Minne mennä

Tämä Myyrmäen helmi saa turistit huokaamaan

KAUNEUS Tasavuosia täyttävä kirkko lumoaa valolla.

Louhelan juna-aseman vieressä pääsee tutustumaan maailmalla tunnettuun arkkitehtuuriseen helmeen, 30 vuotta täyttävään Myyrmäen kirkkoon. Arkkitehtiopiskelijoita ja arkkitehtejä ympäri maailmaa matkaa Vantaalle ihastelemaan tätä akateemikko Juha Leiviskän taidonnäytettä.

Päivi Tuovinen

Omasta kotikaupungista löytyvät ihmeet saattavat olla liian lähellä, jotta niihin kiinnittäisi huomiota. Näin pohtii Myyrmäen kirkon entinen ylivahtimestari ja kirkko-opas Jari Niemelä .

Niemelä viittaa entiseen työpaikkaansa, Myyrmäen kirkkoon. Kirkko on monelle vantaalaiselle vieras, mutta maailmalla se tunnetaan.

– Myyrmäen kirkkoa käy vuosittain ihastelemassa noin 1 500 turistia, selostaa vielä eläkeläisenäkin turisteja kirkossa silloin tällöin opastava Niemelä.

Akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema kirkko täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Se on erityisesti japanilaisten matkailijoiden suosikkikohde.

– Kun japanilaisten turistien vierailulla sytytän kirkkosaliin valot, tiedän mitä poikkeuksetta tapahtuu: Kuuluu syvä huokaus, ”aaaa”, hymyilee Niemelä.

Niemelä kuvaa Leiviskän suunnittelemaa kirkkoa valon kirkoksi. Tilaksi, jossa keinovalo tekee taidetta yhdessä luonnonvalon kanssa.

– Leiviskä on valoekspertti. Epäsuorasti tuleva valo saa kirkkosalin näyttämään erilaiselta aamulla ja illalla, kesällä ja talvella.

Juhlavaa tilaa vuolaasti kehuva Niemelä paljastaa omia tuntemuksiaan niiltä hetkiltä, jolloin hän on ollut kirkossa aivan yksin.

– Myyrmäen kirkossa ei jostain syystä pelota koskaan. Siellä ei koe olevansa yksin. Ehkä se on se valo ja tilan korkeus, miettii kahdeksan vuotta kirkossa työskennellyt Niemelä.

Moni vantaalainen ajaa Leiviskän suunnitteleman rakennuksen ohitse junalla jopa päivittäin.

– Vantaalaiset kommentoivat kirkkosalissa tuon tuosta, etteivät ole osanneet ajatella, miten hieno kirkko on sisältä. Ehkä ulkokuori ei junasta katsoen näytä niin kutsuvalta, tuumaa Niemelä.

Arkkitehdeille ja arkkitehtuuria opiskeleville kirkko on opintokohde.

– Jokin aikaa sitten kirkkoa tuli ihastelemaan arkkitehti Istanbulista. Hän oli tullut yksi sieltä asti vain tätä Leiviskän suunnittelemaa kirkkoa katsomaan.

Myös tanskalaisesta arkkitehtuurikoulusta tulee kansainvälinen ryhmä vierailulle kahdesti vuodessa. Niemelän mukaan kirkko puhuu hyvin ilman opastakin.

– Opiskelijat haluavat usein minun kertovan vain perustiedot, sen jälkeen he tutkailevat kirkkoa hiljaa itsekseen.

Onko Myyrmäen kirkko kaunis?

Kyllä
93% (84 ääntä)
Ei
7% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 90

30-vuotiasta juhlitaan

Juha Leiviskän suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1984.

30-vuotisjuhlan kunniaksi kirkkoon järjestetään vantaalaisille suunnattuja opastettuja kierroksia ma 24.– pe 28.11. klo 17.30.

Opastetut kierrokset lapsen näkökulmasta, erityisesti lapsiperheille ma 24.11. klo 9.30 ja 10.30, to 27.11. klo 10 ja 11.

Kirkon arkkitehtuurista keskustellaan ke 26.11. klo 18.30, mukana arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskä, Myyrmäen kirkkoon tekstiiliteoksen suunnitellut tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen ja kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija Arto Kuorikoski. Juontajana Vantaankosken srk:n entinen kirkkoherra Jaakko Simojoki.

Juhlamessua vietetään su 30.11. klo 10. Mukana ovat piispa Irja Askola (saarna), kaupunginjohtaja Kari Nenonen (tekstinluku) ja yhtymän johtaja Juha Tuohimäki (ehtoollisavustaja). Laulamassa lapsikuoro, Sonus ja Kantaattikuoro.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisää aiheesta: 

Tikkurila uhkaa jäädä kokonaan ilman kirkkoa24.9.2014 11.00
Pyhän Laurin kirkossa tehdään miljoonaremontti13.11.2014 08.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu