Paikalliset

Gürkan pyöräilee maailman ympäri

Gürkan Gençin voi seuraavan kuukauden aikana nähdä pyörän selässä eri puolilla Suomea. Mies aikoo polkea Helsingistä Muonioon länsirannikkoa pitkin.

Tiina Örn

Pakkasta on mittarissa hieman alle 30 astetta. Viimalla ja vauhdilla höystettynä kylmyys puree pyöräilijän kasvoja yli 50 asteen voimalla. Ei haittaa, turkkilainen Gürkan Genç polkee.

Ikimuistoisista pyöräilyhetkistä jäätävässä Ukrainassa on aikaa muutama kuukausi. Nyt Genç on Vantaalla ja odottaa malttamattomana pääsyä Suomen teille – pyörällä.

Toteutan lapsuuteni unelmaa.”

Tavoitteena Gençillä on helmikuun aikana polkea Suomen länsirannikkoa pitkin Helsingistä Muonioon. Matkan varrella tutuksi tulevat ainakin Hämeenlinna, Tampere, Kurikka, Vaasa, Kokkola, Oulu ja Rovaniemi.

Gençin koti on ollut pyörän päällä viimeiset viisi kuukautta. Matka on kulkenut Turkin Ankarasta monen kylmän maan kautta Suomeen.

Tähtäimessä ovat kaikki mantereet.”

Ihan pienestä ja kevyestä pyöräretkestä ei ole kyse. Genç aikoo polkea aina vuoteen 2020 asti. Tähtäimessä on 115 000 kilometriä, 84 maata, kaikki mantereet ja muutama erämaa.

Idean huimasta matkasta Genç keksi jo 12-vuotiaana.

– Toteutan nyt lapsuuteni unelmaa.

Vaikka Genç totesi jo pienenä poikana äidilleen polkevansa ympäri maailmaa, elämään on mahtunut myös muuta.

– Menin mukaan tavalliseen elämään. Minulla oli ravintola ja tein rahaa. Jossain vaiheessa aloin miettiä, miksi? Siitä se lähti, selittää Genç.

Tyttöystäväkin on matkalla hakusessa.”

Äärimmäisiin olosuhteisiin Genç tottui jo aiemmin pari vuotta sitten pyöräillessään Turkista Aasiaan. Suomen pakkaset eivät häntä pelota.

Alati hymyilevää miestä on varoiteltu paitsi Suomen kylmästä ilmastosta, myös suomalaisten ”kylmyydestä”. Hän ei kuitenkaan ole mennyt vipuun.

– Isoissa kaupungeissa ihmiset ovat aina tietynlaisia. Pienemmissä kylissä ollaan kaikkialla maailmassa vieraanvaraisia.

Tyttöystäväkin on matkalla hakusessa.

– Äitini sanoi, että kun palaan kotiin Turkkiin, minulla on parasta olla mukana vaimo ja muutama lapsi.

Tavoite ei kuulemma ole mahdoton saavuttaa.

– Olen kohdannut paljon tien päällä tavanneita pariskuntia, vakuuttaa Genç pilke silmäkulmassaan.

Ystävällisiä naisia herrasmies on jo matkallaan tavannut. Siitä todisteena pyörän sarvissa roikkuu japanilaisten ja kiinalaisten naisten antamia onnea tuovia amuletteja. Mutta ihan vain vinkiksi: Sarvissa on vielä hyvin tilaa.

 

Gençin matkaa voi seurata Facebookissa. Lisätietoja myös www.gurkangenc.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu