Keikalla

Lauantaina Kalasatamassa keikkaileva Plain Ride: Piti tehdä vain yksi levy

KEIKALLA Suomalaisen vaihtoehtorockin johtohahmoihin kuuluva Janne Westerlund ei usko harjoittelun parantavan laatua.

Tuomas Uusheimo

Kun laulaja-kitaristi Janne Westerlund (s. 1973) perusti Plain Ride -yhtyeen 2004, oli miehen alkuperäinen ajatus levyttää vain yksi albumi.

Kymmenen vuotta myöhemmin pitkäsoittoja on kertynyt jo viisi.

– Kun löytyi soittajat, joiden kanssa homma toimi, niin jatkettiin, Westerlund muistelee.

Voiko sanoa, että kohtalo päätti toisin?

– Aivan hyvin. Järjellä ei ollut mitään tekemistä ratkaisun kanssa. Jos bändi svengaa, ei tee mieli viheltää peliä poikki.

Westerlundin mukaan yhtyeen ensimmäiset kymmenen vuotta ovat olleet melkoista vuoristorataa. Marginaalimusiikille kun ei Suomessa löydy kuin rajallista kysyntää.

– Tällöin toimitaan oman intohimon varassa, mies kuvailee.

Plain Riden uusin albumi Skeleton Kites ilmestyi viime kuussa. Yhtye itse kuvailee levyn sisältöä ”länsiafrikkalaisen esidoombändin vuonna 2014 Suomessa tekemäksi blueslevyksi”.

Soundi -lehdessä pitkäsoitto ehtikin jo saada täydet viisi tähteä.

– Oli arvostelu ylistävä tai ei, niin minun täytyy toipua niistä mahdollisimman nopeasti, Westerlund tunnustaa.

Yhtyeen musiikillinen kehitys on miehen mukaan muuttunut jatkuvasti persoonallisemmaksi.

– Alussa yritimme olla rockbändi, mutta ei siitä tullut yhtään mitään. Luulen, että linkoudumme siitä yhä oudompaan suuntaan.

Plain Riden lisäksi Westerlund soittaa myös Circlessä sekä Pharaoh Overlordissa, joista ensinmainittua ruotsalaisen Dagens Nyheter -sanomalehden toimittaja äityi kehumaan maailman parhaaksi bändiksi ”kaikissa kategorioissa” Circlen esiinnyttyä Tanskan maineikkaalla Roskilden festivaalilla 2010.

Circle on Westerlundin mukaan koekenttä, jossa toteutetaan kaikki päähänpistot ja jossa rikotaan kaikki omatkin mahdolliset ennakkoluulot, kun taas Plain Ride luo mietiskelevämpiä lauluja.

– Kyllä Circle-diggareiden kannattaa tulla meidänkin keikoille. Jos ihminen on tarpeeksi älykäs tykkäämään Circlestä, ymmärtää hän varmasti myös Plain Riden päälle, mies uskoo.

Kymmenen vuoden päästä Westerlund arvioi Plain Riden tekevän äänitteitään sessioluonteisemmin, ottaen yhä enemmän etäisyyttä perinteiseen rockbändin työskentelykaavaan.

– Näen levytyssessiomme muuttuvan rituaalisemmiksi ja tilanteisiin sidotummiksi kuin nykyään, mies visioi.

Hän uskoo, että ideoita syntyy studiossa salamannopeasti, kunhan ihmiset pyhittävät yhteisen aikansa.

– Jos meillä on vaikka 270 tuntia yhteistä aikaa, niin siinä ajassa syntyy vaikka mitä. Olen huomannut, että jatkuva hiominen ei tuo musiikkiin mitään lisää.

Marginaalimusiikin festivaali Sideffest lauantaina 14.6. Kalasatamassa. Esiintymässä : Aivovuoto, Black Twig, Plain Ride, Stereo 8000, Jyrki Nissinen & Hot Visions, The Munchies, Mäkelä & Markus. Katso lisää tästä.

 

Plain Ride

Helsinkiläinen vaihtoehtorockyhtye, perustettu 2004.

Yhtye on Janne Westerlund (laulu, kitara), Pekka Jääskeläinen (basso), Julius Jääskeläinen (kitara, kosketinsoittimet), Sami Vironen (harppu, kosketinsoittimet) ja Anssi Hallio (rummut),

Julkaissut viisi albumia porilaisen Circle-yhtyeen Jussi Lehtisalon johtamalla Ektro-levymerkillä, viimeisin pitkäsoitto Skeleton Kites ilmestyi 23. toukokuuta 2014.

Westerlund johti 1991-1998 suomalaisen vaihtoehtorockin suurnimiin kuulunutta Sweetheart-yhtyettä. 2001 lähtien mies on soittanut kitaraa myös Circlessä ja Pharaoh Overlordissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Keikalla

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu