Paikalliset

Vantaalaisten synnytykset voidaan ohjata Espoon Jorviin

Helsinkiläiset äidit ohjattaisiin jatkossa synnyttämään Naistenklinikalle, jos Husin alustavat suunnitelmat toteutuvat. Espoolaisilleja vantaalaisille jäisi Jorvi.

Päivi Tuovinen


Vantaalaisia synnyttäjiä voidaan tulevaisuudessa palvella yhä keskitetymmin Jorvin sairaalassa Espoossa. Näin voi käydä, jos Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) suunnitelma Kätilöopiston sairaalan lakkauttamista toteutuu.

Suunnitelman mukaan pääkaupunkiseudulla olisi nykyisen kolmen synnytyssairaalan sijasta vain kaksi isoa yksikköä. Helsinkiläisten synnytykset keskitettäisiin Naistenklinikalle, ja espoolaisia palvelisi ensisijaisesti Jorvi. Naistenklinikkaa käyttäneet vantaalaiset eivät taas mahtuisi ”Naikkarille” enää aiempaan tapaan.

Kyse on vielä alustavasta suunnitelmasta, ja Kätilöopiston lakkautus on yksi esillä olevista malleista, sanoo synnytysten ja naistentautien osaamiskeskuksen johtaja Seppo Heinonen Husista.

– Tulevaisuudessa meillä voi olla joko kaksi tai nykyiset kolme isoa synnytysyksikköä. Toivomme, että saamme suunnitelmasta laajaa palautetta, joiden pohjalta linjauksia voidaan tehdä, Heinonen sanoo.

Mikäli Kätilöopisto lakkautettaisiin, riittäisi Naistenklinikka palvelemaan Heinosen mukaan helsinkiläissynnyttäjiä. Lisäksi Naistenklinikka jatkaisi vaativiin synnytyksiin erikoistuneena yksikkönä.

– Naistenklinikalla voidaan hoitaa noin 7 500 synnytystä vuodessa, kun synnytyksiä on Helsingissä nyt 6 500. Tällöin kapasiteettia jäisi vielä muualta tuleville niin sanotuille komplisoiduille synnytyksille.

Keskittäminen tarkoittaisi, että Espoon Jorvin synnytysyksikköä pitäisi laajentaa. Jorvissa voidaan nyt hoitaa noin 4 000 synnytystä vuodessa. Jos Kätilöopisto lakkautettaisiin, tarve olisi Heinosen mukaan 7 000 synnytykselle vuodessa.

Yksi taustatekijä synnytysten keskittämissä on lähivuosina voimaan tuleva päivystysasetus. Sen mukaan synnytyssairaalassa on oltava jatkuva valmius leikkaussalihoitoon, jos synnytyksessä tulee ongelmia.

Heinosen mukaan jatkuvan päivystysvalmiuden ylläpito tulee kalliiksi.

– Jos kolmesta synnytysyksiköstä halutaan pitää kiinni, on henkilöstöä lisättävä. Se taas ei ole helppoa, kun ikääntyvä väestö vaatii muutoinkin lisää palveluita lähivuosikymmeninä.

Ajatus historiallisen
Kätilöpiston lopettamisesta on kohdannut jo arvostelua. Kriitikoiden pelkona on, että keskittämisen myötä synnytyksistä tulee entistä laitosmaisempia.

Heinonen sanoo, että isoissa yksiköissä hoito voi olla yhtä ihmisläheistä kuin pienissäkin.

– Tässä ei ole kyse yksikön koosta vaan henkilöstön osaamisesta.

Kätilöopiston lakkautusaikeista uutisoi ensiksi Helsingin Sanomat.

Asiantuntijaelin tekee linjauksen

Pääkaupunkiseudun synnytyksen hoidetaan nyt kolmessa sairaalassa: Naistenklinikalla ja Kätilöopistolla Helsingissä sekä Jorvissa Espoossa.

Naistenklinikka on parhaillaan remontissa. Uudet tilat valmistuvat aikaisintaan 2016.

Tämän jälkeen remonttiin menee Jorvi. Mikäli päätös Kätilöopiston lakkauttamisesta tehdään, Jorvia pitää laajentaa huomauttavasti nykyisestä.

Synnytyssairaaloiden kohtaloa pohtii Husissa 15 ihmisen toimikunta. Linjaus Kätilöopiston lakkauttamisesta tai säilyttämisestä tehdään tämän syksyn aikana.

Lopullisen päätöksen asiassa tekevät Husin hallitus ja valtuusto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu