Paikalliset

Puolet Vantaan kouluista kärsii sisäilmaongelmista

TILAT   Kaupungin mukaan syitä oireiluun ei usein löydetä.

Havukosken koulu on yksi tänä vuonna korjatuista kouluista. Tilakeskuksen mukaan puolet Vantaan kouluista luokitellaan sisäilmaongelmakohteiksi.

Emmakaisa Jokiniemi

Sisäilmaepäilyt ja korjaukset ovat Vantaan kouluissa arkipäivää.

Tilakeskuksen Vantaan Sanomille tekemän selvityksen mukaan sisäilmaongelmakohteiksi luokiteltavia kouluja on tällä hetkellä 30, kun peruskouluja ja lukioita on Vantaalla yhteensä noin 60.

– Viimeisen kahden vuoden aikana lähes kaikista Vantaan kouluista on tullut selvityspyyntöjä tai niissä on tehty sisäilmatutkimuksia ja paikallisia korjauksia aikaisempiin ilmoituksiin perustuen, kertoo tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius .

Walleniuksen mukaan sisäilmailmoitusten taustalta paljastuu kuitenkin harvoin selkeä kosteus- tai homevaurio.

– Useimmissa tapauksissa ilmoitukset perustuvat ainoastaan tilojen käyttäjien oireiluun, eikä selvitysten perusteella rakennuksista löydy selkeää korjaustarvetta. Siten ensisijaisena ongelmana on lähinnä käyttäjien kokemat terveyshaitat ja niiden ratkaiseminen, mikä on osoittautunut erittäin haasteelliseksi.

– Kiinteistöjen kunnossa toisiinsa verrattuna ei välttämättä ole todettavissa oleellisia eroja, eikä oireiluja saada kokonaan poistettua perusteellisempienkaan teknisten parannusten avulla.

Lähes kaikista kouluista on tullut selvityspyyntöjä.”

 

 

Kouluja on korjailtu eri syistä tiuhaan viime vuosina. Suurimpia korjaustöitä on tänä vuonna tehty Havukosken ja Kanniston kouluihin.

 

Havukosken koulussa vesikattoa peruskorjattiin, kunnostettiin ilmanvaihtojärjestelmää, korjattiin paikalliset kosteusvauriot ja tehtiin täydentäviä tiivistyskorjauksia. Uudessa Kanniston koulussa korjattiin luokkatilojen lattiapäällysteet.

Merkittäviä teknisiä peruskorjauksia on tehty myös Kivimäen koulussa, Variston koulussa ja Varian Ojahaan toimipisteessä. Hakunilanrinteen koulun liikuntasalirakennuksen tekninen peruskorjaus alkaa loppuvuodesta.

Uusia vesijohtovuotojen ja sadevesien aiheuttamia vesivahinkoja on korjattu Kaivokselan, Hiekkaharjun ja Jokiniemen kouluissa.

– Korostan, että useimmissa tapauksissa ei ole kyse homeongelmista. Näissä kohteissa on koettu oireilua, mikä yleensä koskee vain yksittäistapauksia, yksittäisissä tiloissa, Wallenius toteaa.

– Sisäilmakohteita tutkitaan ja korjataan erilaisten sisäilmaongelmien välittömiin korjauksiin korvamerkityillä määrärahoilla, joita vuosittain on käytettävissä noin 2,5 miljoona euroa koko kiinteistökantaan, ei siis pelkästään kouluihin.

Korjauksia ja selvityksiä

Rakennuspohjaan tai perustuksiin liittyviä korjauksia on tehty Vaskivuoren lukiossa, Kilterin koulussa ja Simonkylän koulussa.

Paikallisia sisäpuolisia kosteusvaurio-, tiivistys- tai ilmanvaihtojärjestelmän korjauksia on tehty Askiston, Hämeenkylän, Ilolan, Kulomäen, Peltolan, Vantaanjoen, Pähkinärinteen, Korson, Kuusikon, Veromäen ja Vierumäen kouluissa.

Tilojen käyttäjien oireiluun liittyviä selvityksiä, sisäilmatutkimuksia tai korjaussuunnittelua on tehty Hämeenkylän, Hakunilanrinteen, Jokiniemen, Jokivarren, Kaivokselan, Mikkolan, Jokirannan, Martinlaakson, Simonkallion ja Itä-Hakkilan kouluissa sekä Varia Tennistiellä ja Tikkurilan lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kanniston koulu saadaan lähes kuntoon ennen kouluvuoden alkua8.8.2014 10.30
Kannistossa puitiin koulun sisäilmaa – kaupunki lupasi lisää tutkimuksia27.5.2014 12.28
Kanniston koulun sisäilma huolestuttaa vanhempia25.5.2014 06.00
Havukosken koulun korjaus etenee ajallaan11.4.2014 09.02
Havukosken koulu suljetaan tammikuussa2.12.2013 14.57
Apulaisoikeusasiamies tarkastaa Havukosken koulun26.11.2013 12.33
Sisäilmaongelmat pakottavat Havukosken koululaiset pihalle6.5.2013 17.14
Havukosken koulussa sisäilmaongelmia - osa oppilaista joutui kotiopetukseen24.10.2013 15.21
Sisäilmaongelmia on lähes joka koulussa Vantaalla1.11.2013 09.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu