Viihde

Peliarvio: Call of Duty tarjoaa vihdoinkin jotain uutta

Räiskintäsarja ei tarjoa tänä vuonna vanhan toistoa, vaan monipuolisesti mielenkiintoista tieteistoimintaa.

Call of Duty -räiskintäsarjan kohdalla voidaan puhua poikkeuksellisen suuresta suosiosta. Yli 100 miljoonaa eri pelaajaa ovat ostaneet sarjan pelejä viimeisen yhdentoista vuoden aikana.

Vihdoinkin jotain uutta ja kiinnostavaa. Tämä ajatus kantaa läpi Call of Duty: Advanced Warfaren, joka on maailman suosituimman räiskintäsarjan yhdestoista osa yhtä moneen vuoteen.

Viime osien intohimottomuus tuntuu kaukaiselta, kun nyt panostetaan tarinankerrontaan ja uudistetaan sarjan aikakausi, grafiikat ja äänet. Myös pelimekaniikkaa ravistellaan uuteen uskoon niin yksin kuin moninpelissäkin.

Nyt panostetaan tarinankerrontaan ja uudistetaan sarjan aikakausi, grafiikat ja äänet.”

Advanced Warfare alkaa vuodesta 2054, jolloin pelaajan ohjaama amerikkalainen merijalkaväen sotilas on torjumassa Pohjois-Korean hyökkäystä Etelä-Koreaan. Sieltä ura jatkuu yksityisarmeijaa ylläpitävään suuryritykseen, jossa kehitetään mekaanisia kehonjatkeita sotilaille.

Vaikka ikimuistoiseen draamaan ei ylletäkään, kerronta herättää ajatuksia siitä, mitä tulevaisuus tuonee tullessaan. Tarinasta onkin löytynyt sarjalle oiva kehityksen kohde, sillä ensimmäistä kertaa Call of Duty ei jää pelkäksi ulkoiseksi uhoksi.

Alusta alkaen käy selväksi, että nyt visioidaan muutakin kuin perusräiskintää. Lähitulevaisuus muuttaa tulitaistelut, kun pelihahmolla on toisena kätenään kehittynyt proteesi ja hänet on myös kytketty ulkoiseen tukirankaan.

Siten voimat kasvat, hypyt yltävät korkeammalle ja väistöliikkeet suoritetaan sykäyksinä. Välillä myös muututaan näkymättömäksi, liidellään ilmassa ja kasvatetaan reagointinopeutta. Erilaiset kranaatit puolestaan lentävät kohteeseen itsestään, räjäyttävät elektromagneettisia pulsseja ja paljastavat viholliset seinien läpi.

Näitä lukuisia tieteisominaisuuksia on ripoteltu luontevasti pitkin yksinpelikampanjaa. Hollywoodiin toimintaelokuvia mukaileva, turboahdetun vuoristoratamainen pelirytmi onkin yksi sarjan parhaista – tyyniä hetkiä tuodaan luontevissa määrin toiminnan vastapainoksi ja osaltaan myös tehon kasvattamiseksi.

Turboahdetun vuoristoratamainen pelirytmi onkin yksi sarjan parhaista.”

Pelilliset uudistukset pääsevät hyvin esiin myös netin moninpelissä. Siellä liitytään enimmillään 18 osanottajan kamppailuihin, jotka on jaettu 12 pelimuotoon.

Mukana on esimerkiksi tyypillistä alueenvaltausta ja lipunryöstöä. Uusi ja viihdyttävä pelimuoto versioi puolestaan eräänlaista käsipalloa, jossa on tehtävä maaleja ja samalla estettävä vastapuolen aikeet.

Nettipelissä vakuuttaa etenkin vauhdikas eteneminen, hahmon kykyjen muokkaus ja kekseliäs hyödyntäminen sekä monipuolinen kenttäsuunnittelu, joka kannustaa etsimään uusia etenemisreittejä eikä vain hakeutumaan turvaan.

Advanced Warfare uudistaa myös sarjan esillepanon sitten vuoden 2005. Rautainen äänisuunnittelu tuo taistoihin uskottavuutta ja nopean ruudunpäivityksen grafiikka on entistä realistisempaa ja mahdollistaa laajan skaalan.

Välianimaatioissa nähdään puolestaan digiversioita aidoista näyttelijöistä. Muun muassa Angela Gots ja Kevin Spacey ovat varsinkin kasvojenliikkeiltään hämmästyttävän todentuntuisia – ei ihme, että James Cameron tuleekin käyttämään samaista teknologiaa seuraavissa Avatar-elokuvissaan.

Call of Duty: Advanced Warfare

Sledgehammer Games, High Moon Studios, Raven Software

PC, PS3, PS4, X360, XOne

Ikäraja 18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu