Paikallisurheilu

Liikunnalla haetaan potkua kotouttamiseen

Monikulttuurinen yleisurheilutapahtuma järjestettiin Hiekkaharjun kentällä kesällä. Juoksulajeina olivat 60, 100 ja 800 metriä sekä pituushyppy ja kuulantyöntö. Jokaisella oli mahdollisuus osallistua yhteen tai useampaan lajiin. Kaikki osallistujat palkittiin mitalilla.

Liikuntapalvelut

Oletpa sitten supisuomalainen tai muualta tullut, liikkua kannattaa aina.

”Sporttia kaikille - liikuntaa kotouttavasti Vantaalla” –hanke yrittää innostaa maahanmuuttajat liikkeelle.

Vajaat kaksi vuotta sitten käynnistetty projekti on saanut vauhtia yhteensä noin 70 liikuntaryhmään. Lisukkeena on ollut turnauksia ja tapahtumia.

Lajeina on ollut esimerkiksi futsall, jalkapallo, jooga, jumppa, kahvakuula, koripallo, lentopallo, luistelu, perheliikunta, pöytätennis, sähly, uinti ja vesijumppa. Tarjolla on myös monipuolisia liikuntakerhoja, luontoretkiä ja leirejä.

Toimintaa on järjestetty muun muassa Hakunilassa, Havukoskella, Jokiniemessä, Kivimäessä, Koivukylässä, Korsossa, Leppäkorvessa. Länsimäessä, Martinlaaksossa, Mikkolassa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

Kolmivuotisessa hankkeessa on kumppanina yhteensä 25 liikuntajärjestöä ja maahanmuuttajien järjestöä.

– Visiona on, että kaupungin ja urheiluseurojen liikuntapalvelut ovat kaikkien tavoitettavissa, toteaa projektipäällikkönä puolitoista vuotta toiminut Marja Auroma. Hallinnoinnista vastaa kaupungin liikuntapalvelut.

Toiminta painottuu maahanmuuttajataustaisiin lapsiin ja nuoriin. Myös perheitä kannustetaan mukaan esimerkiksi kokoamalla ohjattuja perheliikuntaryhmiä.

Maahanmuuttajien liikunnan harrastamista edistetään verkostoja ja yhteistyötä vahvistamalla. Päämääränä on yhteinen, pysyvä toimintamalli.

– Keskeistä on matalan kynnyksen toiminta ja eri toimijoiden välinen aito yhteistyö. Huomiota kiinnitetään liikunnan harrastamisen suhteen heikommassa asemassa olevien liikunnallisuuden tukemiseen, niin painopisteenä olevissa lapsissa ja nuorissa kuin muissakin ikäryhmissä, sanoo projektipäällikkö Auroma.

– Kaupungin liikuntapalveluissa on hankkeen kahden ensimmäisen vuoden aikana kudottu kumppanuusverkosto, joka koostuu kaupungin, liikuntajärjestöjen ja maahanmuuttajajärjestöjen toimijoista. Liikuntapalvelut on avannut ovia uusille toimintatavoille ja hankkeille, joiden avulla liikunta-aktiivisuutta pyritään entisestään lisäämään ja edistämään.

Auroman mukaan vantaalaisilla liikuntajärjestöillä on puolestaan laaja kokemus yhteistyöstä kaupungin kanssa sekä eri hankkeiden toteutuksesta. Hankkeen edetessä liikuntajärjestöistä on tullut uusia kumppaneita mukaan ja näin toiminta monipuolistuu ja laajenee.

Maahanmuuttajien yhdistykset tarjoavat runsaasti omaa kulttuuri- ja harrastustoimintaa. Sporttia kaikille -hankkeen avulla yhteistyö paikallisten urheiluseurojen kanssa on lisääntynyt. Hanke on aktivoinut myös maahanmuuttajajärjestöjen omaa liikuntatoimintaa, joka on myös aiempaa organisoidumpaa.

Sporttia kaikille –hankkeelle on myönnetty kehittämisavustus vuosina 2011 ja 2012. Rahoituksesta vastaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu