Viihde

Pää Kii kertoo tarinoita läävä-Kalliosta

Pää Kii -yhtyeen laulaja Teemu Bergman toivoisi olevansa työkyvyttömyyseläkkeellä. Silloin olisi aikaa vain soitella eri yhtyeissä, mutta ei saisi koskaan tienata mitään.

Mete Sasioglu

Nosturin takahuoneessa velloo keikkaa edeltävä, vähän levoton ilmapiiri. Pari bändillistä taustajoukkoineen ottaa olutta ja pieni puheensorina täyttää huoneen.

Pää Kii -yhtyeen laulajasta Teemu Bergmanista on median kautta muodostunut vaikutelma erityislahjakkaana rappiotaiteilijana, joka ei kuvia kumartele. Vaikutelma osoittautuu jokseenkin oikeaksi Bergmanin saapuessa huoneeseen ja avatessa oluttölkin.

– En näe meidän biisejä päihdemyönteisinä. Muistellaan vaikka Eppu Normaalin Baarikärpästä, Hectorin Juodaan viinaa -biisiä tai Hassisen koneen Rappiolla-kappaletta. Eivät nekään ole asian ylistykseksi tehtyjä kappaleita, vaikka ne sellaisina halutaan ymmärtää, Bergman sanoo.

Punkyhtye Pää Kii on viime kuukaudet ollut yksi Suomen puhutuimmista bändeistä.

Loppuvuodesta julkaistu esikoislevy kertoo kalliolaisesta keskikaljakuppilatodellisuudesta, jota sekakäyttäjät ja pätkätyöläiset värittävät.

 

Uuden levyn tekemiseen meni vain viikko.”

Kuusi vuotta Kalliossa asuneen Bergmanin menneisyydestä löytyy sellaisia yhtyeitä kuin Kakka-hätä 77, Nazi Death Camp, Heartburns ja Vaasankatu SS. Pää Kii on noussut kuitenkin suositummaksi kuin yksikään niistä.

 

– Ehkä kyse on siitä, että kerrankin käytettiin aikaa ja rahaa levyn tekemiseen. Ennen ollaan tehty kaikki levyt treenikämpällä, kun ei ole ollut rahaa. Mutta todellisuudessa olemme käyttäneet tämänkin levyn tekemiseen vain viikon, eli saman verran mitä Sunrise Avenue käyttää pelkästään rumpusoundien etsimiseen.

Bergmanin kaltainen hahmo on jokseenkin harvinainen nykyisessä musiikkiskenessä. Puhuessaan hän ei juuri katso silmiin eikä kieli ole aina salonkikelpoista, mutta juuri se tekee hänestä punkin.

Hänen kaltaistaan tekijää on selvästi kaivattu. Suosiosta huolimatta Kouvolasta kotoisin oleva Bergman tuskin saa Vuoden kouvolalainen -palkintoa. Niin raadollisen elämän kuvaaja hän on.

– Kallio on todella läävää seutua ja moni asia voisi olla paremmin. Jos haluaa tehdä muuta kuin istua kaljalla niin tekeminen on aika vähissä. Kaikilla on niin pienet koditkin, ettei siellä voi kuin nukkua.

Bergman ei kuitenkaan usko, että tietynlainen elämäntyyli olisi paikkakuntasidonnaista.

– Itä-Helsingissä on paljon raffimpaa kuin Kalliossa, ja jossain Järvenpäässä on vielä raffimpaa kuin Itä-Helsingissä. Ja sitten Kiteellä on vielä raffimpaa. Ja kun mennään itärajan yli niin siellä vasta raffia onkin, Bergman kertoo polveilevasti.

– Sä voit ottaa pojan Kouvolasta, mutta et Kouvolaa pojasta. Kyllä rotta aina rotan löytää.

 

Itä-Helsingissä on paljon raffimpaa kuin Kalliossa.”

Terapiaksi ei Bergman ole Pää Kii -levyä tehnyt.

 

– En koe olevani terapian tarpeessa. Moni ajattelee, että kaltaiseni ihminen, joka on todella pessimisti eikä näe paljoa positiivista maailman menossa, tarvitsisi terapiaa. Se, mitä tarvitsen, on kuitenkin lämmintä paikkaa missä nukkua, ruokaa, kaljaa, kavereita ja rock’n’rollia.

Pää Kii syntyi 2012

1978 Teemu Bergman syntyy Kouvolassa.

2006 Bergman pesustaa Kakkahätä-77 -yhtyeen.

2006 Bergman muuttaa Kallioon.

2011 Kakkahätä-77 -yhtye hajoaa.

2012 Pää Kii -yhtye perustetaan. Mukaan tulee jäseniä UG-/punk-/rock-yhtyeistä, Damn Seagulls, Anal Thunder, God Given Ass ja Sweatmaster.

2012 Pää Kii -debyyttilevy ilmestyy.

2013 Pää Kii Nordic Music-, Emma- ja Femma-ehdokkaana.

Keikalla On The Rocksissa (Mikonkatu 15) pe 22.2. kello 23.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu