Ruoka

Hävikki herkuksi: Käytä puuronjämät sämpylöihin

Kaurapuuron jämät sopivat mainiosti sämpylätaikinaan.

Silja Tenhunen

Hiivapohjainen sämpylätaikina on perusohjeeltaan hyvin samanlainen kuin pullataikina. Sämpylätaikinaan ei tosin tule pullataikinan sokeria, kananmunaa tai kardemummaa, mutta halutessaan taikinan voi maustaa toki vaikka chilillä – syöjien mieltymyksen mukaan.

Myös sämpyläjauhot voi koostaa monella eri tavalla. Osan on oltava vehnäjauhoja, koska vehnästä muodostuu sitko alustettavaan taikinaan. Vajaat puolet jauhoista voi kuitenkin olla jotain muuta, kuten spelttiä, ruista tai vaikkapa kaurahiutaleita. Mausteeksi sopivat esimerkiksi raasteet, siemenet ja pähkinärouheet.

Sämpylätaikinaan voi kätevästi piilottaa myös erilaisten puurojen ja soseiden tähteitä. Esimerkiksi perunasose ja kaurapuuro toimivat mainiosti. Jos käytät edellispäiväisiä tähteitä, huolehdi, että ne ovat leivontahetkellä huoneenlämpöisiä.

Tähteistä tulee taikinaan hiukan ylimääräistä kosteutta, mikä vaikuttaa jauhojen menekkiin. Sämpylätaikinasta, kuten pullataikinastakaan, ei kannata leipoa liian kovaa, sillä lopputulos on parempi hiukan löysästä taikinasta.

Sämpylät (n. 8 kpl)

2,5 dl vettä
25 g (puoli palaa) hiivaa
½ tl suolaa
1 dl kaurapuuroa
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl hyvää ruokaöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja kaurapuuro, sekoita puuro tasaiseksi nesteeseen. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi ruokaöljy ja alusta se taikinan sekaan.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. Leivo kohonneesta taikinasta kahdeksan suunnilleen samankokoista sämpylää, nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna niiden vielä kohota 15–20 minuutin ajan. Paista sämpylöitä 220 asteessa noin 10–12 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hävikki herkuksi: arancini-pallot30.9.2014 06.00
Hävikki herkuksi: jauheliha-sienipihvit22.9.2014 08.00
Hävikki herkuksi: karamellisoidut omenat8.9.2014 15.00
Hävikki herkuksi: lintuliemi27.8.2014 13.00
Hävikki herkuksi: banaanismoothie6.8.2014 06.00
Hävikki herkuksi: kylmä kurkkukeitto15.7.2014 06.00
Hävikki herkuksi: savukalatahna25.6.2014 18.00
Hävikki herkuksi: ruokaisa salaatti7.6.2014 08.31
Uudessa ruokasarjassa vähennetään ruokahävikkiä10.5.2014 06.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu