Vantaan pesistytöt hakevat kovuutta naisten peleistä

Nea Kilpeläinen ja Niina Vertanen opiskelevat Sotungin urheilulukiossa.

Juhamatti Nieminen

Nea Kilpeläinen ja Salla Vertanen seuraavat katseella, mihin Sallan Niina-siskon heittämä pallo on singonnut. Taustalla valvoo pelinjohtaja Ville Alonen.

Juhamatti Nieminen

URHEILU Vantaanjoen Juoksun B-tytöt tahkoavat pelejä oman ikäluokan Superpesiksen ohella naisten suomensarjassa.

Vantaanjoen Juoksun riveissä pesäpalloa pelaavat Niina Vertanen ja Nea Kilpeläinen ovat saaneet innostuksen kansallispeliä kohtaan verenperintönä.

Vertasen sukujuuret juontavat äidin kautta Pohjanmaalle Vimpeliin. Kilpeläisen suku on isän puolelta alun perin kotoisin toisesta vahvasta pesäpallopitäjästä, Kainuun Sotkamosta.

Vertasella on takana pesäpalloa jo seitsemän vuotta. Kilpeläinen sen sijaan tuli mukaan vasta kaksi vuotta sitten.

– Pesäpallo on hieno laji, jossa yhdistyvät monipuolisuus ja taktisuus. Ulkokentällä pääsee tekemään erilaisia suorituksia ja sisäpelissä lyömään eri tilanteisiin, Kilpeläinen kertoo.

– Tässä pääsee yhdistämään älyä ja taktikointia fyysiseen pelaamiseen, Vertanen lisää.

16-vuotiaat opiskelevat ensimmäistä vuotta Sotungin lukiossa urheilulinjalla, missä he ovat pesäpalloilijoina harvinaisuuksia. He tunnustavat usein joutuvansa selittämään kavereilleen lajin yksityiskohtia.

Kaksikolla on mahdollisuus tehdä lajiaan tunnetuksi tulevana kesänä, kun he pelaavat Martinlaakson kentällä niin B-tyttöjen Superpesistä kuin naisten suomensarjaa. Suomensarjassa VJJ koostuu pääosin B-tytöistä. Kokemusta ryhmään tuo kolme naispelaajaa.

– B-tytöissä on vastassa nopeampia joukkueita, mutta suomensarjassa korostuu taktisuus. Siellä lyönnit on enemmän harkitumpia ja peliä pelataan kuvion ehdoilla, siepparina viihtyvä Kilpeläinen kertoo.

Samoilla linjoilla Vertanen, jolla on joukkueessa vastuullinen rooli lukkarina.

– Pelaajat suomensarjassa ovat kovalyöntisempiä ja kokeneempia.

Suomensarjan kotiavaukseen VJJ saa ensi sunnuntaina kello 13 Hyvinkään Tahkon.

Vantaalaisten pelinjohtajana toimiva leineläläinen Ville Alonen kertoo joukkueen päätähtäimen olevan tänä kesänä B-tyttöjen sarjassa.

– Suomensarjan pelit tukevat B-tyttöjen sarjaa, sillä saamme sen myötä lisää kovia pelejä. Ei meillä hirveästi menestysmahdollisuuksia sarjassa ole, Alonen tunnustaa.

B-tyttöjen sarjassa kymmenen parhaan joukkueen yläloppusarjaan selviytyminen edellyttää kuuden joukkueen alkulohkossa kolmanneksi sijoittumista.

– Sijoitusta tärkeämpää on pelaajien kehittäminen. Tavoitteena on, että tytöt olisivat B-ikäluokasta ulos kasvaessaan valmiina astumaan aikuisten peleihin, viitoittaa Alonen.

toimitus