Paikalliset

Taikurimestarit eivät paljasta taikojensa saloja - katso video korttitempusta

Sakari Wileniuksen ja Jimi Suutarin erikoisalaa ovat korttitemput. Kaksikko innostui taikuudesta kirjojen ja David Copperfieldin kaltaisten tv-tähtien ansiosta. Kyse ei ole nuorison trendiharrastuksesta.

Päivi Tuovinen

Vantaalainen Sakari Wilenius, 17, sekoittaa korttipakkaa Tikkurilan kirjaston jännittävässä hiljaisuudessa.

– Voitko nimetä yhden pelikortin, Wilenius pyytää pöytään haetulta avustajalta.

Avustaja nimeää pataässän pakasta, jonka korttien järjestystä kukaan ei näe. Wilenius vie kätensä pakan ylle, muttei koske siihen. Sitten hän nostaa päällimmäisen kortin ja ta-daa: pataässähän se siinä!

Lähitaikuuden SM-kilpailujen voittajat Wilenius ja Jimi Suutari, 14, hämmästyttävät läsnäolijoita korttitempuillaan. Vähemmän hämmästyttävästi kaksikko ei paljasta taikojensa saloja.

– Niistä kerrotaan tarpeeksi kirjoissa, Suutari kuittaa.

Wilenius voitti alle 18-vuotiaiden SM-sarjan ja Suutari alle 14-vuotiaiden kisan Taikapäivillä Kouvolassa heinäkuussa. Raati arvioi kisaajien temppuja eri kriteerien, kuten esiintymisen ja tekniikan perusteella. Vantaalaisten menestyksen salaisuus piillee päivittäisessä lähitaikuuden harjoittelussa: molempien erikoisalaa ovat pelikortit.

– Käytämme tempuissa peruspelikortteja. Kortit viehättävät esiintymisvälineenä, koska ihmiset tuntevat ne. Jos esiintyisi vaikka epämääräisen pallon kanssa, yleisö epäilisi heti huijausta, Wilenius selittää.

Tikkurilan lukiolainen Wilenius on ahminut taikuuskirjallisuutta ja hionut temppujen tekniikkaa neljä vuotta ja Kilterin seiskaluokkalainen Jimi puolitoista vuotta. Heillä on kovat tavoitteet.

– Haluan tehdä tätä työkseni, Suutari toteaa.

– Tahdon elättää itseni taikurikeikoilla. Suomessa on noin 30 ammattilaistaikuria, Wilenius kertoo.

Jo nyt nuorilla on ajoittain esiintymisiä: Wileniuksella on esimerkiksi yrityskeikkoja ja Suutarilla ravintolakiinnitys Helsingissä. Wileniuksesta parasta lähitaikuudessa on se, kun näkee yleisön aidon hämmästyksen läheltä.

Molempien viikot ovat täynnä läksyjä ja lähitaikuutta. Heidän mukaansa osa tempuista tulee jo selkäytimestä, mutta treenattavaa riittää.

– Temppujen kehittely on yllättävän hankalaa. Korttitemput on keksitty jo 1800–1900-luvuilla, ja oppiakseen niitä on luettava paljon, Wilenius kertoo.

Kaksikko janoaa nyt uusia koitoksia. Esimerkiksi Wilenius aikoo osallistua lähitaikuuden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin ensi keväänä.

Lähitaikuus

Lähitaikuus eli close up magic on katsojan lähellä tapahtuvaa taikuutta.

Taikuri loihtii ihmeet pienillä esineillä, kuten pelikorteilla, seteleillä ja kuminauhoilla aivan katsojien silmien edessä.

Usein taikuri kiertelee yleisön joukossa pöydästä pöytään ja esittää temppuja pienelle ryhmälle kerrallaan. Katsoja näkee ja kokee temput lähietäisyydeltä ja voi itsekin osallistua temppuihin.

Lähitaikuutta pidetään yhtenä näyttävämmistä taikuuden lajeista, koska yleisö kokee olevansa mukana tilanteessa paremmin kuin lavataikuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu