Kulttuuri

Musiikkiopiston megakeikka tuo liki 400 soittajaa Musiikkitaloon

MUSIIKKI Nuoret muusikot eivät ota paineita, vaikka lauantainen juhlakonsertti on heidän uransa suurin.

Heljä-Maaria Rantala (keskellä) alkoi soittaa fagottia, koska fagotisteja on viulisteihin ja huilisteihin verrattuna vähän.

Päivi Tuovinen

Vantaan musiikkiopisto järjestää lauantaina massiivisen 50-vuotisjuhlakonsertin Helsingin Musiikkitalolla.

Fagotisti Heljä-Maaria Rantala , 18, ja trumpetisti Juhani Heliö , 22, ovat kaksi suurkonsertin 384 soittajasta. Molemmat soittavat yli 30-jäsenisessä Vamos-orkesterissa, joka esittää klassista puhallinorkesterimusiikkia.

Aikamatkassa on suuren orkesterin glamouria.”

 

 

Nuoret ovat aloittaneet harjoittelun syksyn konserttia varten jo keväällä. Vamos soittaa yhdessä viikottain, mutta yhteisharjoitukset ovat vain pieni osa valmistautumista.

 

– Oma stemma pitää treenata kotona. Joka päivä pitää harjoitella, jos haluaa kehittyä, Rantala sanoo.

Aikataulu on tiukka. Orkesterit pääsevät Musiikkitaloon vasta edellisenä iltana. Jokaiselle orkesterille on löydettävä rakennuksesta hiljainen paikka esityksensä viilaamiseen. Päälava pitää valmistella täydellisesti, jotta konsertti ei kulu soittimien siirtelyyn.

Konsertti on opiston historian suurin. Sinfoniaorkesterin intendentti Sari Kaipainen on innostunut mahdollisuudesta soittaa Musiikkitalolla.

– Konsertti nostaa juuri sopivasti adrenaliinia, jotta saa parhaan irti, hän sanoo.

Rantala alkoi soittaa fagottia kolmannella luokalla, 120-senttistä puupuhallinta lyhyempänä. Heliö tarttui trumpettiin jo kuuden vuoden iässä.

– Ihastuin, koska trumpetista lähti niin kova ääni, Heliö kertoo.

Nuoret soittajat ovat tyyniä ennen konserttia. Kaksikko on soittanut jo monissa maksullisissa konserteissa, joskus ammattilaistenkin mukana. Konserttikokemusta on Ruotsista ja Saksasta asti. Vuosien kokemus ja muiden seura lavalla rauhoittaa.

– Aamulla voi tosin olla jo eri fiilikset, Heliö sanoo.

Konsertissa esitetään peräti neljä uutta musiikkiteosta. Mielenkiintoisin näistä on Metsän tarina -dokumentin ja Tummien perhosten koti -elokuvan säveltäjä Panu Aaltion Aikamatka . Aikamatkan soittaa yli satapäinen sinfoniaorkesteri.

– Siinä on suuren orkesterin glamouria. Nuoret ovat tykänneet soittaa sitä, Kaipainen kertoo.

Heljä-Maaria Rantalan mukaan Aikamatkassa on vielä harjoiteltavaa. Teoksessa on fagotille muutama hankala nopea kohta. Trumpetille teos on Juhani Heliön mukaan helppo. Kuudentoista vuoden soittokokemuksella se ei ole mikään ihme.

Oodi ilolle – Vantaan musiikkiopisto 50 vuotta

Konsertti 4.10. kello 16 Helsingin Musiikkitalolla.

Konserttilavalle nousee kaikenikäisiä soittajia. Nuorimmat esiintyjät ovat vauvoja, jotka esiintyvät äitiensä sylissä. Nuorimmat soittajat ovat 5–6-vuotiaita kanteleensoittajia.

Konsertissa esitetään neljä kantaesitystä: Panu Aaltion Taikamatka, Lotta Wennäkosken kuoroteos Perhosen voima, Jarkko Kantalan Aie kahdelle pianolle ja 8 kädelle sekä Kaapo Ijaksen uusi sovitus Oodi ilolle -hymnistä.

Lippuja on tähän mennessä myyty jo lähes tuhat. Jäljellä olevia lippuja voi tiedustella Lippupalvelusta.

Lisää aiheesta: 

Musiikkiopiston reksi treenasi soittokuntoon21.2.2014 09.06
50-vuotias musiikkiopisto juhlii koko vuoden29.1.2014 13.54

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu