Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Nolot tilanteet naurattavat geokätköilijää – ”Äiti haukkui pervoksi”

Geokätköilyssä alkuun pääsee gps-paikantimella tai hyvällä kartalla. Lisävarusteina voi olla taskulamppuja, tikkaat - ja koira. Kuvassa Tanja Marjakangas, Antti Häkli, jackrusseli Weeti ja Lari-Pekka Ruotsi.

Mari Lääperi

Geokätköily kutkuttaa ja koukuttaa, aiheuttaa välillä noloja tilanteita, mutta myös löytämisen suunnatonta riemua. Lajin harrastajat Lari-Pekka ja Anna-Mari Ruotsi ovat ryömineet geokätköjen perässä Riikan tuomiokirkon kryptan viemärikuilussa ja valloittaneet 3 300 metrin korkeuden Ranskan Alpeilla.

Ruotsit etsivät kätköjä usein vaeltaen tai maastopyöräillen, niin Suomessa kuin ulkomailla. Tavoitteena on rikkoa tänä vuonna 24 valtion raja, ja nousta vielä jonain päivänä 4 500 metrin korkeuteen.

– Onneksi Mt Blancille pääsee hissillä, Lari-Pekka virnistää.

Harrastus on aiheuttanut hilpeyttä kanssaihmisissä. Välillä tilanteet ovat vaatineet selittelyäkin.

 

Äiti haukkui minut pervoksi, kun tiirailen puskassa tyttöjä.”

 

– Etsin muutama viikko sitten kätköä uimarannalta. Siellä oli tyttöjä bikineissä heittelemässä frisbeetä, ja jouduin kiertämään puskien kautta kohti kätköä. Vastaan käveli pikkupoika äitinsä kanssa. Äiti haukkui minut pervoksi, kun tiirailen puskassa tyttöjä. Selitin tilanteen, ja äiti kertoi pojalle, että se onkin vain höpsö setä joidenkin purkkien perässä, Imatralta kotoisin oleva Ruotsi nauraa.

Tanja Marjakangas ja Antti Häkli ovat maustaneet kätköilyn ripauksella extremehulluutta – kalliokiipeilyllä. Nuotiomakkara ja kahvi antavat mukavan lisän geokätköilyyn ja luonnossa liikkumiseen.

Pois ei lähdetä, ennen kuin kätkö on löytynyt.

– Välillä ärsyttää, jos kätköä ei löydy millään. Viimeisenä vaihtoehtona on tartuttava ”kilauta kaverille” -oljenkorteen.

Ruotsi, Marjakangas ja Häkli pitävät tärkeänä sitä, että geokätköily tapahtuu eettisten sääntöjen puitteissa.

– Vaikka tämä onkin vapaa harrastus ja siitä mukavaa, että voi edetä niin kuin parhaalta tuntuu, niin jotkin säännöt on pidettävä mielessä. Ensimmäinen sääntö on, ettei kukaan saa huomata, että etsit kätköä. Hyvä apuväline tähän on vaikkapa koira, kamera tai lapset. Niiden suojassa on hyvä leikkiä aarteen etsintää, Ruotsi neuvoo.

Myöskään löytämisen riemua ei saa paljastaa, vaikka mieli tekisikin. Kätkön tekijää on kunnioitettava – puutteista ilmoitetaan tekijälle ja kätkö laitetaan takaisin juuri siihen mistä se otettiinkin. Harrastus kannattaakin aloittaa kokeneempien geokätkeilijöiden kanssa.

– Minunlaisilleni ”harmaille panttereille” tämä on loistava harrastus. Etenkin pariskunnat voivat viettää yhteistä aikaa lajin parissa, kun lapset ovat lähteneet kotoa, eikä ole mitään tekemistä, Ruotsi vinkkaa.

Mitä on geokätköily?

Geokätköily on koko perheelle sopiva ulkoiluharrastus, jossa etsitään piilotettuja kätköjä.

Kätköily vaatii ilmaisen rekisteröitymisen geocaching.com-sivustolle.

Kätköjen etsimisessä käytetään gps-paikanninta. Jotkin kätköt voivat olla löydettävissä pelkän kartan avulla.

Kätköllä on internetissä joko suorat koordinaatit, vihje tai mysteeri, jolloin kätkön koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jonkin arvoituksen, salakirjoituksen tai vaikkapa sudokuristikon.

Kätköt ovat yleensä vesitiiviitä purkkeja, mutta ne voivat olla myös vaikeasti ympäristöstään hahmottuvia esineitä, kuten muttereita tai jopa kiven näköisiä pikkurasioita.

Kätkön sisällä on lokikirja, johon merkitään kätkö löydetyksi.

Myös Etelä-Karjalan alueelle on kätketty lukuisia geokätköjä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu