Paikalliset

Voiko seksitön parisuhde olla onnellinen?

NÄKÖKULMA Pitkän linjan seksologin mukaan seksitön liitto toimii harvoin – seksi on tutkimusten mukaan edelleen olennainen osa onnellista parisuhdetta.

Tutkimusten mukaan seksi ja läheisyys ovat suomalaisten mielestä edelleen yksi onnellisen suhteen kulmakivistä.

Millaista on hyvä seksi? Saanko seksiä tarpeeksi? Onko liitosta erottava, jos seksiä ei saa? Voiko seksitön liitto ylipäänsä toimia?

Seksistä ja parisuhteesta on tuskin koskaan puhuttu niin paljon kuin viime vuosina.

Keskustelu ei välttämättä lisää kuitenkan tiedon määrää, vaan aiheuttaa myös paineita. Kun seksistä puhutaan koko ajan, seksiä vähemmän arjessaan ajatteleva voi kokea, että hänenkin pitäisi olla kiinnostunut asiasta jatkuvasti.

Seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahden mukaan seksistä puhuttaessa olisikin hyvä määritellä ensin onnellisuus ja seksittömyys, sillä seksiäkin on monenlaista.

– Yhdelle pariskunnalle riittävän tyydyttävää läheisyyttä voi olla suukko aamulla ja toinen illalla. Toisaalta seksiä voi suorittaa täysin mekaanisesti ilman, että se tuottaa onnellisuutta, hän kuvaa.

– Jos kuitenkin puhumme seksistä yleisellä tasolla, niin kyllä hyvä seksielämä näyttää olevan olennainen osa parisuhteen onnellisuutta, yli 20 vuotta seksuaaliterapeuttina toiminut Santalahti sanoo.

En ole koskaan tavannut pariskuntaa, joka olisi suhteen alussa sopinut jo seksittömyydestä.”

Asian vahvistaa myös vuonna 2012 ilmestynyt, Tarja Santalahden ja Osmo Kontulan kirjoittama Halut jäissä? Naisen seksuaalisen halun puute -kirja, jossa analysoitiin sadan naisen lähettämät kertomukset.

Niistä ilmeni, että parisuhdeonnellisuuden ytimessä on seksuaalinen halu ja tunne siitä, että on haluttu.

Santalahti kertoo, ettei ole myöskään pitkän uransa aikana törmännyt tilanteeseen, jossa pariskunta olisi jo tavatessaan sopinut seksittömyydestä.

Koska seksittömyys on harvoin valittua, useimmissa suhteissa seksiä on ollut ainakin suhteen alussa, mutta jostain syystä se on hiipunut tai loppunut kokonaan. Miksi?

Seksittömyyteen johtanut prosessi on Santalahden mukaan yleensä pitkä, ja siihen ovat vaikuttaneet monet tekijät.

– Hektisen arjen keskellä voi joskus olla vaikea tehdä tilaa seksille. Aikaa kannattaisi kuitenkin raivata, sillä jos seksin laiminlyö, käy siihen tarttuminen aina vaan vaikeammaksi.

– Hektisinäkin kausina olisi ainakin muistettava ylläpitää fyysistä läheisyyttä. Se takaa, että sitten kun aikaa taas on, ei intiimin kanssakäymisen kynnys ole kasvanut liian korkeaksi.

Seksittömyys parisuhteessa voi kertoa paljosta muustakin kuin ajan puutteesta tai ruuhkavuosista.

– Seksittömyys korreloi muun muassa parisuhteen pituutta, ihmisten ikää, sairauksia, hormonaalista tilannetta ja niin edelleen, Santalahti luettelee.

Yhdessä sovittu uskottomuus onnistuu harvoin.”

Entä jos toinen haluaa, mutta toinen ei? 

Santalahti on vastaanotollaan nähnyt, mihin kompromissi eli sopuratkaisu siitä, että haluava osapuoli voi käydä vieraissa, usein johtaa.

– Olen huomannut, kuinka vaativa tuollainen sopimus on psyykkisesti. Hyvin harva selviytyy omista tunteistaan, vaikka olisi periaatteessa antanut puolisolleen luvan. Vastaanotolleni tullaankin sitten selvittelemään muun muassa mustasukkaisuuden tunteita, seksologi kertoo.

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä? Ei ainakaan pikaratkaisuja, Santalahti sanoo. Niiden sijaan ihmisten pitäisi miettiä, mitä parisuhteen ytimessä on.

– Usein parisuhteen seksittömyys on vain ilmiongelma, jonka takaa löytyy jotain muuta. Sieltä voi löytyä menneisyyden kohtaamattomia asioita, suhteen vastaamattomia kysymyksiä, surkeaksi koettua seksiä, seksiin liittyviä, lapsuudessa syntyneitä traumoja, vaikka mitä.

Santalahden mukaan lohdullista on se, ettei totaalisesti haluttomia ihmisiä juuri ole, on vain halun puute. Ja vaikka seksittömyys olisi kestänyt pitkäänkin ja taidot hieman unohtuneet, voi ne opetella aina uudelleen.

Santalahti korostaa myös jokaisen omaa vastuuta seksuaalisuudestaan.

– Ihmisen on hyvä olla tietoinen omista ajatusmalleistaan ja muistaa, kuinka helposti sitä voi itsekin tehdä itselleen ongelmia.

– Kysy itseltäsi: miten huolehdit seksuaalisuudestasi? Uskallatko toivoa ja pyytää? Santalahti opastaa.

Santalahti muistuttaa, että jokaisen ihmisen tehtävä on elää ihmisen arvoista elämää, myös seksuaalisesti. Eikä ongelmia kannata tehdä eikä nähdä siellä, missä niitä ei ole.

– Jos ongelmia on, kannattaa oireiden äärelle pysähtyä kaikessa rauhassa pohtimaan, mistä tässä nyt on kyse.

Uskotko, että seksitön liitto voi toimia?

Ei
58% (590 ääntä)
Kyllä
42% (430 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1020

Tarja Santalahti

seksologian johtava asiantuntija Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalla, kliininen seksologi (NACS) ja erikoissairaanhoitaja

kirjoitanut muun muassa kirjan Mistä halu syntyy? (2010) sekä kirjan Halut jäissä? yhdessä Osmo Kontulan kanssa

kirjoittaa muun muassa Väestöliiton blogia

2000-luvun ilmiö: ruuhkavuosien seksittömyys

Väestöliiton tutkimusten mukaan parisuhteissa elävien halujen epätasapaino on lisääntynyt.

Suomalaisen Finsex-tutkimuksen mukaan halun puute on lisääntynyt varsinkin naisilla 2000-luvulla selvästi.

Miehillä samaa muutosta ei ole näkyvissä.

Väestöliiton mukaan haluttomuusongelmat keskittyvät niin sanottuihin ruuhkavuosiin.

Tästä kertoo myös Finsex-tutkimuksen tulos, jonka mukaan ruuhkavuosien yhdyntöjen määrät ovat tipahtaneet 2000-luvulla.

Halun puute on yleisempää naisilla, mutta se ei kuitenkaan ole pelkästään naisten ongelma. Noin kymmenessä prosentissa tapauksista nainen haluaa enemmän kuin mies.

Miehillä halun puute näkyy enemmän vasta eläkeiässä. Naisten halun puute esiintyy tasaisemmin eri ikävaiheissa.

Neljä viidestä silti tyytyväinen

Silti on hyvä muistaa, että neljä viidesosaa eri parisuhteissa eläneistä miehistä ja naisista arvioi tutkimuksessa seksuaalielämänsä kokonaisuudessaan ainakin melko tyydyttäväksi.

Tyytyväisimpiä olivat erillissuhteissa eläneet miehet, joista 87 prosenttia arvosti seksuaalielämänsä melko tyydyttäväksi. Alhaisin tyytyväisten osuus oli naimisissa olevilla naisilla: 77 prosenttia.

Lähde: Väestöliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Yhä useampi sinkkumies ei löydä koskaan naista18.7.2011 21.26
Parisuhde: Komennuslesken on sopeuduttava muutoksiin ja huoleen13.8.2012 13.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu