Paikalliset

Kivistön jättimäinen puukerrostalo on ”maailman turvallisin”

Kivistöön nouseva, Euroopan suurin puukerrostalo on ehättämässä harjakorkeuteensa. Kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi talo rakennetaan hupun suojissa.

Toni Tervo

Kivistöön nouseva Euroopan suurin puukerrostalo on saanut uuden, ainakin yhtä mahtipontisen määritelmän. Vantaan asuntomessujen projektipäällikön Paavo Hiltusen mukaan talo on myös ”maailman turvallisiin”.

Väitteensä Hiltunen perustaa puukerrostalon huolella varmistettuun paloturvallisuuteen.

Eroa vanhojen puutalojen paloturvallisuuteen on kuin yöllä ja päivällä, Hiltunen sanoo.

– Aivan sama, jos vertailisi satavuotiasta autoa nykyaikaiseen autoon, eihän niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa, Hiltunen vertaa.

Puurakennusten paloturvallisuus nousi esiin viikolla, kun vanha kaksikerroksinen puutalo paloi ilmiliekillä Turussa. Monen mieleen nousi ajatus, minkälaista jälkeä syntyisi, jos sama tapahtuisi Euroopan suurimmalle puutalolle.

Vanhojen puutalojen niin sanottuun rakenteelliseen paloturvallisuuteen ei ole Hiltusen mukaan kiinnitetty käytännössä lainkaan huomiota. Lämpöeristeisiin ja välipohjiin käytettiin purua ja muita helposti syttyviä materiaaleja.

– Se mitä Kivistöön tehdään, on aivan eri juttu, hän sanoo.

Hänen mukaansa Kivistön puutalossa huoneistojen väliseinät on molemmin puolin varusteltu kipsilevyillä.

– Tämä rakenteellinen palosuojaus tarjoaa yhden tunnin sammutusajan, ennen kuin palo alkaa levitä asunnosta toiseen, hän toteaa.

Myös talon välipohjat on varusteltu kipsilevyillä ja betonilaatoilla. Porrashuoneet ja -askelmat ovat betonia.

– Lisäksi jokaisessa huoneessa on sumusprinklerit. Jos ei nyt kylppäreissä, niin asuinhuoneissa kumminkin. Jos ne laukeavat, ei tarvita tuntia palon sammutteluun, Hiltunen arvelee.

Hiltusen mukaan puukerrostalojen viranomaisvaatimukset ovat tällä hetkellä jopa ylimitoitettuja.

– Joka kerta kun vanha talo palaa, viranomaiset ja lainlaatijat vertaavat niitä nykyaikaisiin tuotteisiin. Kivistössä ei ole mitään hätiä, kyseessä on maailma turvallisin talo, hän hehkuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu