Ruoka

Näin omenabloggari hyödyntää valtavan sadon

RUOKA   Oman pihan 25 omenapuuta pitävät Anna Wallendahrin kiireisenä satokaudella. Itse omeniin perhe ei kuitenkaan kyllästy koskaan.

Anna Wallendahr blogaa muun muassa omenaruokareseptejä osoitteessa aamuomenatarhassa.blogspot.fi Testaa vaikka bloggarin omenapiirakan ohje; se on gluteeniton, maidoton ja kauraton.

Anna Wallendahr

Kesän lopulla se alkaa. Ensimmäisenä kypsyvät Valkeat kuulaat, joista Wallendahrin perhe iloitsee joka vuosi uudelleen.

– Ensimmäiset omenat ovat aina ihania. Niitä maistellaan hartaasti ja leivotaan piirakoita kaikessa rauhassa. Syyskuun puolivälissä satoa tuleekin sitten ryminällä, Anna Wallendahr kertoo.

Perhe asuu 1920-luvulla rakennetussa talossa, jonka pihalla on 25 puun omenatarha.

Kaikki puut ovat vanhoja, osa vielä hyvin satoisia, mutta osa tekee vain muutaman kymmenen hedelmää vuodessa.

Läheskään kaikkien pihan puiden lajikkeista ei ole tarkkaa tietoa. Ensimmäisenä kypsäksi ehtivästä Valkeasta kuulaasta alkaen satoa riittää aina talviseen Åkeröön, joka säilyy oikein varastoituna jopa yli joulun. Osa puista voi olla paikallisia harvinaisuuksia.

– Monella naapurillakin on omenatarha, ja menneinä vuosina on tehty erilaisia lajikekokeiluja. Kaikki lajit ovat oikeastaan suosikkejani. Jokaisessa on oma makuvivahteensa ja ne kypsyvät hiukan eri aikoihin.

Jos ei satokautta suunnittele etukäteen, se lähtee hanskasta.”

Kun syyskuussa satoa kypsyy eniten, perhe pysyy kiireisenä.

– Jos ei satokautta suunnittele etukäteen, se lähtee hanskasta eikä kaikkea satoa saa talteen, Anna Wallendahr sanoo.

Omenapiirakoita perheessä paistetaan harva se ilta, mutta säilömisessä on kaikki keinot käytössä. Hilloja ja mehua keitetään, osa sadosta valmistetaan marmeladiksi tai soseeksi. Omenaa päätyy lihapatoihin, salaatteihin ja sämpylätaikinoihin. Myös sukulaiset ja tuttavat saavat osansa sadosta.

Wallendahrien omenakauden pelastaja on paikallinen mehupuristamo, joka valmistaa omenista pastöroitua tuoremehua.

Perhe on vienyt puristettavaksi 40–80 kilon eriä kerrallaan ja saanut takaisin 20–40 litraa mehua.

– Se säilyy viileässä kellarissa hyvin. Osasta valmistamme omaa siideriä.

Siideriprojekti on joka syksyn ilo. Wallendahr on kertonut valmistusprosessista tarkemmin Aamu omenatarhassa -blogissaan. Vaikeaa siiderinteko ei ole.

– Tärkeintä on, että kaikki astiat korkkeja myöten on desinfioitu. Silloin siideri säilyy jopa seuraavaan satokauteen.

Wallendahrit ovat maustaneet kotisiidereitään muun muassa vaniljalla, joulumausteilla ja kuivahumaloimalla.

Talviomenat säilyvät pitkään, jos ne varastoidaan oikein.”

Kun kiivain satokausi on mennyt, nautiskellaan perheessä talviomenoista syömällä niitä sellaisenaan. Talviomenat säilyvät pitkään, jos ne poimitaan ajoissa ja varastoidaan oikein.

– Vain virheettömät omenat säilyvät pitkään, niissä ei saa olla kolhuja tai toukkia. Suoraan puusta poimitut omenat pakataan puulaatikoihin, joissa kiertää ilma. Kerrosten väliin pannaan sanomalehteä, joka estää mahdollisen pilaantumisen leviämistä.

Omenalaatikot pitää myös käydä läpi parin viikon välein ja poistaa huonoksi menneet hedelmät. Wallendahrien omenalaatikot pidetään viileällä kuistilla.

Myös syysomenat säilyvät muutaman viikon, jos niitä ei päästä putoamaan maahan. Kun satoa korjaa vähitellen, ehtii omenat poimia puustakin sitä mukaa kun ne kypsyvät.

– Jos ne kerää puusta hyväkuntoisina, ei ole niin kiire käyttääkään satoa pois pilaantumasta, Anna Wallendahr sanoo.

Wallendahrien perheen ruokavalioon sopivat omenaherkut ovat maidottomia ja valmistuvat ilman kotimaisia viljoja; molemmat reseptit voi halutessaa suoraan muuntaa maito- ja viljatuotteita hyödyntäviksi. Sekä crumblea että piirakkaa on tänäkin syksynä syöty omenatarhan keskellä jo monta kertaa.

Lisää omena-asiaa ja omenaisia reseptejä Anna Wallendahrin blogista aamuomenatarhassa.blogspot.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Näit teet omenapiirakan – mikä on oma omenasuosikkisi?9.9.2013 15.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu