Paikalliset

Palveluntarjoaja antoi anteeksi pojan jättilaskun

PELIT Kuluttajaviranomaiset pohtivat nettipelien sääntöjen selkeyttämistä.

Peliyhtiö Supercell lähetti 10-vuotiaan pojan perheelle lähes 4000 euron laskun Clash of Clans- nettipelin pelaamisesta. Yhtiö mitätöi laskun myöhemmin.

Sanna Jompero

10-vuotiaan koululaispojan vanhemmat saivat kesällä lähes 4 000 euron laskun, joka oli aiheutunut mobiilipeli Clash of Clansin pelaamisesta.

Perheen postiluukusta rysähti ensin 3 500 euron lasku, sitten laskua tuli vielä reilut 200 euroa lisää. Lasku tuli vanhemmille täytenä yllätyksenä.

– Olihan se järkytys. Tuntuu kummalliselta, että tällaista pääsee edes käymään. Jokuhan systeemissä tökkii, toteaa pojan isä.

Samassa kaveripiirissä sattui kesällä vastaavanlainen tilanne, jossa poika ehti tehdä pelillä laskua vanhempien tietämättä muutaman sata euroa.

– Tällaisia perheitä löytyy varmasti tuhansia, jotka painivat saman ongelman kanssa. Itsekin pidin melkoisen kehityskeskustelun kotona asiasta, toteaa kolmannen kaveriperheen isä.

Supercell toi Clash of Clansin markkinoille vuonna 2012. Tämän jälkeen julkisuuteen on nostettu useita tapauksia, joissa lapset ovat vanhempiensa tietämättä tehneet jopa tuhansien eurojen laskuja pelaamisella.

Perhe otti yhteyttä laskun palveluntarjoajalle, joka lopulta mitätöi laskun. Supercellin kaikki maksuliikenne kulkee jakelualustojensa ylläpitävien Applen ja Googlen kautta. Maksutapahtumat suoritetaan laitteesta riippuen Applen App Storessa tai Google Playssa pelaajan tiliin liittyvän henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen ja annettujen luottokorttitietojen kautta.

Perheen tapauksessa toisen vanhemman luottokorttitili oli jäänyt auki koneelle, jolla poika alkoi pelata ja tehdä pelissä ostoja.

– Minusta lapsetkin ovat tässä uhreja. Toiminta on heiltä silkkaa ajattelemattomuutta, toteaa kaveriperheen isä.

Ongelma on tuttu myös peliyhtiö Roviolle.

– Paras tapa estää tällaisia valitettavia tilanteita on lisätä tietoa mobiiliostojen toiminnoista, tukea vanhemmille tarkoitettuja työkaluja, joilla he voivat valvoa lastensa mobiililaitteiden käyttöä ja sitoutua eettiseen kaupankäyntiin. Vahinko-ostot eivät ole kenenkään etu. Sen tietävät myös alan toimijat, toteaa viestintäjohtaja Sara Antila .

Supersuosittu Clash of Clans on free to play-peli, jonka lataaminen on ilmaista. Laskua pelillä saa tehtyä ostamalla jalokiviä, kultaa ja eliksiirejä, joiden avulla pelissä pääsee etenemään nopeammin. Supercell julkaisee verkkosivuillaan vanhemmille suunnattua verkko-opasta. Opas löytyy osoitteesta ttp://www.supercell.net/parents.

– Vanhempien on myös hyvä tiedostaa, että Apple tai Google lähettää aina sähköpostitse tositteet kyseisistä maksutapahtumista kunkin maksutapahtuman jälkeen. Maksutapahtumaa valvovat Apple (iOS-laitteet) ja Google (Android-laitteet). Kummallakin yhtiöllä on hyvityspyyntöjä käsittelevät tukitiimit, toteaa Supercellin viestinnästä vastaava Mariet Louhento.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut yhteydenottoja free to play-peleistä ja niihin liittyvistä ongelmista.

Viimeisen vuoden aikana virastoon on tullut muutaman kymmenen ilmoitusta. Suurin lakimies Katri Väänäsen tietämä pelilasku on 6 000 euroa.

– Tuntuma on, että siinä vaiheessa, kun aletaan puhua sadoista ja tuhansista euroista, kynnys yhteydenottoon ylittyy. Pienemmät summat niellään.

Yhteydenoton jälkeen kuluttajaneuvoja voi sovitella pelivalmistajan ja laskun saajan kanssa joko laskun mitätöinnistä tai sen kohtuullistamisesta.

Muutoksia kuluttajasuojan parantamiseksi on tulossa. EU-maiden kuluttajaviranomaiset ovat päässeet Googlen kanssa sopuun, ettei se käytä sanaa ”ilmainen”, jos pelissä voi tehdä ostoja. Ostosten tekemiseen tarvitaan Google-tilin salasana.

Korjaus: Jutussa kerrottiin, että peliyhtiö Supercell mitätöi laskun. Laskun mitätöi palveluntarjoaja. Juttuun lisätty myös linkki vanhempien oppaaseen.

Vinkkejä vanhemmille

Lataa lapsen kanssa tietokoneelle pelit yhdessä.

Perehdy pelimaailmaan ja pelien sääntöihin.

Ota selvää, voiko pelissä tehdä sisäisiä ostoja ja paljonko ne maksavat.

Keskustele lapsen kanssa, mitä voi ostaa.

Älä kerro luottokorttitiliin yhteydessä olevaa salasanaa lapselle tai jätä luottokorttitiliä koneelle auki.

Tee lapselle oma tili, jossa ei ole ostomahdollisuutta.

Virheellisistä laskuista ole yhteydessä pelivalmistajaan tai palveluntarjoajaan.

Lähde: lakimies Katri Väänänen, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu