Paikalliset

Kansanedustaja: Synnytyksistä voi tulla yksityistä bisnestä

Synnytykset voidaan keskittää pääkaupunkiseudulla jatkossa vain kahteen sairaalaan. Kuvassa näkyvän Naistenklinikan ohella synnyttäjiä palvelisi Espoon Jorvin sairaala.

Johanna Erjonsalo

Synnytykset yhä suurempiin yksiköihin keskittävä päivystysasetus huolestuttaa vasemmistoliiton varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosta .

– Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) ajatus siitä, että synnytyksiä keskitetään suuriin yksiköihin, jolloin myös osaaminen keskittyy, on lähtökohtaisesti hyvä, Pekonen toteaa.

– Vaativissa synnytyksissä, joissa on komplikaation riski, on hyvä olla saatavilla mahdollisimman ammattitaitoista henkilökuntaa ja parhaat välineet hyvän hoidon takaamiseksi, Pekonen sanoo.

Valtaosa raskaana olevista naisista käy äitiysneuvolassa raskautensa aikana. Äitiysneuvolassa jo kartoitetaan etukäteen riskiraskaudet ja tarvittaessa äiti lähetetään synnyttämään sairaalaan, joka katsotaan hänelle parhaaksi.

Kun julkisia synnytysyksiköitä karsitaan, todennäköistä on, että yksityiset synnytysklinikat yleistyvät. Nyt jo yksityiset äitiys- ja lastenneuvolat kasvattavat suosiotaan.

– Meille on luotu julkiseen terveydenhuoltoon loistava äitiysneuvolajärjestelmä ja turvalliset puitteet synnyttää, ja pelkona on niiden murentuminen, Pekonen toteaa.

Myös kotisynnytysten määrä saattaa lisääntyä.

– Kotisynnytyksiin liittyy kuitenkin aina riskejä, jos kaikki ei sujukaan oppikirjan mukaan, Pekonen muistuttaa.

Pekonen puhui äskettäin Kätilöliiton järjestämässä Matkasynnytyspäivässä Eduskuntatalolla.

Pääkaupunkiseudulla synnytyssairaaloiden mahdollisesta karsimisesta päätetään ensi vuonna. Lopettaminen uhkaa historiallista Kätilöopiston sairaalan synnytysyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu