Paikalliset

Vantaanjoen jätevuodot halutaan yhteistyöllä kuriin

Vantaanjoen kriittisimpiä ongelmapaikkoja ovat muun muassa Pukinmäen ja Suutarilan jätevesipumppaamot, joiden ylivuodot tärvelevät jokea.

Armi Suojanen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Vantaanjoen alueen vesilaitokset ovat avanneet kalataloustoimijoiden kanssa keskustelun Vantaanjoen jätevesiylivuodoista.

Ylivuotoja tapahtuu, kun puhdistamatonta jätevettä pääsee viemäriverkostosta vesistöön. Tyypillisesti ylivuotoja syntyy rankkasateiden tai lumen sulamisen seurauksena, kun viemäriverkosto täyttyy sade- tai sulamisvesistä. Niitä aiheuttavat myös jätevedenpumppaamojen vikaantumiset ja sähkökatkokset.

Ylivuotojen haitallisimpia vaikutuksia ovat veden hygieenisen laadun heikkeneminen sekä veden happipitoisuuden lasku, joka voi aiheuttaa vesieliöstön kuolemia.

HSY:n, Vantaanjoen alueen vesilaitosten, ympäristö- ja kalatalousviranomaisten sekä kalataloudellisia kunnostustöitä tekevän Virtavesien hoitoyhdistyksen yhteistyö alkoi yhteistapaamisella 1. helmikuuta.

Vesilaitosten pitkän tähtäimen tavoitteena on lopettaa jäteveden ylivuodot Vantaanjokeen kokonaan. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää mittavia investointeja, kuten vesihuoltoverkoston ja jätevedenpumppaamojen saneerauksia.

Jätevesipäästöjen torjuntaa Vantaanjoen alueella kehitetään kaksivuotisessa yhteistyöhankkeessa, jossa ovat mukana HSY sekä Vantaanjoen alueen vesilaitokset ja vesiensuojeluyhdistys. Hankkeen budjetti on 170 000 euroa, ja sitä rahoittavat Uudenmaan liitto ja Suomen vesilaitosyhdistyksen kehittämisrahasto.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu