Kivistön jättimäinen puukerrostalo on ”maailman turvallisin”

Kivistöön nouseva, Euroopan suurin puukerrostalo on ehättämässä harjakorkeuteensa. Kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi talo rakennetaan hupun suojissa.

Toni Tervo

Kivistön puukerrostalon paloturvallisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota. Kaikkiin asuinhuoneisiin on asennettu sumusprinkelri.

Toni Tervo

Kivistön puukerostalon välipohjat on varusteltu kipsilevyillä ja seitsemän senttiä paksuilla betonilaatoilla. Väliseinät on molemmin puoli vuorattu kipislevyillä mahdollisen palon eristämiseksi.

Toni Tervo

Puukerrostalon betonista valettujen porrashuoneiden puupäällysteiset portaat ovat betonia.

Toni Tervo

Euroopan suurin puukerrostalo valmistuu Kivistön asuntomessuille kesäksi 2015.

Toni Tervo

Kivistöön nouseva Euroopan suurin puukerrostalo on saanut uuden, ainakin yhtä mahtipontisen määritelmän. Vantaan asuntomessujen projektipäällikön Paavo Hiltusen mukaan talo on myös ”maailman turvallisiin”.

Väitteensä Hiltunen perustaa puukerrostalon huolella varmistettuun paloturvallisuuteen.

Eroa vanhojen puutalojen paloturvallisuuteen on kuin yöllä ja päivällä, Hiltunen sanoo.

– Aivan sama, jos vertailisi satavuotiasta autoa nykyaikaiseen autoon, eihän niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa, Hiltunen vertaa.

Puurakennusten paloturvallisuus nousi esiin viikolla, kun vanha kaksikerroksinen puutalo paloi ilmiliekillä Turussa. Monen mieleen nousi ajatus, minkälaista jälkeä syntyisi, jos sama tapahtuisi Euroopan suurimmalle puutalolle.

Vanhojen puutalojen niin sanottuun rakenteelliseen paloturvallisuuteen ei ole Hiltusen mukaan kiinnitetty käytännössä lainkaan huomiota. Lämpöeristeisiin ja välipohjiin käytettiin purua ja muita helposti syttyviä materiaaleja.

– Se mitä Kivistöön tehdään, on aivan eri juttu, hän sanoo.

Hänen mukaansa Kivistön puutalossa huoneistojen väliseinät on molemmin puolin varusteltu kipsilevyillä.

– Tämä rakenteellinen palosuojaus tarjoaa yhden tunnin sammutusajan, ennen kuin palo alkaa levitä asunnosta toiseen, hän toteaa.

Myös talon välipohjat on varusteltu kipsilevyillä ja betonilaatoilla. Porrashuoneet ja -askelmat ovat betonia.

– Lisäksi jokaisessa huoneessa on sumusprinklerit. Jos ei nyt kylppäreissä, niin asuinhuoneissa kumminkin. Jos ne laukeavat, ei tarvita tuntia palon sammutteluun, Hiltunen arvelee.

Hiltusen mukaan puukerrostalojen viranomaisvaatimukset ovat tällä hetkellä jopa ylimitoitettuja.

– Joka kerta kun vanha talo palaa, viranomaiset ja lainlaatijat vertaavat niitä nykyaikaisiin tuotteisiin. Kivistössä ei ole mitään hätiä, kyseessä on maailma turvallisin talo, hän hehkuttaa.

Kommentit

Syttyessään roihuaa kuin iso juhannuskokko - sammuttamiseen tarvittavaa vesimäärää ei saada siirrettyä noita putkistoja pitkin rakennukseen millään.

Toivottavasti onni auttaa

Mikä puukerrostalo? Betoni- ja metallirunkoinen jossa puuta on vain nimeksi ja täytteet ovat lasivillaa ja pinnat kipsilevyä. Valheellista myydä muovi-lasivilla-betoniroskaa puutalona.

Pelleilyyn kyllästynyt

Kunnes joku tuhopolttaja tulee ja tuikkasee tuon puutalon tuleen.
Monestihan puutalot ovat tuhopolttajan suuri unelma.
Mukavasti palaa talo poroksi sitten. Maailman turvallisin puukerrostalo.
Joopa joo sellaista kun ei ole olemassa.

juu

Eipä ole Tapiolassa Metsäliiton puutalokaan palanut. Edustavasti on vissiin jo 10 vuotta siinä palvellut.
Hienoa työtä. Suhtautukaa positiivisesti suomalaiseen osaamiseen!

Oiva Huomio