Ruoka

Näin kokkaaminen sujuu saunan kiukaalla

RUOKA Tunnelmallinen sauna on ruoanlaittoympäristönä rento ja epämuodollinen.

Mökkisaunassa voi valmistaa myös ruokaa, kunhan paloturvallisuuden ottaa huomioon.

– Saunassa kokatessa ei voi noudattaa sen tyyppisiä ohjeita, että haudutetaan 65 asteessa 12 minuuttia. Tekeminen sujuu retkiruokameiningillä, sanoo Saunakeittokirjan kirjoittaja Katariina Vuori.

Hänen mukaansa kiukaalla kokkaaminen vertautuu lähinnä leivinuuniin tai grilliin.

Käyttökelpoisin on tavallinen mökkisaunan puulämmitteinen kiuas. Tulipesää voi käyttää uunina, kun tuli on hiipunut, ja kivien päällä voi kypsentää ruokia astioissa tai folionyyteissä.

Kiukaan lämpötilaa ei tietenkään voi pitää samalla tavalla tasaisena kuin sähkölieden.”

Kiukaan lämpötilaa ei tietenkään voi pitää samalla tavalla tasaisena kuin sähkölieden. Pääsääntönä on, että mitä lyhyempi matka tulipesästä on kivien pintaan, sitä kuumempia kivet ovat.

Kuumin paikka on savupiipun vieressä.

– Tulipesään ruoka lisätään vasta, kun lämmitys on jo loppunut. Siellä on yleensä melko mieto, hauduttamiseen sopiva lämpö, Vuori tietää.

Vuoren mielestä saunakokkaamisen voikin aloittaa tulipesässä haudutettavista pata- ja laatikkoruuista.

Niissä on muutenkin joustava kypsennysaika, eikä ruoan ulkonäöllä ole suurta väliä.

– Minusta myös perinteinen kiuasmakkara on ihan saunaruokien aatelistoa! Yksinkertaista kannattaa pitää arvossaan. Kaiken ruuan ei tarvitse olla hyvännäköistä gourmet’ta.

Saunakeittokirja tarjoaa kuitenkin hyvin laajan kirjon ruokaohjeita toffeesta ternimaitojuustoon.

Vuori ja osan resepteistä laatinut kokki Janne Pekkala osoittavat, että saunakeittiö taipuu tarvittaessa lähes mihin tahansa.

Leivonta on vaikeampi laji saunakokkaajalle, mutta piiraat onnistuvat kyllä kiukaallakin.

Sen sijaan tarkkaa lämpötilaa ja kypsennysaikaa vaativat, lässähtämiselle herkät leivonnaiset, kuten sokerikakkupohjat, ainakin Katariina Vuori itse jättää suosiolla tavallisessa leivinuunissa paistettavaksi.

Isänpäivän saunakokkaamiseen sopii vaikkapa pataruoka, jonka voi tehdä kasvis- tai liharaaka-aineista isän mieltymysten ja ruokavalion mukaan.

Ja jos ruoanlaitto saunassa ei ole ihan jokaviikkoista touhua, myös se perinteinen kiuasmakkara voi olla tunnelmallinen valinta.

Muista paloturvallisuus – ei muovia tai puuosia.”

Mitkä tahansa astiat eivät sovi ruuanlaittoon saunassa.

Pienen kiukaan kivien lämpötila saattaa nousta parikin puuta lisäämällä yli 200 asteeseen.

– Valurauta on hyvä vaihtoehto, kunhan astiassa ei ole puisia kahvoja. Meillä on käytössä pieniä, kahden ja neljän desilitran valurautapatoja, joissa pieni ruoka-annos kypsyy nopeasti, Katariina Vuori kertoo.

Myös liekinkestävää keramiikkaa voi käyttää.

Kiukaan luukku on pienempi kuin uunin suu, joten kokin kannattaa tarkistaa etukäteen, mahtuuko valittu astia suosiolla luukusta sisään.

Muita käteviä apuvälineitä ovat grillipihdit, joilla voi käännellä kiukaalla kypsyvää ruokaa, sekä pitkävartiset uunihanskat, joilla saa ruuan ulos tulipesästäkin itseään polttamatta ja nokeamatta.

Lisäksi tarvitaan alusta, jolle kuuman ja nokisen astian voi laskea.

Folio on grillaajalle tuttu apuväline, mutta sen haittapuoli on, että se rikkoutuu helposti.

Kiukaan siivoaminen revenneen kala-juustonyytin jäljiltä on kovaa työtä.

– Nyytin ja kivien väliin kannattaa varalta panna jokin astia, Vuori vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu