Paikallisurheilu

Eukonkannon mestareilla on kova kunto – katso video

URHEILU Vantaalainen maailmanmestaripari Janette Oksman-Ville Parviainen täydentää toisiaan eukonkannossa.

Vantaalaiset Ville Parviainen ja Janette Oksman ovat seurustelleet puolitoista vuotta. Eukonkannon maailmanmestarit rentoutuvat elokuvia katsoen kotisohvalla tai elokuvateatterissa. He pitävät trillereistä.

Päivi Tuovinen

Eukonkanto kuulostaa ja näyttää hauskalta, mutta se on rankka laji. Siinä mies juoksee vähintään 49-kiloinen nainen selässään noin 250 metrin reitin. Matkan varrella on kaksi kuivaestettä ja yksi vesieste.

Akrobaattinen Janette Oksman, 24, näyttää, miten ketterästi eukko hyppää ukon selkään. Ville Parviainen, 21, helpottaa nousua käsillään ja hetkessä Oksman roikkuu pää alaspäin ukkonsa selässä. Oksman on tehnyt paljon käsilläseisontaa, joten hän on tottunut olemaan pää alaspäin.

Mäkivedot parantavat maitohapon sietokykyä.”

 

 

Ukon pinkomista helpottaa, että eukko on jäntevä paketti selässä eikä lötkötä kuin perunasäkki. Oksman onkin täydellinen kannettava.

 

Myös Parviaisen lähes kaksimetrisestä varresta on hyötyä. Hänellä on pitkä askel eikä Oksmanin tarvitse olla vesiesteellä veden alla niin syvällä ja kauan kuin lyhyemmän miehen selässä.

Oksman ottaa vielä tiukasti kiinni reisistään Parviaisen käsivarsien alta.

– Nahat lähtevät reisistä, kun pidän niistä niin kovaa kiinni, varsinkin vesiesteen jälkeen, hän naurahtaa.

Sitten pari onkin valmis ampaisemaan matkaan niin, että Parviainen heiluttaa vinhasti käsiään.

– Kun kädet ovat vapaana, niistä saa lisää vauhtia juoksuun, Parviainen selittää.

Vantaalaisparin vauhti , hieman yli minuutin, oli heinäkuun eukonkannon maailmanmestaruuskilpailujen nopeinta. Tammistossa asuva pari vei voiton brittiparin ja helsinkiläis-kauniaislaisen viisinkertaisen mestarin nenän edestä vain sekunnin kymmenyksien erolla.

Edellisvuonna he osallistuivat kisaan ensimmäisen kerran. Neljäs sija vesiesteellä sattuneesta sähläyksestä huolimatta innosti pariakrobatiaa harrastavan kaksikon osallistumaan tänäkin vuonna.

– Ensi vuodeksi täytyy treenata. Tehdä mäkivetoja, sellaista intervallijuoksua. Se parantaa maitohapon sietokykyä, Parviainen pohtii vakavammin.

Mestaripariskunta on tavallaan täydellinen vastakohta toisilleen. Parviainen on 191-senttinen ja Oksman 158, mutta heitä yhdistää superkunto, lihaksikkuus ja intohimoinen suhde liikkumiseen. Se on heille elämäntapa.

Molemmat ovat liikunnanohjaajia. Oksman työskentelee Puistolan Urheilijoissa ja valmistautuu parhaillaan ensimmäistä kertaa fitnessin syksyn SM-kisoihin. Crossfitiä harrastava ja ohjaava Parviainen lopetti juuri kesätyön uimavalvojana Espoossa.

Eukonkanto

Mies kantaa vähintään 49-kiloista naista 253,5 metrin hiekka- ja sorapintaisen reitin.

Reitillä on kaksi kuivaestettä ja yksi noin metrin syvyinen vesieste.

Matkan nopeimmin suorittanut pari voittaa.

Kannettava eukko voi olla oma, toisen tai sinkku, mutta iältään yli 17-vuotias.

Eukonkannon maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty Pohjois-Savossa Sonkajärvellä 19 kertaa.

Ensi vuonna kisat pidetään 3.–4.7.

Lähde: www.eukonkanto.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Katso videolta, miten eukkoa kannetaan

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu