Kulttuuri

Vaskivuoren Bastu soittaa niin että hiki lentää - katso yllättävä video

MUSIIKKI Äänen ja Vimman voittaja syntyi Vaskivuoren lukiossa.

Tässä tulee Bastu eli Yrjö Koski, Matti Hirvi, Ruben Viljanen, Benjamin Klemettinen ja Joe Viljanen.

Armi Suojanen


Bastu-yhtyeellä on missio. Se haluaa tuottaa yleisölle iloa tanssittavalla indie rockillaan ja energisellä esiintymisellään. Aika flegmaattinen saakin olla, jos Bastun vauhti ei saa jalkoja väpättämään.

Viisikko villitsi lauantain Ääni ja Vimma -bändikatselmuksen finaalissa oman faniporukkansa ja tuomaristokin tykkäsi. Voitollaan Bastu jatkoi myyrmäkeläisen Vaskivuoren lukion menestystä kilpailussa.

Finaaliin päässeet Urja ja Volta ovat myös Vaskivuoren kasvatteja.

Kysyin, että mitä te tarvitsette?”

Vaskivuori saakin täyden tunnustuksen Bastun Yrjö Koskelta (kitara, trumpetti), Joe (kitara) ja Ruben (basso) Viljaselta , Benjamin Klemettiseltä (laulu, piano) sekä Matti Hirveltä (rummut). Vaskivuoressa lyötiin musikaalisten sällien yhteisen bändin ensi tahdit, kun he aloittivat Pekka Raution vetämän rockkurssin 2011.

Viljaset ja Benjamin Klemettinen tuntevat toisensa jo päiväkodista. Matti Hirveen he tutustuivat Kruununhaan yläasteella ja jo siellä oli jonkinlaista bändiyritelmää. Se toteutui kuitenkin vasta, kun Hämeenkylän yläasteelta tullut Yrjö Koski hyppäsi mukaan Vaskivuoressa.

– Kysyin, että mitä te tarvitsette? Mä soitan kitaraa ja bassoa, kertaa trumpetinkin hallitseva Koski naureskellen.

Alkoi kova kimppatreenaaminen ja aiemmin viulua soittanut Joe Viljanenkin tarttui kitaran. Ensin he soittivat covereita, mutta nykyisin kaikki biisit ovat omia, kaikkien viiden yhdessä tekemiä. Ja laulukieli on suomi.

Bastulaisten mielestä koulussa oli erityisen merkittävää Raution henkinen tuki ja esiintymismahdollisuudet koulussa järjestetyillä Vaskiklubeilla. Raution kannustaessa ja yleisölle esiintyessä jännitys karisi ja siihen tuli rentoutta.

Bändin nimeksi jäi naseva Bastu, joka oli alunperin toisen rumpalin keksimä työnimi. Villi lavatyöskentely saa hien pintaan ja musiikki tunnelman lämpimäksi, joten sauna toisella kotimaisella ei ole lainkaan liioittelua bändin nimessä.

Äänen ja Vimman voitto oli iso asia aloittelevalle, 19-vuotiaiden yhtyeelle, mutta vasta nytkähdys eteenpäin.

– Nyt voi lähestyä isompia yleisöjä, Ruben Viljanen sanoo.

Yksi uusi biisi on nyt hiomisvaiheessa. He tekevät siitä demon, jota kehtaa tarjota maistiaiseksi.

Viisikko haluaa keikoille, mutta niitä tehdään koulun, työn ja muiden velvoitteiden ehdoilla.

Joe Viljanen ja Matti Hirvi käyvät vielä Vaskivuoressa koulua, mutta viimeistään ensi keväänä napanuori pitää katkaista. Yrjö Koski suorittaa siviilipalvelusta Espoossa Tapiola Sinfonietassa ja Benjamin Klemettinen työskentelee fotoliikkeessä sekä laulaa espoolaisessa EMO Ensemble -kuorossa. Ruben Viljanen pitää välivuotta ja työskentelee hampurilaisravintolassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Bastu löylytti vastustajansa10.11.2014 09.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu