Paikalliset

Peltomäellä satojen tuhansien eurojen velat Forma-Futuralta

Ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäkeä koskevassa tutkinnassa ovat paljastuneet hänen suuret velkansa arkkitehtitoimistolle, jonka hankkeita hän on vienyt eteenpäin virka-asemassaan.

Vesa Marttinen

Keskusrikospoliisin tutkinta Jukka Peltomäen (sd) ja arkkitehtitoimisto Forma-Futuran taloudellisista kytkennöistä on tuomassa esiin uusia vakavia syytöksiä entistä kaupunginjohtajaa vastaan.

Tutkinnassa epäillään Peltomäellä olevan satojen tuhansien eurojen pitkäaikaisia lainoja Forma-Futuralta. Lainat ovat vakuudettomia, eikä niitä ole lyhennetty eikä niille ole maksettu lainkaan korkoa.

Epäilyjen mukaan Peltomäki on samaan aikaan virkavastuullaan esittänyt hankkeita, joissa Forma-Futura on ollut kiinteistökehittäjänä tai konsulttina.

Krp:n tutkinta on jo loppusuoralla. Viime viikkoina kuulusteltavina ovat olleet kaupungin johtavat poliitikot niin ylimmistä päätöselimistä kuin kaupunkisuunnittelulautakunnasta.

Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan poliitikkojen mielipiteitä halutaan kuulla lähinnä virka-aseman väärinkäytön osalta. Epäily perustuu siihen, että ”velallinen” Peltomäki on vienyt eteenpäin kaavahankkeita, joissa hänen velkojansa on osallisena.

Peltomäen tutkinta lähti liikkeelle, kun hänen alaisensa aluearkkitehti Ritva Valo teki poliisille tutkintapyynnön Peltomäen ja Forma-Futuran kytköksistä keväällä 2011. Valo koki joutuneensa syrjityksi työssään vastustaessaan joitakin Forma-Futuran suunnittelemia hankkeita. Valo tiesi jo silloin, että Peltomäki asui Forma-Futuran omistamassa asunnossa.

Peltomäki toimi vuodesta 2006 Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana, mutta valittiin kaupunginjohtajaksi keväällä 2011.

Tutkinnassa kävi ilmi, että myös Peltomäen lapsia asui toisessa Forma-Futuran asunnossa. Tutkinnassa epäiltiin, että vuokrat olivat selvästi markkinahintaa alhaisempia.

Törkeä lahjusepäily antaa poliisille mahdollisuuden muun muassa kotietsintöihin, jollainen on tehty myös Forma-Futuran toimistoon. Tutkinta on pitkittynyt laajentuessaan.

Arkkitehtitoimisto Forma-Futuran ja Peltomäen suhteet ulottuvat 1990-luvun alkuun, jolloin Leila Tuominen otti ohjakset arkkitehtitoimistossa. Peltomäki oli silloin demarivaltuutettu ja valtuuston puheenjohtaja. Hän myös veti silloista yleiskaavauudistusta.

Forma-Futura kasvoi pikavauhtia mahtisuunnittelijaksi Vantaalla. Se sai muun muassa kaupungin kiinteistöyhtiöiltä kiinteistökehittäjän töitä Kehä III:n varrelta. Peltomäki joutui kuitenkin jättämään poliittiset tehtävänsä silloisten velkasotkujensa takia vuonna 1992, jolloin hän muutti Portugaliin.

Se ei kuitenkaan pysäyttänyt Forma-Futuraa. Kaupungin kaavoitusorganisaatiossa tiedettiin Peltomäen ja arkkitehtitoimiston kytkyt, ja ne tiedettiin myös rakennusliikkeissä.

Palattuaan 1990-luvun puolivälissä takaisin Peltomäki sai töitä Forma-Futurasta. Nyt käynnissä olevan tutkinnan aikana on käynyt ilmi, että Forma-Futura on ollut poikkeuksellisen kannattava arkkitehtitoimisto alan keskiarvoihin verrattuna.

Jukka Peltomäki

Nousi nuorena oikeustieteen ylioppilaana demarivaikuttajaksi ja valtuustoon 1970-luvulla.

Koko 1980-luvun hän oli vantaalaisdemareiden mahtimies johtamalla muun muassa valtuustoryhmäänsä.

1980–1990-lukujen vaihteessa Peltomäen valta oli suurimmillaan ja hän johti valtuustoa sekä yleiskaavauudistusta, jossa muotoiltiin muun muassa rakenteilla olevan kehäradan ja Marja-Vantaan linjaukset.

Marssi dramaattisesti valtuustosalista ulos 1992 tietäessään, että Vantaan Sanomat on juuri paljastamassa hänen velkasotkunsa. Lähtiessään hän vakuutti, ettei koskaan palaa valtuustosaliin.

Portugalin vuosien jälkeen palasi Suomeen ja luki lakiopintonsa loppuun arkkitehtitoimisto Forma-Futuran palkollisena.

Nousi Uudenmaan liiton aluekehitysjohtajaksi 2000-luvun alussa, ja Vantaan apulaiskaupunginjohtajaksi 2006, ja Vantaan kaupunginjohtajaksi 2011.

Taloudellisten kytkösepäilyjen ja naissotkujen paljastuttua, Peltomäki erotettiin syksyllä 2011.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu