Paikalliset

Metropoli vakuutti myrtsiläiset – ”Kehä II olisi pidemmällä”

Valtiovarainministeriön kuntajakoselvityshenkilö Cay Sevón esitteli mallia yleisölle.

Ossi Kurki-Suonio
Myyrmäki 2030 –tilaisuuteen saapunut yleisö taipui valtion virkamiesten puolelle eilen järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Yleisö suhtautui uuteen metropolihallintoon alkuun nihkeästi. Kuultuaan valtiovarainministeriön kuntarakenteen selvityshenkilöiden sekä Kuninkaankolmion kaavoitusprojektien vetäjien esittelemät ongelmat nykyisessä mallissa yleisö kääntyi uuden hallintomallin puolelle.

Myyrmäen alue on kaupunkisuunnittelun kannalta arka ja hankala paikka. Se levittäytyy Helsingin, Espoon ja Vantaan rajojen sisäpuolelle. Valtiovarainministeriön kuntarakennetta selvittäneet virkamiehet uskovat kuitenkin alueen mahdollisuuksiin. Heidän mukaansa uusi metropolimalli parantaisi lähidemokratiaa, sillä miljoonakaupungin oman hallinnon lisäksi metropolialueelle esitetään paikallisvaltuustoja.

– Tarvitaan paikallista demokratiaa huomattavan uudella tavalla. Paikallisvaltuusto kokoontuisi täällä Myyrmäessä, sanoo metropolia-alueen hallintoa selvittänyt Cay Sevón .

– Kansanäänestyksiä olisi eri asioista enemmän kuin nyt ja uutta osallistavaa vaikuttamista, mihin otetaan mukaan virkamiehiä, poliitikkoja ja tavallisia ihmisiä. Tehtäisiin yhteistyötä niin, että jokaisen ääni kuuluisi oikeasti yhtä tärkeänä. Argumentit pätevät eikä asema, Sevón tähdentää.

Myyrmäen aluetta selvitettiin ensimmäistä kertaa yhdessä kolmen kunnan voimin nyt jo päättyneessä Kuninkaankolmio-projektissa. Siinä selvisi Myyrmäen alueen kehittämismahdollisuudet, mutta samalla myös kolmen kunnan etujen ristiriidat. Näistä keskeisin koskee Kehä II:n jatkon kehittämistä.

– Se on fakta mikä pitää tunnistaa, että eri kaupungeilla on erilaiset intressit. Kehä II:een liittyvät se, että pituutensa ja mahdollisuuksien puolesta Espoolla on tässä eniten panoksia pelissä, sanoo Kuninkaankolmio-projektia johtanut, Helsinkiä edustanut Kimmo Kuisma .

Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto täsmensi, että juuri Helsinki ei hyödy Kehä II:n kehittämisestä yhtä paljon kuin Vantaa ja Espoo.

– Voi olla, että Kehä II:n kehitys olisi jo pidemmällä, jos metropolihallinto olisi jo, Kuisma myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu