Paikallisurheilu

Huippuvalmentaja paljastaa: Parhaat urheilijat ajattelevat kuolemaa

URHEILU Mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssenin menetelmä painottaa oikeiden valintojen tekemistä arjessa.

Norjalainen mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssen kannustaa ihmisiä ottamaan nykyhetkestä kaiken irti, koska "olemme täällä vierailemassa vain vähän aikaa".

Ville Heinonen

Nuorta Erik Bertrand Larssenia kiusattiin koulussa. Hän oli pienikokoinen, huono jalkapallossa ja siksi helppo kohde. Hän oli ulkopuolinen, eikä tiennyt miksi. Hän alkoi pelätä kymmenvuotiaana: tällaistako elämä tulee olemaan?

Taas yhden mukiloinnin jälkeen hän istui sängyllään ja itki pitkään. Sitten hän huusi: Nyt riittää!

Pikkupoika päätti , että hän muuttuisi. Hän vannoi itselleen, että tekisi itsestään vahvan. Hän aikoi olla jonain päivänä laskuvarjojääkäri.

Itseään kehittääkseen poika alkoi lukea kuuluisten ihmisten elämäkertoja: Gandhin , John F. Kennedyn , tutkimusmatkailijoiden.

Hän halusi tietää, miten jotkut ihmiset olivat onnistuneet rakentamaan itselleen fantastisen elämän ja sai toivoa siitä, että monella suuruuteen nousseellakin oli ollut vaikea lapsuus.

Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, Larssen voi sanoa onnistuneensa tavoitteessaan. Upseerin, laskuvarjosotilaan ja taloustieteilijän koulutuksen saanut norjalainen on tunnettu mentaalivalmentaja.

– Teen töitä suurten ihmisten kanssa, jotka haluavat vieläkin suuremmiksi, hän sanoi Mäkelänrinteen lukion auditoriossa, jossa oli promotoimassa uutta kirjaansa Paras .

Yritysmaailman johtajia ja huippu-urheilijoita valmentanut Larssen sanoo huomanneensa, että parhaiden ja muiden välillä on äärimmäisen pieni ero.

– Minun täytyi seurata heidän arkeaan todella läheisesti ymmärtääkseni sen.

– Kun herätyskello soi, parhaat nousivat ylös heti. Muut ajattelivat, että väsyttää, saisinko vielä viisi minuuttia?

Eroja on muitakin: parhaat syövät todella terveellisen aamupalan ja nukkuvat päiväunet. Rutiinejakin tärkeämpää on asenne arkeen.

– Kilpailu parhaudesta käydään jokapäiväisessä elämässä, ei MM-kisoissa tai olympialaisissa – tämän asian ymmärtämisestä mentaalivalmennuksessa on kyse.

– Parhaat ajattelevat kuolemaa muita useammin. He uskovat, että heillä on vain tämä yksi mahdollisuus.

Larssen painottaakin unelmaa kohti vievien päätösten tekemistä. Valmentajan äänestä paistaa aito hämmästys hänen päivitellessä ihmisiä, jotka eivät osaa nimetä tavoitteitaan.

– Liian moni vain toivoo, että asiat lopulta järjestyvät. Et voi yltää parhaalle tasollesi, jos et edes tiedä, minkä vuoksi taistelet.

– Haaveen pitää olla sellainen, että jo sen ajatteleminen sykähdyttää.

Yhtä tärkeää on ehdollistaa itsensä ajattelemaan itseään voittajana ja visualisoida itsensä onnistumassa. Työ vaatii Larssenin mukaan tunteiden kontrollointia – mutta myös kehonhallintaa.

– Se, miten liikut, vaikuttaa ajatteluusi. Et tule koskaan näkemään Petter Northugia kävelemässä tällä lailla, hän sanoo laahustaen huonoryhtisesti lavalla.

Kirja myynyt jo lähes 150 000 kappaletta

Mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssen on valmistunut maisteriksi kauppakorkeakoulusta ja osallistunut kansainvälisiin puolustustehtäviin Norjan armeijan erikoisjoukoissa.

Valmentanut henkisesti mm. golfari Suzann Petterseniä ja huippuhiihtäjiä Petter Northugia ja Martin Johnsrud Sundbytä.

Paras ilmestyi Norjassa syksyllä 2012 ja se on myynyt jo lähes 150 000 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu