Vantaalaisbloggari neuvoo: Näin voileipäkakku onnistuu

Kun Taru Vihavaiselta tilataan voileipäkakkuja, moni toivoo muotokakkua. Yksi kysytyimmistä on sydämen mallinen kakku, joka on herättänyt ihastusta myös hänen blogissaan.

Muhkea salaattikoristelu kakun pinnalla on näyttävä ja korvaa samalla erillisen salaatin.

kinkkurullakoristeet voi jättää väliin, jos ne tuntuvat liian retroilta.

Taru Vihavainen.

RUOKA Kun majoneesin korvaa raikkaalla tuorejuustolla, vanha kunnon voileipäkakku saa kevyen sävyn, vinkkaa leivontabloggaaja Taru Vihavainen.

Voileipäkakku komistaa kahvipöytää edelleen monessa perhejuhlassa. Nuoretkin toivovat niitä omiin juhliinsa, tietää bloggaaja, vantaalainen leivontayrittäjä Taru Vihavainen .

– Itse ihastuin voileipäkakkuihin, kun löysin tuorejuustopohjaiset täytteet. Ranskankermalla notkistettu tuorejuusto on raikas vaihtoehto etenkin, jos seassa on tuoretta vihannesta kuten kurkkua tai paprikaa. Meillä kotona voileipäkakkutäytteitä tehdään myös tavallisiksi leivänpäällisiksi, Vihavainen kertoo.

Kakun runsas koristelu korvaa salaatin.”

Kun Vihavaiselta tilataan voileipäkakkuja, moni toivoo muotokakkua. Yksi kysytyimmistä on sydämen mallinen kakku, joka on herättänyt ihastusta myös hänen blogissaan.

– Vaikka maku ja rakenne on sama kuin perinteisissä voileipäkakuissa, uusi muoto tuo kakun tähän päivään. Sydämiä halutaan etenkin ristiäiskakuiksi.

Kokonaan uudenlainen rakenne taas on hyydytetyssä voileipäkakussa, joka rakennetaan irtopohjavuokaan juustokakun tavoin. Alle tulee leipärouhepohja, päälle hyydytetään kerros vain yhdenlaista täytettä.

Muhkea salaattikoristelu kakun pinnalla on näyttävä ja korvaa samalla erillisen salaatin. Perinteiset kinkkurullakoristeet voi jättää väliin, jos ne tuntuvat liian retroilta.

– Kinkusta saa toki helposti näprätyksi ruusukkeita ja muita koristeita salaatin joukkoon, Vihavainen sanoo.

Tuorejuustosta voi tehdä myös pursotettuja koristeita.

Tuorejuusto vatkautuu yhdessä kerman kanssa sähkövatkaimella, ei ihan kermavaahdon tyyppiseksi, mutta selvästi vaahtomaiseksi, pursotettavaksi massaksi.

Makuyhdistelmistä feta-tomaattikakku tsatsikihenkisellä kastikkeella on nyt suosittu.

Jos kaipaa vaihtelua klassisten kinkku- ja lohikakkujen rinnalle, voi rakentaa myös texmex-henkisen kakun käyttämällä täytteissä guacamolea ja kanaa.

Voileipäkakkujen tekemistä ei Vihavaisen mukaan kannata pelätä, sillä se ei ole vaikeaa eikä edes kovin työlästä. Täytteet ja murupohjat syntyvät helposti monitoimikoneen leikkuuterällä.

Jos koossa ja muodossa pysyminen huolettaa, kakun voi rakentaa esimerkiksi kelmulla vuorattuun leipävuokaan tai suureen pakasterasiaan. Kelmun avulla kakku on helppo kumota kokonaisena ulos vuoasta.

Pullahiiren leivontanurkka www.pullahiiri.com

teksti: Elina Teerijoki

toimitus