Paikalliset

Suomen suurin viherkatto valmistuu Dixin katolle lokakuussa – katso kuvat

YMPÄRISTÖ Liikekeskuksen katto voi vihertää sata vuotta.

Tehtaalta tulevassa maksaruohomatossa on kymmenkunta maksaruoholajiketta. Vuosien kuluessa viherkatolle alkaa ilmestyä kukkia, yrttejä ja jopa lintuja.

Johanna Erjonsalo

Suomen suurimman viherkaton asentaminen on jo pitkällä Tikkurilassa.

Kuusi työmiestä tai -naista kerrallaan latoo vajaan neliömetrin kokoisia maksaruohomattoja bitumikerroksen päälle toimisto- ja liikekeskus Dixin katolla.

Vain harva pääsee ihailemaan komeaa maksaruohoa, mutta sen ympäristöhyödyt koskevat koko Tikkurilaa. Massiivinen punertava ruohomatto muun muassa sitoo sadevettä ja vähentää tulvimista sekä pidentää kattorakenteiden ikää.

Viherkaton asennus alkoi viime viikon torstaina. Tähän mennessä neliöitä on asennettu jo reilusti yli tuhat. Kokoa Suomen suurimmalla viherkatolla on 6 300-neliötä ja sen on tarkoitus valmistua lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Projektipäällikkö Taina Suonio on johtanut rakennustyötä. Hänen mukaansa arkkitehtitoimistot ja suuret rakennusyritykset pitäisi saada paremmin mukaan ekoajatteluun. Viherkattorakentamisessa suositulla tasakattorakenteella on huono maine 70-lukulaisena sadevesipyydyksenä.

– Minulle on käynyt niinkin, että suunnitelman sana ”viherkatto” on johtanut katon maalaamiseen vihreäksi, hän kertoo.

Tikkurilan viherkaton rakentaminen piti aloittaa jo toukokuussa. Aloittamista on viivyttänyt Vantaan kaupungin vitkastelu liikekeskuksen viereisen tien ja naapurirakennuksen julkisivun kanssa, jotka määräysten mukaan piti viimeistellä ensin.

– Isot projektit ovat byrokraattisia ja vaativat monien eri tekijöiden saumatonta yhteistyötä, Suonio sanoo.

Viherkatto on pitkäikäinen ratkaisu. Yksi Euroopan vanhimmista viherkatoista on asennettu Sveitsiin, Zürichin vedenpuhdistuslaitokselle. Katto täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Viherkattojen suosio kasvaa

Viherkaton saaminen paikan päälle on projekti itsessään. Matot tulevat lautalla Ruotsista, sillä Suomen tuotanto ei riitä näin suuriin projekteihin. Nosturi nostaa painavat matot 7-kerroksisen rakennuksen katolle. Jos mattojen asennus viivästyy, ne saattavat mennä pilalle. Paras aika asentaa viherkatto on keväällä ja syksyllä.

Suomessa asennetaan noin 20 000 neliömetriä viherkattoa vuosittain, mutta määrä on kasvussa. Ruotsissa vastaava luku on reilusti yli 100 000.

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo on tutkinut viherkattoja Viides ulottuvuus -ohjelmassaan vuodesta 2011. Porttipuiston alueella sijaitsevan Ikano-liikekeskuksen viherkatto on yksi tärkeimmistä tutkimuskohteista.

Viherkatot ovat yhä suositumpia myös omakotitalorakentamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu