Paikalliset

Valtuustoaloite ei poistanut pikavippien mainostamista

Aloitteessa mukana olleen Markku Weckmanin (kok) mielestä pikavippiyritysten toiminta tulisi lopettaa kokonaan, koska "se on ressukoiden hyväksikäyttöä".

Hemmo Rättyä

Valtuustoaloite pikavippimainonnan kieltämisestä kaupungin mainospaikoilla jäi torsoksi. Vantaa sallii toistaiseksi esimerkiksi tekstiviestillä saatavien pikaluottojen ulkomainonnan.

Kaupunginhallitus torppasi Markku Weckmanin (kok) ja 35 muun valtuutetun tekemän aloitteen, jonka mukaan kaupungin vuokraamilla ulkomainospaikoilla tulisi kieltää pikavippimainonta.

Valtuutetut olivat esittäneet, että vippimainonnasta pitää päästä eroon, koska se johtaa raha-asioitaan heikosti hoitavien hyväksikäyttöön.

Kaupunginhallitus totesi kuitenkin, ettei ulkomainontaa voi kieltää, koska Vantaan voimassa olevat mainoslaitteiden sijoittamissopimukset eivät tätä mahdollista.

Lisäksi pikaluottomainonta on laillista ja kielto syrjisi yhtä mainonnan liiketoiminta-aluetta.

Kaupunginhallituksen mukaan kaupunki voi kuitenkin halutessaan linjata, että se vetäytyy jatkossa tekemästä mainossopimuksia pikavippiyritysten kanssa.

Tässä vaiheessa pidetään kuitenkin riittävänä, että Vantaalla seurataan tuoreen lakimuutoksen vaikutuksia pikavippitoimintaan ja arvioidaan niiden pohjalta mainoskiellon tarve.

Lakimuutos tuo alle 2 000 euron pikaluotoille korkokaton, minkä uskotaan vähentävän pikavippiyritysten toimintaa.

Weckman ennakoi, että käytännössä mainoskiellon tarvetta arvioidaan Vantaalla vasta 2019, kun umpeutuu kaupungin vuokrasopimus mainoslaitteita sijoittavan JCDecaux Finland Oy:n kanssa.

Vantaa kilpailuttaa lähivuosina uusia mainospaikkoja Tikkurilassa ja Kehäradan asemien lähellä. Weckmanista kaupungin tulisi samalla arvioida mainoskiellon tarve, mutta hän ei usko näin käyvän.

Kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseen esitetään valtuustolle tiedoksi.

– Se mahdollistaa keskustelun asiasta, ei juuri muuta.

– Se on siinä ja siinä, voiko vastaukseen olla tyytyväinen, Markku Weckman summaa.

Vantaa luottaa lakimuutokseen

36 valtuutettua laati valtuustoaloitteen pikavippien mainonnan kieltämisestä kaupungin vuokraamilla ulkomainospaikoilla 12.4. 2012.

Kahdesti asian uudelleen valmisteluun lähettänyt kaupunginhallitus antoi 4.3. 2013 vastauksen, jonka mukaan Vantaa sallii toistaiseksi pikaluottojen ulkomainonnan. Perusteluna oli mm., että pikaluottomainonta on laillista.

Vantaa voi halutessaan linjata, ettei se enää tee sopimuksia vippiyritysten kanssa. Kaupunginhallitus katsoo kuitenkin, että kesäkuussa voimaan tuleva lakimuutos vähentää välittömiä paineita mainonnan rajoittamiselle.

Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina alle 2 000 euron pikaluottojen korkoja rajoittavan lakimuutoksen. Nykyviitekorolla korkokatto on 51 prosenttia. Tähän asti todellinen vuosikorko on ollut keskimäärin useita satoja prosentteja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu