Paikalliset

Dokumentti Jokelasta pureutuu kouluampujan sielunmaisemaan

Alviina Alametsä on kuluneen vuoden aikana ollut mukana työstämässä Jokelan kouluampumisesta kertovaa hollantilais-suomalaista dokumenttia. Alametsää kiinnostaa etenkin se, mitä koulusurmat kertovat suomalaisesta yhteiskunnasta.

Sonja Huttunen

Jokelan koulusurmista tulee kuluneeksi seitsemän vuotta. Aika ei juuri kultaa muistoja, mutta ainakin se jäsentää ajatuksia ja antaa etäisyyttä.

koulusurmat läpikäynyt Alviina Alametsä on jäsentänyt ajatuksensa ja kokemuksensa ensin kirjaksi. Nyt hän on ollut osana hollantilaisen Submarine Channelin tuottamassa dokumenttielokuvassa Jokelan koulusurmista.

– Aikaa oli kulunut tarpeeksi kauan, jotta me kaikki olimme jo siirtyneet elämissämme eteenpäin. Ohjaaja oli huikea ja teki itsellekin todella hyvää päästä tapaamaan vanhoja tuttuja ja keskustelemaan heidän kanssaan syvällisiä, Alametsä kertaa loppuhuipennusta vailla valmiin dokumentin tekoprosessia.

Alametsä päätyi dokumentin tutkimuskonsultiksi oman kirjaprojektinsa kautta. Alametsä on jo kirjoittanut kirjan Jokelan koulusurmista ja haastatteli sitä varten suomalaisia asiantuntijoita ja tutkijoita.

– Halusin, että kirjassa on yhteiskunnallinen ja asiapohjainen ulottuvuus, vaikka kyseessä onkin kaunokirjallinen teos. Haastattelin vuoden verran erilaisia tutkijoita ja yksi heistä vinkkasi minusta ohjaajalle. Tapasin Alexanderin ( Oyen ) kanssa haastattelun merkeissä ja kahvihetken päätteeksi hän kysyi, mitä jos hän palkkaisi minut mukaan kunnolla, Alametsä kertoo.

Inside the Mind of a School Shooter -nimisen dokumentin on ohjannut Alexander Oey, joka on aiemmin tehnyt dokumentteja erilaisista yhteiskunnallisista teemoista kuten terrorismista. Dokumentti saa ensi-iltansa marraskuussa Amsterdamissa International Documentary Film Festivalilla. Suomessa dokumentti nähdään ensi keväänä.

– Ohjaaja kiinnosti ilmiö, miksi Suomessa on niin paljon itsetuhoisuutta, koulu- ja perhesurmia. Uskoisin, että se synkkä maailma veti häntäpuoleensa. Dokumentti pohtii, miksi koulusurmia syntyy, mistä niitä tulee ja voiko niitä estää. Liian paljon en vielä kerro, mutta dokumentti myös vastaa näihin kysymyksiin, Alametsä kertoo.

Alametsä kertoo , että dokumentti ei revittele tragedialla vaan on kunnioittava ja ratkaisukeskeinen.

– Dokumentti itse on visuaalisesti hieno sekä toteutukseltaan koskettava – ja ennen kaikkea tärkeä.

Toistaiseksi julkaisematonta kirjaansa varten Alametsä tutki paljon suomalaista yhteiskuntaa, mielenterveyspolitiikkaa sekä kouluampuja Pekka-Erik Auvista henkilönä. Näitä samoja kontakteja ja tutkimusmateriaalia Alametsä toi myös dokumenttiin mukaan.

– Kirjaa varten uppouduin Pekan mielenmaisemaan. Kuuntelin samaa musiikkia kuin hän, luin Nietzcsheä ja Platonia ja keskustelin hänen tuttujensa kanssa. Otin yhteyttä myös hänen nettituttuihinsa ja jopa verkosta löytyneeseen rakkauteensa, Alametsä listaa.

Etenkin koulusurmien yhteiskunnallinen merkitys on pyörinyt Alametsän mielessä paljon. Orastava poliitikonalku tylyttääkin vallitsevaa leikkauspolitiikkaa, jonka leikkurin alle myös mielenterveyspalvelut ovat joutuneet.

– Jokelan jälkihoitoon käytettiin suuria summia rahaa ja samaan aikaan leikataan mielenterveys-, nuorisotyö- ja opinto-ohjauspalveluista. Siinä on iso ristiriita! Meillä kävi kaikenmaailman ministereitä ja artisteja Jokelassa osana jälkihoitoa, miksei samalla lailla panosteta ennaltaehkäisyyn? Vaikka parannuksiakin on tehty, kytee Suomessa aikapommi: on vain ajan kysymys, milloin Suomessa tulee seuraava koulusurma.

Esimerkiksi Alametsä nostaa Helsingin yliopistoon tammikuussa kohdistuneen pommiuhan, jonka poliisi sai viime hetkellä estettyä. Se herätti jälleen myös Alametsän pohtimaan, mistä väkivallantekoihin purkautuva pahaolo kumpuaa. Talousjärjestelmästä? Suomalaisesta kanssakäymisestä?

Koulusurmien aikaan Alametsä oli 15-vuotias Jokelan yläkoululainen. Hän menetti surmissa useita tuttavia sekä yhden läheisen ystävän. Uppoutuminen koulusurmaajan maailmaan on ollut sekä raskasta että terapeuttista.

– Surmien jälkeen näin paljon painajaisia ja elin pelkotilassa. Monet ovatkin sanoneet, että ovat eläneet sen ajan täysin sumussa. Kirjaa aloittaessani luulin, että olin jo käsitellyt nämä asiat ja nyt voisin keskittyä pelkästään työhön, mutta samantapaiset pelot kuitenkin nousivat esiin. Oikeastaan olikin hyvä, että kävin asiat vielä läpi kirjoittamisen kautta.

Jokelan vuosipäivän lähestyessä Alametsä kertoo, että 7. marraskuuta pysäyttää joka vuosi.

– Niin moni menehtyi sinä päivänä ja itse kuitenkin selvisin. Siitä on syntynyt myös tunne, että tästä täytyy antaa takaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu