Paikalliset

Kartanonkosken koulun sisäilmaongelmien syy selvisi

Kartanonkosken koulun sisäilmaongelmia puitiin vanhempainillassa tiistaina. Tilakeskuksen mukaan välitöntä kosteus- ja homeongelmavaaraa ei ole.

Päivi Tuovinen

Kartanonkosken koululla ei Vantaan tilakeskuksen mukaan ole välitöntä kosteus- tai homeongelmaa. Sen sijaan koulun ilmanvaihtojärjestelmä on osin toimimaton ja edellyttää välittömiä korjaustoimia.

Tämä saattaa tilakeskusjohtaja Pekka Walleniuksen mukaan olla syy koulun sisäilman epäiltyihin laatuongelmiin.

– Mitään konkreettista varmuutta ei ole siitä, aiheuttaako talo terveyshaittoja. Nyt tarvitaan vähän pidempi seurantajakso, jotta kyetään ottamaan kantaa siihen, onko oireilu normaalista poikkeavaa ja onko sillä yhteyttä rakennuksen kuntoon.

Wallenius kertoi tilanteesta koululla pidetyssä vanhempain illassa tiistaina. Samalla hän esitteli koulun sisäilmasta tehdyn osittaisen kuntotutkimuksen tulokset.

Koululle on asennettu väliaikaisesti ilmanpuhdistimia, joiden avulla sisäilman mahdolliset epäpuhtaudet voidaan pitää kurissa.

Wallenius sanoo, että koulun huonokuntoinen ilmanvaihtojärjestelmä pitää välittömästi korjata ja säätää. Pidemmällä aikavälillä myös koko järjestelmän vaihtamien ajankohtaistuu.

– Voi olla että ongelmat korostuvat, jos ilmanvaihto ei toimi ja pölyn ja kuidun kaltaiset epäpuhtaudet liikkuvat rakennuksessa hallitsemattomasti, hän sanoo.

Mittaukset rajattiin muutamiin kosteusvaurioista kärsineisiin kohteisiin, jotka myöhemmin on korjattu.

– Havaitut epäkohdat ovat hyvin paikallisia. Oireilua on havaittu pääsääntöisesti koulun yhdessä siivessä, mutta sitä on ollut siellä täällä. Tämä kertoo, että se voi johtua mistä tahansa, Wallenius arvelee.

Koulun henkilökunta alkoi oireilla kevään 2014 aikana. Tuolloin syyksi epäiltiin joko kiinteistössä sijaitsevaa tulipalon sammutuskohtaa tai vesikaton korjattua vuotokohtaa.

Molempien kohteiden mittauksissa ei Walleniuksen mukaan ilmaantunut poikkeavia arvoja.

– Mikrobimittauksia teemme jatkotutkimusten yhteydessä talven aikana. Vaikka oikeastaan meillä ei ole viitteitä siitä, mistä mikrobit voisivat syntyä kun kosteusongelmaa ei ole, Wallenius sanoo.

 

Lisää aiheesta: 

Vantaan kouluihin vaaditaan mittavaa kyselytutkimusta sisäilmasta8.10.2014 15.30
Sisäilmaongelmainen Kanniston koulu tehosiivotaan ja ilmanvaihtokanavat nuohotaan1.10.2014 11.29
Vantaan koulujen ja päiväkotien sisäilma- ja kosteusvaurioita kuntoon – rahaa yli miljoona euroa30.9.2014 19.31
Professori: Sisäilmaongelmien syynä on tietämättömyys21.9.2014 11.00
Puolet Vantaan kouluista kärsii sisäilmaongelmista23.8.2014 06.00
Kannistossa puitiin koulun sisäilmaa – kaupunki lupasi lisää tutkimuksia27.5.2014 12.28

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu