Paikalliset

Asiantuntija: Tennarit ovat lähes terveyskengät

Tennarit ovat rennot ja mukavat jalkineet, mutta miten jalat voivat, jos niillä kävelee koko kesän?

Iloisenvärisiä tennareita näkee nyt joka paikassa: kadulla, kaupassa, ravintolassa, bisnespalaverissa ja uimarannalla. Tennarit ovat rennot ja mukavat jalkineet, mutta miten jalat voivat, jos niillä kävelee koko kesän?

– Lähtökohta kenkien käytölle on, että ne ovat jalkaterveyttä tukevat. Jokaisella ihmisellä on erilaiset jalat, ei ole olemassa yhtä paria kenkiä, jotka sopisivat kaikille, jalkaterapeutti ja hoitotieteen yliopisto-opettaja Minna Stolt toteaa.

Stolt korostaa, että jokaisen pitää selvittää jalkaterveytensä tila ja valita sen mukaan sopivat jalkineet.

Tennarit itse asiassa sopivat useimmille, ja voivat olla jopa erinomaiset kengät:

– Jos jalat ovat terveet ja niissä ei ole esimerkiksi vaivaisenluita tai linttaan astumista, en näe mitään syytä, miksi tennareita ei voisi käyttää. Tennareissahan on usein aika ohut pohja, joten niillä tallustelu varmasti tuntuu jalkapohjissa. Mutta se on vain hyvä asia, että jalkapohjien ihotunto aktivoituu.

Paras yhdistelmä on kulkea paljain jaloin, tennareissa tai paljasjalkakengissä luonnossa.

Jos jalkojen rakenteessa on muutoksia, tai kävelijä sairastaa esimerkiksi nivelreumaa tai nivelrikkoa, silloin ohutpohjaiset tossut eivät ole parhaat jalkineet.

– Tennareiden rakenne on usein pehmeä ja jos on linttaan astumista tai kantapää ei pysy kengän kantaosassa vaan liukuu siitä pois, niin en suosittele tennareita. Myöskään tietyt potilasryhmät eivät voi näitä kenkiä käyttää, koska heidän nivelensä ovat kipeät sairauden takia. He tarvitsevat jäykempipohjaisia kenkiä, Stolt sanoo.

Jalkojen terveydestä on huolehdittava erityisesti kesällä, sillä kesä aiheuttaa tiettyjä riskejä. Kantapään halkeamat ovat ihorikkoja, joiden kautta erilaiset infektiot voivat päästä kehoon. Niiden hoitamiseksi Stolt suosittelee rasvausta.

– Toinen kesäinen vaiva on jalkasilsa, joka kehittyy usein varvasväleihin, kun jalat hautuvat kuumassa ja hikisessä kengässä.

Jalkasilsa leviää helposti kosteissa tiloissa, siksi yleisissä tiloissa kannattaa käyttää suihkukenkiä.

Kesällä jalkoihin saa helposti myös rakkoja:

– Kannattaa miettiä, voisiko laittaa kevyet sukat jalkaan. Sukan tehtävä on poistaa kitkaa ihon ja kengän välistä ja näin ennaltaehkäistä rakkoja.

Näin hankit oikeat jalkineet

Kokeile pohjan tukevuutta taivuttamalla jalkineen etuosaa ylöspäin. Kävelyjalkineen pohjan tulee olla jäykähkö, mutta taivutettaessa sen pitää nousta etuosastaan ylöspäin, jotta se mahdollistaa askeltamisen aikana varvastyönnön.

Kokeile jalkineen kiertojäykkyys kiertämällä (”pyykin kiertokuivaus” – liike). Jalkineesta täytyy löytyä kiertojäykkyys, jolloin se askeltaessa tukee jalkaterää, mutta mahdollistaa pienen kävelyyn kuuluvan jalkaterän sivukiertoliikkeen.

Kokeile jalkineen kantaosan tukevuus. Jalkineen kantaosa sivuilta ja takaa kokeiltuna täytyy olla kova ja tukeva, jotta se tukee kantapään oikeaan asentoon.

Valitse itsellesi sopiva lesti. Varpaiden kuuluu olla jalkineissa vierekkäin ilman suurempaa puristuksen tunnetta, mutta jalkine ei myöskään saa ”hölskyä” jalassa

Valitse oikea koko. Aikuisilla käyntivara on n. 0,5 cm, lapsilla 1,5 cm (myös kasvuvara)

Lähde: Suomen Tekonivelyhdistys ry

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu