Paikalliset

Vantaa aikoo lakkauttaa Hevoshaan ja Tuomelan koulut

Hakunilassa sijaitseva Hevoshaan koulu joutui leikkauslistalle.

Päivi Tuovinen

Vantaa suunnittelee lakkauttavansa kaksi koulua ja luopuvansa kolmesta kouluparakista.

Perusopetuksen suunnitelman mukaan hakunilalainen Hevoshaan koulu ja hämeenkyläläinen Tuomelan koulu lakkautettaisiin elokuun alussa 2016.

Lisäksi Vantaa luopuisi Viertolan koulun paviljongista 1. tammikuuta 2014 ja Kulomäen koulun kahdesta parakista 1. elokuuta 2014.

Lopettamisaikeiden taustalla on kaupungin tiukka taloustilanne: perusopetuksen säästötarve vuosille 2014–2016 on noin viisi miljoonaa euroa.

Ensisijaiseksi säästökeinoksi esitetään kouluverkon tiivistämistä: muutamasta koulutilasta luopuminen pienentää vuokrakustannuksia ja vähentää investointikuluja, kun huonokuntoisia tiloja ei kunnosteta.

Toisena säästövaihtoehtona on opettajien ja avustajien määrän vähentäminen, mutta tätä Vantaa ei tahdo tehdä: opetuksen määrä ja laatu halutaan turvata kaikille oppilaille siten, että luokkakoot voidaan pitää pieninä ja avustajamäärää ei tarvitse supistaa.

Avustajamäärä leikkaamisesta käytiin edellisen kerran kova kädenvääntö viime syksyn budjettineuvotteluissa. Leikkaus jätettiin lopulta tekemättä.

Nyt tapetilla olevat säästökohteet valittiin kaikkien alueiden oppilasmäärän ja ennusteiden perusteella.

Koulujen ja parakkien lakkauttamisen on määrä tapahtua asteittain. Se vaikuttaa noin 300 nykyisen oppilaan arkeen. He siirtyisivät suunniteltua aiemmin yläkoulun tiloihin.

Esitetyt lakkauttamiset muuttavat useiden koulujen lukujärjestyksiä siten, että osalla oppilaista jotkin koulupäivät alkavat ja päättyvät hieman myöhemmin. Koulupäivä ajoittuu silti kello 8:n ja 16:n välille.

Lukujärjestys ei muutu 1.–2. luokkien oppilailla, mutta 3.–4.-luokkalaisilla siihen voi tulla pieniä muutoksia. 5.–9.-luokkalaisten koulupäivät alkavat ja päättyvät nykyistä myöhemmin joinakin viikonpäivinä.

Muutokset astuisivat voimaan asteittain seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Suunnitelma esiteltiin lakkautuskohteiden henkilöstölle ja opetuslautakunnalle maanantaina. Päätökset lautakunta tekee lausuntokierroksen jälkeen lokakuussa.

Vantaa järjestää lähiviikkoina asukkaille info- ja keskustelutilaisuuksia, joiden pääaihe on ”perusopetuksen tulevaisuus yhä tiukkenevan talouden edessä”. Länsialueen tilaisuus pidetään Hämeenkylän koulussa 28. elokuuta kello 18–20, itäalueen Hakunilan koulussa 29. elokuuta kello 18–20 ja koillisalueen Lumossa 5. syyskuuta kello 18–20.

Leikkausesitys

Viertolan koulun paviljonki 1.1.2014: Erityisopetuksen laaja alueellistaminen tuo tilaa Viertolan koululle, joten vanhimmasta paviljongista voidaan luopua. Opetus ei muutu.

Kulomäen koulun kaksi paviljonkia 1.8.2014: Koulu jatkaa yksisarjaisena, mutta oppilaita on 100–120 nykyisen 147:n sijaan. Toteutus tapahtuu tarkistamalla alueraja Vierumäen koulun kanssa ja aikaistamalla väliaikaisesti 4.-luokkalaisten siirtymistä Korson yläkouluun. Tämä muuttuu Vierumäen koulun opetuspisteeksi.

Hevoshaan koulu 1.8.2016: Hakunilan oppilasmäärät ovat laskeneet. Hevoshaan koulu lakkautetaan vaiheittain, jotta oppilaiden siirtymiset koulusta toiseen jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Vuodesta 2014 Hevoshaan kouluun ei oteta uusia ekaluokkalaisia. Alueen oppilaat sijoittuvat Hakunilanrinteen, Hakunilan, Itä-Hakkilan ja Sotungin kouluihin siten, että Hakunilan ja Sotungin koulut alkavat ottaa nykyistä enemmän alempien luokkien oppilaita.

Tuomelan koulu 1.8.2016: Opinahjo toimii 1931, 1957 ja 1988 rakennetuissa tiloissa, jotka ovat huonokuntoisia ja osin käyttöönsä sopimattomia. Perusparannus ja laajennus maksaisi 5,12 miljoonaa. Hankkeen toteutuessa kouluun tulisi enintään 240 oppilasta. Sen oppilaaksiottoalueen oppilasmäärän ennustetaan pysyvän noin 180:ssä, joten laajennukselle ei ole tarvetta.

Esityksen mukaan Tuomelan kouluun ei oteta uusia 1. luokan oppilaita vuodesta 2014 alkaen. Hämeenkylän koulu muutetaan 1.–9. luokkien yhtenäiskouluksi ja Variston koulutalo tulee sen opetustilaksi. Tuomelan koulun oppilaat käyvät jatkossa Askiston ja Pähkinärinteen kouluissa sekä Hämeenkylän yhtenäiskoulussa.

Lukuvuonna 2016–2017 Tuomelan koulun nykyiset 1.–3.-luokkalaiset siirtyvät Hämeenkylän yhtenäiskouluun luokille 4–6. Tarvittaessa Hämeenkylän koulun oppilaaksiottoaluetta pienennetään itäpuolelta ja Pähkinärinteen koulun alueen kaakkoisosan oppilaita Hämevaarasta ohjataan Rajatorpan kouluun.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu