Paikalliset

”Pyöräilykielto ajaa lapset auton kyytiin”

PYÖRÄILY   Koulujen pyöräilysäädökset eivät ota huomioon lapsen pyöräilyä aikuisen kanssa.

Ossi ja Suvi Porri halusivat pyöräillä yhdessä kouluun koulun kehotuksista huolimatta. Kaksikko sai viimeinkin luvan opettajalta.

Toni Tervo

Suurin osa kouluista ohjeistaa, että lapsen ei tulisi tulla pyörällä kouluun ennen kolmatta luokkaa.

Kehotusta vastustavat kuitenkin ne vanhemmat, jotka haluaisivat pyöräillä lapsensa kanssa yhdessä kouluun jo ensimmäisestä luokasta alkaen.

Ekaluokkalaisen Suvi-tytön isä Ossi Porri on vääntänyt asiasta kättä Rajatorpan koulun kanssa. Hänen mielestään on outoa, että säädökset eivät ota huomioon vanhempien kanssa pyöräilyä.

– Kouluhan ei siis voi mitään kieltää, mutta kun opettaja kehottaa Suvia jättämään pyörän kotiin ja vanhemmat kotona kannustavat pyöräilemään, se luo vähän ikävän välikäden. Suvia myös vähän hävetti pyöräillä kouluun, kun muut lapset ihmettelivät, että miksi tuo pyöräilee vaikka ei saa. Se hämmentää lasta, Porri kertoo.

Porrin mukaan useat alueen lapset pyöräilevät vanhempiensa kanssa jo päiväkoti-ikäisestä. Sen jälkeen pyöräilyyn tulee parin vuoden tauko, kun kouluun saa pyöräillä vasta kolmannella luokalla.

– Tässä on mielestäni ristiriita, kun lasten halutaan liikkuvan enemmän ja sitten tällä tavalla ohjataan siihen, että istutaan koulumatkat autossa, mies toteaa.

Pyöräilykeskustelu Porrin ja Rajatorpan koulun välillä ratkesi lopulta niin, että Suvi saa tulla isänsä kanssa pyörällä kouluun. Porri kiitteleekin koulua edistyksellisyydestä asiassa.

Koulun rehtori Leena Hjort toteaa, että kouluilla harvoin on mitään sitä vastaan, että huoltaja pyöräilee lapsen mukana kouluun ja koulusta kotiin. Hänen mukaansa tämä ei tule säädöksissä kuitenkaan selväksi.

– Lähtökohtaisesti kehotamme, että ykkös -ja kakkosluokkalaiset eivät tulisi pyörällä, mutta ei meillä ole nokan koputtamista, jos huoltaja haluaa lapsen kanssa kulkea pyörällä. Lähtökohtaisesti se on kuitenkin tänä päivänä aika harvinaista ja siksi sitä ei erikseen mainita missään teksteissä.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriön tukema pyöräilykuntien verkosto on ottanut kantaa ristiriitaan lasten koulumatkapyöräilyssä.

– Lapset oppivat pyöräilemään aikaisin, mutta lasten pyöräilyssä tapahtuu notkahdus siirryttäessä esikoulusta kouluun. Koulumatkat ovatkin muodostuneet lasten pyöräilyn edistämisen pullonkaulaksi, sivustolla kirjoitetaan.

– Viimeistään nyt on syytä havahtua siihen, että aikuisten valintojen seurauksena myös lapsemme istuvat entistä enemmän auton kyydissä. Lasten liikkumisen valintoja tehdään perheissä, kouluissa, päiväkodeissa, kunnissa. Lapsi pyöräilee, kun hänen annetaan pyöräillä.

Minkä ikäisenä lapsi voisi mielestäsi pyöräillä kouluun?

heti, kun vanhemmat katsovat lapsen pystyvän tähän
72% (28 ääntä)
kolmannesta luokasta eteenpäin
18% (7 ääntä)
toisesta luokasta eteenpäin
10% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 39

Pyöräilyä suositellaan kolmannelta luokalta

Yleisenä suosituksina kouluissa on, että lapset aloittaisivat pyörällä kouluun tulon kolmannelta luokalta.

Päätös ja vastuu on kuitenkin huoltajien.

Vantaan opetustoimi ei ole antanut mitään yhteistä linjausta sopivasta pyöräilyn aloitusajasta.

Yhtenä perusteena suositukselle on käytetty sitä, että alle kolmasluokkalaiset eivät osaa välttämättä arvioida ja hahmottaa liikennettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pyöräily alkaa kolmannella luokalla5.8.2014 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu