Korson minitalo nousee montusta

Monttu täyttyy. Olli Enteen suunnittelemaa ensimmäistä Yksiö puutarhassa -taloa rakennetaan Vantaalla.

Armi Suojanen

<ingressi>RAKENTAMINEN Aloitus viivästyi. Nyt Olli Enteen Yksiö puutarhassa -projektin tontilla paiskitaan töitä.</ingressi>

Pohjatyöt on tehty, sokkelista puuttuu muutamia harkkoja ja vähän eristeitä pitää viimeistellä, mutta sitten kaikki onkin valmista.

Piakkoin arkkitehtiopiskelija Olli Enteen pikkuruisen omakotitalon elementit voidaan tuoda paikoilleen Wood-primen elementtitehtaalta Voikkaalta.

Ylileveää, kallista kuljetusta ei tarvita. Senkin Enne on ottanut huomioon suunnitellessaan kohtuuhintaista Yksiö puutarhassa -talopakettiaan ja sen ensimmäistä versiota Korsoon. Talo on kooltaan tarkalleen 49,99 neliötä ja vain viisi metriä leveä.

– Tänä kesänä pitäisi olla valmista. Vähän on ollut sellaista jouluksi kotiin -ajatusta, Töölöstä Korsoon muuttava Enne hymyilee.

Olli Enteen Aalto-yliopistossa diplomityönään suunnitteleman mallitalon rakentaminen pääsi alkuun hiukan myöhässä. Tontilla olleen vanhan liiterin purkamisessa vierähti arvioitua enemmän aikaa ja kaivinkonekin löysi yllätyksen.

– Kallio onkin noin 20 senttiä korkeammalla. Maaperätutkimuksessa korkeus oli mitattu talon reunoilta eikä keskeltä.

Järeisiin ja kalliisiin räjäytystöihin keskellä omakotitaloaluetta ei ryhdytä, vaan ratkaisu etsitään soveltaen.

Talo nousee kahteen kerrokseen. Alakertaan tulee kylpyhuone, keittiö ja tekninen tila. Yläkerrassa nukutaan ja oleillaan.

– Ikkunat ja keittiö on tilattu.

Yläkerran erikoisuus on ”läpinäkyvä” lattia. Enne on suunnitellut sen puisista rimoista, joiden väleistä siilautuu valoa.

Taloon tulee suorasähkölämmitys, joka on Enteen mukaan alkuinvestointina järkevin ja edullisin. Tilat lämpiävät lattialämmityksellä.

– Alle 50 neliön talo ei tarvitse energiatodistustakaan, Enne kertoo ja lisää, että talon lämmityksen voi myös jatkossa kytkeä ”loma-asetukseen” vaikka kännykällä.

Julkisivun seinät ovat tumman harmaat ja ikkunan pielet vaaleampaa harmaata.

Pihan on suunnitellut Enteen arkkitehtiäiti. Pihatöihin päästäneen vielä syksyllä.

Yksiö
puutarhassa

Helsinkiläinen Olli Enne opiskelee arkkitehdiksi Aalto-yliopistossa ja Yksiö puutarhassa on hänen diplomityönsä.

Yksiö Puutarhassa on pieni, puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo.

Projektissa valmistuu kaksi taloa 660 neliön tontille. Toiseen taloon Enne muuttaa itse.

Enteen tavoitteena on ollut suunnitella omakotitalo, jossa voi asua pienellä neliömäärällä ja budjetilla, mutta laadukkaasti.

Rakennuksen koko, materiaalit ja täydennysrakentamiskonsepti tekevät siitä ekologisen asumisvaihtoehdon.

Talon perustuksilla, sähkötöillä, ja lvi-töillä on omat suunnittelijat.

Kommentit

Suunta on oikea siihen verrattuna, että 250-300m2 ökytaloissa muutaman lapsivuoden jälkeen hiihtelee kaksi aikuista toisiaan vältellen. Mutta sitä ihmettelen, miksi joka ikisen pitäisi asua omakotitalossa? Pinohima, kerrostalo on hyvä ja ekologinen keksintö! Tämän nuorenmiehen ymmärrän tekevän hulppeaa lopputyötään ja pätäkkää opiskelijalta löytyy sen verran, että voi ideansa toteuttaa. Onnea vaan yhden hengen pikkukodin tekoon.

Joku aina vaan pöllii nimimerkkini

Googlatkaapa sanalla "konttitalo". Se voisi olla yksi osaratkaisu asumiskustannusten järkevöittämiseen. Hieman ökympi ratkaisu on "mobile home". Mitä nyt ajan takaa on, että saataisiin tehdasvalmisteisia, sisätiloissa koottuja taloja, joiden asentaminen tontille on vaivatonta. Poliitikot huomio. Ruvetkaapa ajamaan tätä. Kysyntää on.

acc

Meidän perheessä oli neljä henkilöä kun asuttiin tasan 50 neliön kodissa. Ja meillä kävi 7 hengen perhe kylässä ja hyvin mahduttiin :) Mutta olikin veneilyä harrastava perhe, tottuneet tiiviiseen olemiseen. Pihaa oli vain se pieni rivarin piha. Sekin parempi kuin ei mitään! Mutta kyllä se on niin, että oma tupa oma lupa ! Eli saisi pestä pyykkiä ja imuroida vilkuilematta kelloa mihin aikaan uskaltaa niin kuin kerrostaossa on.

Mummonmökki ja pala maata