusrajoitus, se joka ajaa ylinopeutta ei välitä merkistä, ei piittaa vaarasta eikä osallistu liikenneturvallisuuskursseille eikä keskusteluihin kaahaamisen vaikutuksista. Se porukka joka hankkii lapsen muttei pysty lasta huoltamaan saati kasvattamaan on hyvin usein ns. tiedon ulottumattomissa ja mitä kauempana siellä niin tuntuu olevan sitä runsaampi syntyvyys. Kyllähän silti voi käydä niinkin että kesken elämän jokin sattumus vie mukanaan ja kaikki hyvin suunniteltu muuttuu sellaiseksi menoksi kuin olisi tikku kosken vietävänä eikä siinä tarvitse olla itsellä mitään osuutta. Voi tulla jokin sairaus, yhtäkkinen onnettomuus tms. joka sekottaa elämän niin että lapsetkin jää oman onnensa nojaan. Että en rupea arvostelemaan enkä syyttämään, se on ihan turhaa. Mutta rautakanki on rautakanki.

No, tuosta joku tietty loukkaantuu. Ei ehkä maksaisi nähdä vaivaa moisesta. Moni vanhempi on ihastuttavan vastuullinen ja hallitsee kyvyn ajatella mistä lapsen kasvatuksessa on kyse. Ehkä enemmistö. Mutta ongelmat näyttävät olevan lisääntymään päin, jotain lienee silti pielessä.

Aikoinaan on lapsettomuutta yleisesti pidetty sairautena, lastenhankintaa velvollisuutena ja terveenä jokaisen elämään kuuluvana asiana. "No mutta silloinhan suku sammuu!" sanottiin kun kerroin etten halua lapsia, säästän sen puuttuvan lapsen paikan yhteiskunnassa jollekin toiselle jolloin olen ikäänkuin mukana auttamassa tavallani. Halusin itse päättää mikä on minun elämäni tarkoitus ja haluanko siinä mukaan "omia" lapsia.

Luonnon ns. lakihan on että jos elämä jatkuu, ihmisen tulee lisääntyä mutta luonnon laki myös on että kun populaatio kasvaa yli sen selviytymiskyvyn, jostain syystä tulee kriittinen piste, kriisi ja kannan romahdus tai jopa kuten jättiläisliskoilla, sukupuuttoon kuoleminen. Aikoinaan jo pikkupoikana mietin että mitähän se olisi jos ihminen katoaisi maapallon pinnalta kokonaan. Vaikkapa ydinsodan seurauksena. Minua vähäsen lohdutti se että sanottiin joidenkin lajien, skorpionit tms. (jenkkien ydinkokeissa Nevadassa -40-luvulla hoksasivat vissiin että ne kestävät, tieto siis -60-luvulla jo jostain kiiri pikkupojan korviini) sietävän jopa ydinsäteilyäkin ja että sitä kautta tämä pallo ei jääkään täysin tyhjäksi elämästä - jos sillä nyt mitään merkitystä oikeastaan onkaan... Elämälle ehkä on. Ihminen on sen käsityksen keksijä, tosin...

Huomihoijaa

"Jos taloudellinen tai muu elämäntilanne ei salli perheenlisäystä, miksi lapsia tehdään, hän kysyy."

Huomaa, ettei ihmettelijä ole seurannut, mitä maassa tapahtuu. Parhaillaan ihmisten "taloudellinen ja muu elämäntilanne" vaihtuu äkkiarvaamatta, yritysten irtisanoessa ennätysmääriä, ennätysvauhtia työntekijöitään. Ei ole mitään korvaavaa työpaikkojen varastoa, mihin ihmiset työllistyisivät.

Varattomuus ei koskaan ole laillinen syy huostaanottoihin, mutta toisinaan varattomuuden aiheuttamat asiat käännetään vanhempia vastaan.

Nuorten on vaikea saada ensimmäistä työpaikkaansa, yritykset eivät palkkaa. Voiko perheen perustaminen olla vain niiden oikeus, joilla on työpaikka? Toisilla tyhjä syli, mutta aikaa hoitaa lasta; toisilla taas varaa, mutta ei työkiireiden takia aikaa pitää lasta sylissä? Alle toimeentulotuen jäävä pienin äitiysraha pakottaa nuoret äidit sosiaalitoimen asiakkaiksi automaattisesti.

Asioihin on aina monia näkökulmia. Kysyminen ja ihmettely ovat viisauden alku. Vastauksien kuuntelemisen jälkeen voikin sitten miettiä, mitä muuta pitäisi korjata kuin se "äiti" tai "lapseton nainen."

Joku toinen

Minä en todellakaan halua lapsia. On monia syitä, mutta yksinkertaisesti sanottuna voin todeta, että ei ole mitään järkeä hankkia lapsia, kun ei edes tiedä mitä tuleva tuo olemassa elämässä ; ollaanko työttömiä ja onko Suomi edes se paikka, missä kannattaa edes asua joitain vuosien päästä. Haluan elää omillani !

En ole poikkeus !

Huomaa jutusta, ettei Mira Tiirikaisella ole minkäänlaista käsitystä miksi lapsia otetaan kiihtyvällä tahdilla huostaan! Kannattaisi selvittää niitä taustoja muualtakin kun lastenkodissa työskentely.Koska tietoa löytyy netistä, kunhan vain haluaa etsiä! Mitä sai aikaan 2003 voimaan tullut lastensuojelulaki. Nythän siihen on tulossa täysi remontti, kun on huomattu sen epäonnistuminen. Esimerkiksi vasten tahtoa huostaanotot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Tällä hetkellä niitä on reilu viidesosa kaikista huostaanotoista. Huostaanottoon riittää lastnsuojeluhenkilön pelkkä huoli, ilman minkäänlaista näyttöä huostaanotolle! Samoin lastensuojelussa työskentelevät eivät joudu minkäänlaiseen oikeudelliseen vastuuseen vääristä huostaanotoista. Nämähän ovat täysin selviä tapauksia lasten pahoinpitelyt, jätetään lapsi yksin kotiin kun lähdetään juhlimaan, todistettavasti lapsen laiminlyönti koulunkäynninvalvonnan suhteen ym. vastaavat tapaukset. Valitettavasti vaan nämä keksityillä syillä, huolella lapsesta ilman näyttöä otetaan lapsia huostaan. Lastensuojelun silmätikuksi joutumiseen riittää mielenterveysongelmat, vaikka ne olisivat hallinnassa lääkityksen avulla.

Rautakauppias

Asiatonta syyttää valehtelijaksi, koska ei tiedä asian taustoja. Tiedän lähipiirissä tapauksen, missä asianajaja on tekemässä poliisille ilmoitusta aiheettomasta huostaanotosta, syynä nimenomaan aiheeton huoli! Tapaus ei ole tosiaan edes hänen kohdallaan ainutkertainen.

Rautakauppias

Tässä taas tietämättömän viisastelijan kommentti, jossa kaikki asialliset asiat väärin koskien huostaanottoprosessia, lastensuojelu lakeja, lastensuojelut työn valvontaa ja mielenterveysongelmien vaikutuksia huostaanottoihin. En jaksa kommentoida enempää olisi turhaa

Ammattilainen

Juu, Tiirikainen on kyllä aika lailla pihalla monesta asiasta, vaikka kuinka olisi valittu kuntansa valtuustoon. Kas kummaa, kun arvasin puolueenkin oikein ennen kuin tarkistin asian.

Yksineläjiä on maassa paljon ja heidätkin tulisi ottaa huomioon. On hullua, että monissa asioissa yksineläjää rokotetaan muita rankemmin, mm kotitalousvähennys remotoidessa on tästä hyvä esimerkki. Olisi ehkä kohtuullista että vähennys olisi talouskohtainan, ei henkilökohtainen.

Mutta mutta, nuo lasten huostaanotot nyt eivät kyllä varmaankaan korreloi tällä hetkellä niinkään kasvanutta kyvyttömien vanhempien määrää, kuin yhteiskunnan mätää systeemiä huostaanottopolitiikassa. Myöskin neuvoloiden ja muiden lapsiperheiden palveluiden resursseja ollaan karsittu niin vinhasti, että 90-luvun laman aikaankin kiikutin lastani neuvolaan tuplasti tiheämmin kuin nykyään nuorimmaista. Miten ihmeessä siihen silloin oli varaa.

Perheiden jaksaminen on vedetty ihan valtiovallan toimesta ihan äärirajoille ja sitten vielä ihmetellään, että ei riitä veronmaksajia tulevaisuudessa kustantamana eläkepommia...

Mitäs olisit Mira mieltä sellaisesta mallista, jossa lapsettomat maksavat vähän enemmän veroja, sillä eiväthän he ole kustantaneet yhteiskunnalle yhtään tulevaa veronmaksajaa?

Olen toki sitä mieltä, ettei Miran tyyppisten ihmisten lapsia tulisikaan hankkia, hänen kaltaiset kun eivät niitä halua ja pahimillaan tulisi vain sitten lisää niitä huostaanotettuja lapsia. Jokaisen oma valintahan lapsen teko loppujen lopuksi on. Mutta kyllä se minulle kertoo usein paljon ihmisen arvomaailmasta ja siitä, mitä pitää elämässä tärkeänä.

Se, että opponoi vapaaehtoisesti jotain opiskelijaa tai että tempaisee vanhusten hyväksi on mahtava juttu, mutta ei sitä ehkä voi ihan verrata siihen, että kantaa vastuuta jostakusta vuosikymmeniä.

Hippulat vinkuu

"Mitäs olisit Mira mieltä sellaisesta mallista, jossa lapsettomat maksavat vähän enemmän veroja, sillä eiväthän he ole kustantaneet yhteiskunnalle yhtään tulevaa veronmaksajaa?"

Mirasta en tiedä, mutta voisihan tuota harkita, jos ensin lapsettomilta poistettaisiin nykyinen velvoite osallistua verotuksen kautta ei vapaaehtoisesti lapsiperheiden kustannuksiin (tuet, lisät, vähennykset, ilmainen koulutus, kouluterveydenhuolto jne.).

Vastaavasti pitäisi lapsiperheiltä periä heidän saamansa tuet takaisin, jos heidän lapsistaan ei tulekaan hyviä veronmaksajia.

TULOSTEN MUKAAN

Lapsettomat ovat itse saaneet osakseen ilmaisen koulutuksen ja kouluterveydenhuollon jne, eivätkä siten ole mitenkään eri asemassa kuin ne lapset, jotka nyt saavat samat etuudet ja aikanaan maksavat samalla tavalla veroja, kuin kyseinen lapseton. Valitus on siis täysin aiheeton.

Mitä äitiysetuuksiin yms tulee, ne kuuluvat sosiaaliturvaan samalla tavalla kuin sairasvakuutus. Kyse on yhteisestä vakuutuksesta, (vertaa vaikka pakolliseen palovakuutukseen), jota kaikki maksavat ja jotka tasapuolisesti tulevat kaikille samanlaisessa tilanteessa.

Joku toinen

Voidaanhan tuo velvoite osallistua tukiin poistaa, mutta ei nyt sitten jätetä puolitiehen. Sovitaan, että eläkeläisten eläke- ja tukitaso (mm. sairauskulut) määräytyy sen mukaan, kuinka paljon veroja heidän lapsensa maksavat. Jos ei ole työssä käyviä lapsia, on se voi-voi - "eikö sinulla olekaan säästöjä 30 000 euron leikkaukseen kun lapsiinkaan ei tarvinnut sijoittaa!"

saaristolainen

Verotus mieluummin maksukyvyn mukainen verotus. Tähän perustui vanhanpojan-/piian vero. Vero nousi kun henkilö täytti 23v, eikä ollut "perhehuolia".

Tekijänoikeusmaksutkin voitaisiin poistaa jos tilalle palautettaisiin entisenlainen huvivero. Huvittelupaikoissa sai käyttää pääsylippuina vain sellaisia lippuja joista oli peritty 25% huvivero.

Pähkäilyä

"---yhtään tulevaa veronmaksajaa"...Mistä voit tietää tuleeko heistä hyviä veronmaksajia vai
yhteiskunnan elätettäviä luusereita tai sairaita,,, kaikki on mahdollista! Eiköhän
ajatella tätä sukupolvea!

lapsilisät suuri menoerä

Tahallinen lapsettomuus on jokaisen oma valinta. Eikä se tee ihmisestä yhtään huonompaa! Itselläni on lapsia, aikuisia. Mutta silti lapsista vouhottaminen on mennyt aivan liiallisuuksiin...jossain määrin ainakin. Naapurin kakarat huutavat pihalla, vaikka itse tahtoisi kauniina kesäiltana kuunella linnun laulua. Olen oikeasti alkanut inhota pieniä tenavia. Vältän semmoisia paikkoja, missä niitä vaan pyörii...

Nainen70

kakarat/lapset ovat aina osanneet huutamisen ja sitä olet varmaankin itsekin tehnyt lapsena. Oikea johtopäätös sulta, että jos häiritsee huuto, niin etsii paikan jossa huuto/meteli ei kuulu. Paikkoja on runsaasti mistä valita.

Kukkanenkin

Näinä itsekkyyden ja oman edun tavoittelun aikoina,kun lapsetkin ovat vihan kohteena,on ehkä helppo ymmärtää joitakuita,jotka lapsia eivät halua. Tämä yksipuolinen kirjoitus ,joka antaa tästä naisesta minä,minä,minä ,kuvan,on toivottavasti vain nopea katsaus jonkun yksilön maailmankuvaan ja perustuu toimittajan mielikuvaan.

Kaikki toki tajuavat että maailma muuttuu,eikä mikään elämäntilanne ole pysyvä,ilman muutoksia.Toivottavasti myös tämä naisihminen,ainakin jos perheiden kanssa joutuu tekemisiin.Ainakaan en toivoisi kenenkään kohdalle asennevammaista ,ennakkoasenteilla varustettua hoitohenkilökuntaa.Voisi pian tulla mieleen ,että ei ole kunnioitusta ihmisiä kohtaan.
Henkilön jolla on noin monta ammattia ja terveydenhuollon alalla,ei soisi olevan noin tietämätön nykysuomen tilasta.Lastensuojelusta ei kannata alkaa kommentoimaan yhtään mitään,kun ei siitä näköjään ole hajuakaan.Eipä sen puoleen,ei sitä ole usealla sellaisellakaan, joka siellä työskentelee...
Jos aikoo toisten ihmisten asioita ajaa on myös hyvä unohtaa minä-keskeisyys ja ottaa huomioon monta näkökulmaa ,joita aina on.Sterilisaatio ja siitä keskusteleminen on joillekin ajankohtaista,vaan ei kaikille. Perheiden tilasta ei kannata puhua nykysuomessa,jos ei ole omakohtaista kokemusta ja tietoa siitä, miten lastensuojelu "toimii".
Perheitä ja lapsia tarvitaan,yhdessä,ei huostabisneksen välineinä. Ns.Lastensuojelun alennustila on tiedossa päättäjiä myöten,joten sen aiheen kommentointi tarvitsee enemmän heitä,jotka siitä tietävät,ja ovat kokeneet,kuin lapsettomuudellaan esiintulevan naisen kannanottoja.Mikä tarkoitus on provosoinnin lisäksi tällä kirjoituksella,saada lapsi perheet ja lapsettomat perheet toisiaan vastaan? Eli nykymuodinmukaisesti kaikki toisiaan vastaan!

Aktiivi

Aika ovelasti naiselta, menee naimisiin ja sen jälkeen sanoo äijälle, "minä en sitten lapsia tee". Mitäs jos olisi ollut mies joka haluaa lapsia, niin tällä tavalla hänet pakotetaan tekemään valinta, kummat halut, "minut vai lapset". Minä en luottaisi tuollaiseen sairaanhoitajaan.

huijausta

Tainnut sisälukutaito unohtua - tekstissähän sanottiin, että seurusteltuaan miehensä kanssa kertoi ettei halua lapsia. Eli seurustelivat vielä - eivät olleet naimisissa.

Ota silmä käteen

Ei lasten tekeminen oikeuta yhtään mihinkään erityiskohteluun . Lasten teko on täysin vapaaehtoista ja ihan oma asia. Oma juttu, yksityisasia, ei kiinnosta muiden mukulat tai niiden tuleva veronmaksukyky.

Nemesis

Jotkut tekee lapsia vaan rahan takia ikävä kyllä. Ei anneta viikkorahaa, lämpimiä vaatteita, ja muita tarvittavia asioita. Heti kun täysikäisiä laitetaan yhteiskunnan huolehdittavaksi vaikka millä verukkeella, ongelma vaihtelee missä parhaat edut. Itse kävellään uusissa ja kalliissa vaatteissa, mutta lapsille ei ole varaa kunnollisiin. Näille lapsille olisi monta kertaa parempi huostaanotto kun todella huonot eväät elämään. Millaisia ihmisiä tällaisista tulee kun tuollainen esimerkki. Pitäisikö yhteiskunnan ruveta tietyille ihan maksamaan etteivät tee lapsia jos eivät halua panostaa ja kannustaa niitä, vaan tekee niitä yhteiskunnan elätettäväksi. Siksi moni vapaaehtoisesti lapseton on rehellisesti myöntänyt että ei ole aikaa lapselle, kun että tehdään vaan muutaman satasen takia.

lohjatar

Leikkiminen ja huutaminen ovat kaksi eri asiaa.... Jotkut tekee tenavia siksi, kun mies pakottaa. Mustasukkainen ukko pitää muijansa kotona, kun tehdään tenavia tasaisin väliajoin...vaikka rahaa ei olisi edes yhteen. Olen läheltä seurannut tuollaistakin...

Nainen70

Hei, itse olen kahden lapsen yh-äippä, ja kyllä oon onnellinen, että aikanaan tekasin nuo kaksi.. jää sitten itsestäni jotain muistoja, kun aikani minusta jättää. se on vain minun näkökantani että on hemmetin itsekästä elää vaan itselleen !! ne ihmiset vaan ei tajuu lapsi perheiden arkea, ja yleensä ovat niin parhaita kasvattajii joilla itsellään ei ole lapsii, tiedän yhdenkin lapsettoman muijan joka on niin täydellinen lapsen kasvattaja mielestään, ei se sitä tee vaikka lukisit itsesi yli- lastenhoitajaksi! ei äityittä kirjoista lukemalla opi !!

mary

Teit lapset, jotta itsestäsi jäisi jotain muistoja -kuten kerroit. Sinussa on narsistin piirteitä. Mene puhumaan niistä ammattiauttajan kanssa.

VÄÄRÄ SYY HANKKIA LAPSI

Ja lapsien tekeminenkö ei ole "itsekästä"? Eikö niitä suurin osa tee juuri siksi kun "mää haluuuuuun", vaikka perheettömiä lapsia on maailma väärällään? Voisi adoptoida, antaa jollekulle kodin ja rakkautta, mutta ei --ne omat rakkaat geenit pitää saada eteenpäin.

Huomaa kyllä, että eräät eivät ole edes vaivautuneet kunnolla lukemaan koko tekstiä, vaan takertuvat vaan sanaan "lapseton" ja kääntävät sen mielessään "lapsivihaajaksi".

condemnant quod non intellegunt

"Olen toki sitä mieltä, ettei Miran tyyppisten ihmisten lapsia tulisikaan hankkia, hänen kaltaiset kun eivät niitä halua"
Kylläpä on hienosti oivallettu... Mää olen kans sitä mieltä, ettei yhtään lasta pitäisi syntyä ihmisille, jotka ei niitä halua.

Yhteiskunnassa kytee edelleen omituinen lisääntymispakko ja ihmisten itsemääräämisoikeuteen puututaan sillä verukkeella, että aikuisen ihmisen "mieli voi muuttua." Puhun steriloinnista, k-30. Miten lasten tekeminen on niin mahtava asia, että saat tehdä niitä vaikka 13-vuotiaana? Mutta sinun päätökseeni jättää ne tekemättä ei luoteta?
Miksi ei saa päättää olla tekemättä ja toimia päätöksen mukaisesti? Onko tässä joku salaliitto takana, että pannaan naiset mieluummin syömään hormoonipillereitä vuosikymmeniksi, kuin suoritetaan toimenpide, jonka voi purkaa vaikka omakustanteisesti, jos se mieli nyt vielä jotenkin muuttuu.

Nakkimaakari

Ja nimimerkki "Mary" ei sitten ole yhtään itsekäs, kun on tehnyt lapsen sen takia, että ITSESTÄ jää jotain muistoja, kun aika jättää. Päivän parhaat naurut! Kiitos YH, juuri teidänlaisten kakaroitahan tähän maailmaan halutaan!! Hohhoijaa.

Sini_75

Lapsiperheellisiä ottaa vaan niin hitosti päähän, kun ovat tökänneet kätensä p*skaan ja haluaisivat, että kaikki uisivat siinä samassa sonnassa. Lapsettomat vaan ovat osanneet ajatella omilla aivoillaan, että siihen kakararumbaan ei lähde ja niinpä elämä onkin makoista. Minulla on vain yksi elämä ja elän sen ihan itseäni varten, juuri niin kuin se tekee minut onnelliseksi. Jos se on jostain lapsellisesta ikävää, niin minä en voi sille mitään. Minä olen omilla aivoillani osannut ajatella, mikä minun elämäni tekee onnelliseksi. En ole mennyt virran mukana ja tehnyt jotain sellaista, josta en itse pidä lainkaan eli hankkinut lapsia. Lapsellisten kateellisuus lapsettomia kohtaan on todella läpinäkyvää.

Laila

On erinomaisen hyvä asia, että itsekeskeiset ihmiset pysyvät lapsettomina, lapsi ei todellakaan ole mikään koira, jonka voisi hankkia näyttelyesineeksi tai statussymboliksi tai siksi, että naapureillakin on.

Sen sijaan kirjoittajan törkeä kuvitelma, että lapsiperheellisiä "ottaisi hitosti päähän jne", on onneksi totta vain kirjoittajan mielikuvituksessa.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on ihan ok valinta, tekee sen mistä syistä tahansa. Perusteet voivat vaihdella korkeasti eettisestä pohdinnasta puhtaaseen itsekkyyteen, mutta jokainen peruste on täysin pätevä eikä tarvitse mitään erillistä hyväksymistä. Sen sijaan lapsiperheiden mollaaminen ei ole ok, vaan osoittaa kirjoittajan omaa kapeakatseisuutta.

vai niin

Omat vanhemmat ovat menneet naimisiin sukulaisten pakottamina, kun äidin vatsa alkoi pullistua. Avioero tuli heti kun lapset aikuisia. Työkavereina ollut eronneita, viikonloppuisiä, elatusmaksuja ulosotossa jne. Miksi lähtisin tuohon paskaan mukaan? Kun kaikki muutkin vai?

Kun en ole porvarisukua, ei minun tarvitse tehdä perijöitä firmalle tai maatilalle. Työttömiä köyhiä tavallisen tallaajan kakaroista vain tulevaisuudessa tulee. Maapallon suurin ympäristöongelma on ihmisten liian suuri, kasvava määrä. Tätä eivät edes vihreät sano ääneen.

leilalaila

Olen noin nelikymppinen mies, kaksi lasta ja toki avioliitossa heidän äitinsä kanssa. Elän ihan mukavaa keskiluokkaista elämää, mitä nyt ajoittaiset työelämän paineet rassaa. Silti, olen ns satavarma että voisin elää poikamiehenä ihan yhtä mukavaa ja onnellista elämää, joskin hyvin erilaista kuin nykyään. Ei ne lapset ole sen onnellisen elämän edellytys, joillekin ne tuovat suorastaan maanpäällisen helvetin.

Elämä vaan nyt sattui menemään silleen, että kohdalle osui hyvä nainen ja pari lasta tuli tekaistua. Ei se tee minua yhtään sen paremmaksi tai huonommaksi verrattuna lapsettomaan tapaukseen.

Joskus minua suorastaan ärsyttää kuinka mallikelpoisesti olen hommani hoitanut, "lisääntymisvelvoitetta" myöten. Tämän ärsyyntymisen myötä joskus tulee ärähdettyä lapsettomien puolesta, koska se on aivan jokaisen ihan ikioma asia tekeekö niitä lapsia vai ei.

kunnon mies

Kunnon mies: ole tyytyväinen, sinullahan on kaikki hyvin.
Sinulla on perhe ja lapset ja se on teidän elämäänne, iloitkaa toisistanne perheenä.
Miksi mietit ja ajattelet, että elämäsi olisi toisenlaista sellaisena tai tällaisena tai tuollaisena,
eihän siinä ole mitään mieltä.
Elä omaa perhe elämääsi ja ole tyytyväinen, turhaa se on kurkoitella korkeuksiin, kun ne kaikki ovat kuitenkin tässä ja nyt.
Ja maailma pyörii tahtoi tai ei.
Toivotan mielenrauhaa.

Tante Gredelin

Miten vaikeeta se voi olla tajuta, ettei kaikki vaan tahdo lapsia? Ja miksi sille etsitään kiivaasti tarkoitusta? Vapaaehtoinen lapettomuus ei tarkoita yhtään mitään, se vain ON! jos ihminen ei tunne halua olla vanhempi, niin se vaan ON niin. Suurin osa ei edes tiedä syytä sille. Pitäiskö siitä mennä terapeutin soffalle kuin kyseessä olisi jokin sairaus/poikkeama?

Sarlena

Ei tarvitse Sarlena sinun mennä terapeutin soffalle, olet ihan OK, just noin, niinkuin olet valinnut.
Ole tyytyväinen valintoihisi ja tulevaisuudessa teet niin tai näin, on sekin oma asiasi.
Tämän päivän ihmiset eivät ole tyytyväisiä mihinkään, jos itsellä on lapsia, niin täytyisi niitä olla kaikilla muillakin ja toisinpäin.
Ihmisten tyytymättömyys on paljolti tiedostamatonta kateutta, kun aina aidan toisella puolella on ruoho paljon vihreämpää.
Maailman sivu on ollut ja tulee olemaan perheellisiä ja perheettömiä, eikä siinä mitään kummallista ole.
Ihmisten täytyisi alkaa olla tyytyväisiä jokapäiväiseen elämäänsä, koska tärkeintähän on itse elämä ja jos sen saa viettää terveenä sekä on jokapäiväinen elanto, katto päänpäällä niin hyvinhän asiat silloin ovat.
Tädilläni (joka oli lapseton) oli aikoinaan tapana sanoa että: jos ihmisellä on pöytä missä syö ja sänky missä nukkua, niin silloin ihmisellä olla on kaikki hyvin.
Jokaisellahan on omanlaisensa elämä, siihen tyytykäämme.

Tante Gredelin

Juuri näin, hyvin puhuttu. Jokainen tekee elämällään mitä tekee ja kärsii seuraukset myös itse. Lapselliset ja lapsettomat. Tätisi oli viisas nainen, ja hän, vaikkakin lapseton, onnistui silti jättämään itsestään sinulle hyvän perimän.

Kirzi

Me ihmiset olemme erilaisia. Itse työskentelen myöskin hoitoalalla ja minulla on neljä lasta. Myöskin huostaanotetuista lapsista olen huolehtinut joitakin vuosia. Minulle omat lapset ovat olleet tärkein ja suurin saavutus elämäni aikana. Nyt kun asumme kaksin mieheni kanssa, hoidamme lapsenlapsia tarvittaessa. Lapsissa on tulevaisuus!

äiti/mummo

Itse olen lapseton, ja ihan oma valinta. Ja voin rehellisesti sanoa että olen itsekäs kun en halua lapsia. Sillä minkä takia kukaan meistä on täällä kuin itseänsä varten? Tietysti perhe, kaverit, lemmikit yms. ovat tärkeitä, mutta jos miettii että meillä on vain yksi elämä, niin täytyyhän sen eteen tehdä muutakin kuin huolehtia muista. Minä haluan elää oman elämäni niin kuin haluan, ettei sitten vanhana tarvitse katua ja miettiä että olisipa tullut elettyä silloin kun oli nuori. Haluan elää oman elämäni, enkä elää muiden kautta. Säälittää ihmiset jotka luulevat että lapsista tulee joku koko elämän ratkaiseva tarkoitus, kun itse ajattelen lähinnä 18 vuoden riippakiveä.

Bub

Sivut