Paikalliset

Esitys: Kaksi suurkuntaa tai viisi aluekuntaa

Selvitysmiehet tuovat vain kaksi vaihtoehtoa kuntapäättäjien arvioitaviksi.

Metropolialueen kuntarakennemallit käyvät vähiin, kun seudun kuntapäättäjät joutuvat kevään aikana ottamaan kantaa selvitysmiesten hallitukselle tekemiin esityksiin. Aiemmasta, tammikuussa tehdystä esityksestä on karsittu pienten osakuntaliitosten ja löyhän seutuhallinnon mallit.

Nykyiset valtarakenteet murtuvat molemmissa vaihtoehdoissa.”

Vantaan Sanomien tietojen mukaan ensi viikolla julkistettavassa esityksessä on vain kaksi vaihtoehtoa: Helsingin seudun 14 kunnasta tehdään joko kaksi suurkuntaa ilman metropolihallintoa, tai viisi aluekuntaa ja niiden päälle vahva seutuhallinto.

Maan hallitus odottaa kuntapäättäjien ottavan kevään aikana kantaa vain näihin vaihtoehtoihin, minkä jälkeen hallitus tekee kuntarakenteen muutosehdotuksensa.

Todennäköisesti kumpikaan malli ei saa kuntapäättäjien selkeää tukea, koska nykyiset valtarakenteet murtuvat molemmissa vaihtoehdoissa.

Valtiovarainministeriön asettamien selvitysmiesten lopullisessa esityksessä perustana ovat vahvat peruskunnat, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu.

Kahden suurkunnan mallissa pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa) sekä Kirkkonummi ja Sipoo muodostaisivat yhden jättikunnan. Pohjoiset kehyskunnat (Kerava, Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Pornainen, Hyvinkää ja Mäntsälä) olisivat toinen metropolialueen suurkunta.

Tässä mallissa seudullinen yhteistyö perustuisi kahden suurkunnan ja valtion välisiin sopimuksiin ilman erillistä seutuhallintoa.

Toisessa vaihtoehdossa muodostettaisiin viisi aluekuntaa: Helsinki saisi Sipoon. Espoo laajenisi Kauniaisiin, Kirkkonummelle ja Vihtiin. Vantaaseen liitettäisiin Tuusula ja Kerava. Järvenpää, Mäntsälä ja Pornainen menisivät yhteen. Hyvinkää saisi tässä mallissa Nurmijärven.

Viiden aluekunnan päälle muodostettaisiin vahva seutuhallinto, jolla olisi oma vaaleilla valittava valtuusto. Seutuhallinto määrittäisi koko alueen kehittämisen tärkeimmät suunnat, muun muassa maankäytön, asumisen ja liikenteen perusratkaisut.

Selvitysmiehet luovuttavat esityksensä hallintoministeri Henna Virkkuselle (kok) ja metropoliasioista vastaavalle ministeri Krista Kiurulle (sd), jotka vievät sen ensin lausuntokierrokselle kuntiin, ja tekevät sitten esityksensä hallitukselle.

Kunnat uusiksi

Kuntarakenneuudistus kirjattiin hallitusohjelman yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista.

Siihen liittyy läheisesti sosiaali- ja terveystoimen rakenneuudistus (Sote), valtionosuusjärjestelmän uudistus sekä kuntalain uudistus.

Hallituksella on kiire, mikäli aikoo toteuttaa suuruudistukset toimikautensa aikana. Ratkaisuja odotetaan viimeistään syksyllä.

Hallituspuolueet ovat vakuuttaneet, että ne eivät käytä pakkovaltaa, vaan ratkaisut tehdään yhdessä kuntien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu