Paikalliset

Muslimitytöt hurahtivat uimiseen – Vantaa järjestää omia uimakursseja

Uimahalliin pääsyä odottaa tänäkin syksynä moni maahanmuuttajatyttö.

Else Kyhälä

Kun somalien tukijärjestö Sorasod ilmoitti järjestävänsä uimakoulun teini-ikäisille tytöille, kurssi täyttyi heti.

Vain tytöille tarkoitetuille uimakouluille on kysyntää, sillä muslimitytöt eivät useinkaan mene perinteiseen uimakouluun, jossa tytöt ja pojat uivat yhdessä.

Sorasodin hankkeessa uimaopettaja ja avustaja ovat naisia.

Muslimityttöjen uimaopetuksen tarve on tiedostettu myös kaupunkien liikuntatoimessa. Myös Vantaalla järjestetään muslimitytöille sopivia uimakouluja.

– Meillä tämä on ihan strateginen tavoite. Muslimityttöjen uimataito ei ole vain heitä itseään varten, vaan myös heidän tulevia lapsiaan varten, liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti huomauttaa.

– Maahanmuuttajaäidin vaikutus lasten harrastusvalintoihin on äärimmäisen suuri, suurempi kuin kantaväestöllä, hän perustelee.

Vantaalla muslimitytöille sopivia uimakursseja on ollut kaksi, yksi syksyllä ja toinen keväällä. Paikkoja kummassakin on tusinan verran.

– Opetuskertoja on ollut kymmenen kurssia kohti. Monilla lähtötaso on sen verran alhainen, että tarvitaan pitempi kurssi, Sporttia kaikille -hankkeen projektipäällikkö Marja Auroma kertoo.

Vantaalla on ehditty kouluttaa myös maahanmuuttajataustaisia uimaohjaajia. Heitä toimii hankkeen parissa.

Sporttia kaikille -uimakouluja järjestetään Korson uimahallissa ja Martinlaakson uimahallissa, kun sen remontti valmistuu.

Myös Helsinki järjestää vuosittain vain tytöille tarkoitettuja uimakouluja.

– Sinne voivat tulla myös muut kuin maahanmuuttajatytöt. Näin uimakoulussa tapahtuu sosiaalisia kohtaamisia maahanmuuttajien ja valtaväestön kesken, liikuntapalvelupäällikkö Maria Nyström kertoo.

Vain tytöille tarkoitettuja uimakoulupaikkoja on Helsingissä vuosittain yli 200. Ne jakautuvat eri-ikäisten alkeis-, jatko- ja tekniikkakursseihin. Talvilomalla on järjestetty viikon intensiivikursseja.

Uimakouluja järjestetään sekä Yrjönkadun että Jakomäen uimahalleissa.

Koulussa alakouluikäiset muslimitaustaiset tytöt osallistuvat uimaopetukseen yhdessä poikien kanssa.

Sorasodin mukaan maahanmuuttajanaisilla ja -tytöillä on intoa oppia uimaan, sillä he pitävät uimista rentouttavana ja terveyttä edistävänä.

Myös Sorasod harkitsee uuden kurssin järjestämistä.

(Juttua on korjattu poistamalla Kuntoutussäätiö, joka ei ole toisena järjestäjänä Sorasodin hankkeessa.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu