Paikalliset

Vantaan johtajat epäilevät Keski-Uudenmaan liitosta

Kehyskuntapomot esittävät, että Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula yhdistetään suurkunnaksi. Toinen liitos tehtäisiin yhdistämällä Kirkkonummi, Vihti, Kauniainen ja Espoo.

Vantaan poliittiset johtajat eivät hätkähdä kahdeksan Keski-Uudenmaan kunnan liitoshanketta.

Pääkaupunkiseutua ympäröivien kehyskuntien johtajat esittivät tiistaina, että Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula voisivat yhdistyä ja muodostaa suuren Keski-Uusimaan kunnan.

Samalla he esittivät Espoon, Kirkkonummen, Vihdin ja Kauniaisten yhdistämistä.

Kuntajohtajat eivät ottaneet kantaa Helsingin ja Vantaan asemaan, mikä tulkittiin ”hiljaiseksi” esitykseksi niiden yhdistämisestä. Silloin metropolialue koostuisi kolmesta suurkunnasta, eikä metropolihallintoa tarvittaisi.

Vantaan valtuuston puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd) mielestä keskiuusmaalaisten ulostulo tässä vaiheessa ei ollut yllätys. Hän korostaa, että kyse on vain esityksestä, jolla käynnistettäisiin vasta selvitys liitoshankkeen järkevyydestä.

– Esityksellä on turha spekuloida. Joka tapauksessa sekään ei poista vahvan metropolihallinnon tarpeellisuutta. Nimenomaan metropolihallinnolla torjutaan yritykset poimia rusinat pullasta, Lindtman arvioi.

Hänen mukaansa on myös turha puhua enää Helsinki-Vantaan liitoksesta, koska se on jo punnittu ja huonoksi havaittu vantaalaisten palveluiden kannalta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen (kok) mukaan keskiuusmaalaisten esitys on tervetullut näkökulma tulevaisuuden kuntarakenteisiin. Hänen mukaansa esityksestä on käynnistettävä selvitys, kun kunnat ovat nyt löytäneet toisensa.

– Vantaan rooli tässä mallissa on selvitettävä. Vaihtoehtoja on useita, joissa kaikissa myös osakuntaliitokset ovat mahdollisia, erityisesti Aviapoliksen lentokenttäalueen yhtenäistämiseksi, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa jatko riippuu paljon myös Helsingistä, joka on tähän saakka liputtanut vain koko pääkaupunkiseudun yhteenliittämistä.

– On selvää, että Helsingin kannanotot vaikuttavat tuleviin selvityksiin, ja siihen miten esimerkiksi Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhdistämismahdollisuutta punnitaan, Mäkinen arvioi.

Vihreiden valtuustoryhmänjohtaja Anniina Kostilainen pitää keskiuusmaalaisten avausta luontevana.

– Olen pitänyt ajatusta Vantaan, Etelä-Tuusulan ja Keravan yhdistämisestä omituisena, ja siksi tämä on kiinnostava esitys. Keski-Uudenmaan suurkunnan myötä voisi syntyä iso ja vahva vastavoima pääkaupunkiseudulle. On kuitenkin epävarmaa, ratkaistaanko tällä niitä ongelmia, joita alueella nyt on.

Kostilaisen mukaan paremmat vaihtoehdot olisivat kaikkien 14 kunnan liittyminen yhteen tai kaikkien pysyminen itsenäisinä.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jaakko Niinistö pitää kaikkia keskustelunavauksia tervetulleina, mutta epäilee Keski-Uudenmaan suurkunnan toteutumismahdollisuuksia.

– Kunnanjohtajat ovat halunneet ottaa aloitteen omiin käsiinsä, mutta näinköhän valtuustoissa ollaan samaa mieltä.

– Tässä mallissa Vantaata sysätään Helsingin syliin, mitä me emme tietenkään halua. Kehyskunnille tämä keskustelu sallittakoon, mutta meidän mukaan itsenäinen Vantaa on ainoa oikea ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu