Oskar, 25, hurahti My Little Ponyihin

My Little Pony -fanitapahtumaa järjestävä Oskar Westerlund pitää kädessään Crystal Fair -tapahtuman maskottia; valkoista yksisarvista Auroraa. Tapahtuman järjestäjät loivat itse hahmon, joka on allerginen mehiläisille ja kerää kristalleja, jotta voi luoda niiden ja taikansa avulla revontulia taivaalle.

Päivi Tuovinen

<p>HARRASTUS Aikuinen mieskin voi löytää vaaleanpunaisista poneista jotain puhuttelevaa.</p>

Oskar Westerlund , 25, näkee My Little Pony: Friendship is Magic -animaatiosarjassa pintaa syvemmälle.

Pikkutyttöjen suosimassa poniseikkailussa hyvää on hänen mielestään muun muassa rullaava tarinankerronta ja hyvät hahmot. Mitä erinäisimmät teemat pääsevät käsittelyyn, ja jaksoilla on usein oma opetuksensa.

Neljän jakson jälkeen olin koukussa.”

– Kuulin, että aikuiset miehet katsovat sarjaa. Pidin sitä laatuleimana.

Westerlundin mukaan aluksi enimmäkseen 15–30-vuotiaisiin miehiin profiloitunut faniliike alkoi pilottijakson esityksen jälkeen verkossa Yhdysvalloissa vuonna 2010.

IT-outsourcingista juuri kandintyönsä palauttanut mies törmäsi sattumalta sarjaan netissä vuonna 2011 ja alkoi seurata sitä uteliaisuudesta.

– Neljän jakson jälkeen olin koukussa.

– Vaikka sarja onkin tarkoitettu ihan eri kohderyhmälle, jokainen voi saada siitä jotain irti.

Myös juonittelua ja seksiä pursuavaa Game of Thrones -sarjaa seuraava Westerlund kehuu ponisarjaa värikkääksi ja positiiviseksi.

– Jos on viihdyttävä sarja, en näe syytä, miksen sitä katsoisi.

Westerlund törmäsi vuonna 2012 videomateriaaliin ponifanien pyörittämästä BronyCon-tapahtumasta.

Kiehtoutuneena hän googlasi lisätietoa. Pian hän olikin ostanut itselleen liput seuraavaa tapahtumaa varten New Yorkiin kesälle 2012.

– Sen jälkeen päätin, että tämmöinen pitää tehdä Suomeen, kertoo Westerlund, joka on myös Suomen bronyt -faniyhteisön perustaja.

Hän laittoi ilmoituksen aikomuksistaan suomalaiseen nettiyhteisöön, jonka kautta sai kerättyä järjestäjätiimin.

Nyt se on suunnitellut Crystal Fair -tapahtuman, jonne ponifanit pian kokoontuvat.

Crystal Fair

My Little Pony: Friendship is Magic -animaatiosarjan faneille Finlandia-talolla 4.–6. heinäkuuta järjestettävä tapahtuma.

Tapahtumassa järjestetään workshopeja, joissa muun muassa piirretään poneja ja pelataan ponikorttipeliä. Sarjan parissa työskentelevät kertovat työstään, ja fanituotteita valmistavat fanit myyvät niitä. Fanimuusikot vetävät Nosturissa 5. heinäkuuta sarjan musiikin inspiroiman keikan.

Tapahtumaan tulee ainakin noin 500 ohjelman fania ja sen parissa työskentelevää. Parhaimmillaan sinne voi tulla jopa 800 henkilöä Suomen lisäksi USA:sta, Pohjoismaista, Britanniasta, Itä- ja Keski-Euroopasta ja Espanjasta. Sarjan säveltäjä Daniel Ingram, yksi sarjan päähahmojen ääninäyttelijöistä Tabihta St. Germain ja ruotsalaiskoomikko Anneli Heed saapuvat kunniavieraiksi.

Tapahtuman järjestää Suomen bronyt ry.