Kulttuuri

Homoikonimerkit saavat seuraa kirjasta ja tuhmasta näyttelystä

Liken kustantama Tom of Finlandin uusi kokoelma Sarja kuvia esittelee Tomin tuotantoa 1940-luvulta lähtien. Mukana on runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Like Kustannus

Syyskuun 8. päivänä julkaistavien homoeroottisten Tom of Finland -postimerkkien lisäksi Tom eli Touko Laaksonen on tapetilla syksyllä monella lailla.

Helsingin MUU Galleriassa avautuu 29. elokuuta Tom of Finland – Tuhmat ruudut -näyttely, joka esittelee Laaksosen sarjakuvia juuri sellaisena kuin Tom of Finland tiedetään: häpeilemättä tai peittelemättä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Liken kustantama Tom of Finlandin uusi kokoelma Sarja kuvia . Teos esittelee Tomin tuotantoa 1940-luvulta lähtien. Mukana on runsaasti materiaalia, jota ei aiemmin ole julkaistu. Sarjojen lisäksi teos sisältää luonnoksia ja kattavan esipuheen.

Sarjakuvafestivaalin teemana ovat seksuaaliset vähemmistöt.”

Näyttely liittyy Helsingin Sarjakuvafestivaalin, jonka teemana ovat tänä vuonna seksuaaliset vähemmistöt.

Paljon kansainvälistä huomiota herättäneiden Tom of Finland -postimerkkien lisäksi Posti alkaa myydä 8. syyskuuta postikorttisarjaa, jossa on kolme Touko Laaksosen taidepostikorttia ja Tom of Finland -postimerkit.

Seksuaalinen tasa-arvoisuus Seta myönsi Itella Postille Asiallisen tiedon omena -kunniamaininnan Tom of Finland -postimerkkijulkaisusta. Setan kunniamaininnan voi saada taho, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920–1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Suomen sarjakuvaseura myönsi vuonna 1990 Laaksoselle Puupäähattu-palkinnon, joka on Suomen merkittävin sarjakuvatunnustus.

Tom of Finlandin työt ovat pääosin homoeroottisia kuvituksia, mutta taiteilijauransa aikana hän piirsi myös useita sarjakuvia joista tunnetuin on Kake.

Tampereen Vapriikin Postimuseossa puolestaan aukeaa Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely 6. syyskuuta.

Se valottaa Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta.

Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä.

Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä.

Tampereen näyttely toteutetaan yhteistyössä Tom of Finland Foundationin (Los Angeles), Taiteen edistämiskeskuksen ja Sarjakuvantekijät ry:n kanssa. Näyttely on esillä 29. maaliskuuta 2015 saakka.

Lisää aiheesta: 

Postin homomerkeistä mielipiderieha – "Seuraavaksi alkaa sisällissotaväittely"14.4.2014 10.06
Arkkipiispalta anteeksipyyntö homoseksuaaleille: “Julma osa suomalaista kertomusta”14.7.2014 12.01

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu