Paikalliset

Vanhemmat: Koululakkautus lisää eriytymistä Hakunilassa

HAKUNILA   Vanhemmat ovat huolissaan, että Hevoshaan koulun lakkautus eristää kantasuomalaiset ja vieraskieliset.

Virpi Sorsa ja Elina Hietala Hevoshaan koulun vanhempainyhdistyksestä ovat huolissaan koululakkautusten vaikutuksesta Hakunilaan.

Toni Tervo

Hakunilan alueen vanhemmat ovat huolissaan eriarvoisuuden ja eriytymisen lisääntymisestä kantasuomalaisten ja vieraskielisten välillä.

Tästä alkaa syrjäytymisen ja eriytymisen kierre.”

 

 

Ongelmaksi nähdään vieraskielisten oppilaiden kasaantuminen tiettyihin alueen kouluihin. Vanhempien mukaan tämä johtaa muun muassa siihen, että suomen kieltä opitaan huonosti.

 

Runsaasti tukea vaativat oppilaat hidastavat kieltä paremmin osaavien opiskelua ja heikentävät näin opiskelun laatua.

Esimerkiksi Hakunilanrinteen koulussa 43 prosenttia ekaluokkalaisia on vieraskielisiä. Keskimääräinen prosenttiosuus on Vantaalla 16 prosenttia.

– Kaupungin tasapainoisen kehityksen kannalta eriytyminen ei ole suotavaa. Vantaalle voi kehittyä alhaisemman sosioekonomisen statuksen alueita, joissa myös koulujen maine heikkenee, Virpi Sorsa Hevoshaan koulun vanhempainyhdistykestä toteaa.

– Koulun huono maine voi karkottaa hyvin toimeen tulevia lapsiperheitä, joilla on mahdollisuus valita asuinpaikkansa, hän jatkaa.

– Alueella on pelko, että tästä alkaa syrjäytymisen ja eriytymisen kierre, vanhempainyhdistyksen jäsen Elina Hietala lisää.

Huolta herättää myös Hevoshaan koulun lakkauttaminen vuonna 2016 ja sen vaikutukset kouluverkkoon.

– Hevoshaka on ollut tässä asiassa sellainen tasapainottava koulu. Lakkautuspäätös lisää tietoisesti segregaatiota, Sorsa lataa.

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo ymmärtää vanhempien huolen. Hän toteaa, että kaavoitus- ja asuntopoliittiset ratkaisut vaikuttavat keskeisesti asiaan.

– Tämä on globaali ilmiö. Vieraskielisten määrän on ennustettu kasvavan kaikkialla, ei pelkästään Vantaalla. Vantaan tavoitteena on huolehtia, että oppilaat saavat tasapuolisesti laadukasta opetusta.

Muutoksia Hakunilan alueelle tuo myös uusi yhtenäiskoulu, joka syntyy Hakunilan koulun ja Hakunilanrinteen koulun yhdistyessä. Kalon mukaan uusi koulu tasoittaa vieraskielisten tilannetta varsinkin yläluokilla, kun kouluun saapuu oppilaita muun muassa Kuusikon koulusta.

Kalon mielestä ei ole kuitenkaan hedelmällistä ajatella kaikkia vieraskielisiä yhtenä ryhmänä.

– Vantaalla on paljon perheitä, joiden vanhemmat ovat syntyneet Suomessa ja kotona puhutaan äidinkielenä muuta kuin suomea. Suuri osa vieraskielisestä lapsista ei tarvitse sen enempää apua opiskelussaan kuin kantasuomalaisetkaan. Kielellistä tukea tarvitseville lapsille on tarjolla valmistavaa opetusta, suomi toisena kielenä ja oman äidinkielen opetusta.

Lisääkö koululakkautus eriarvoisuutta?

Kyllä
101% (1325 ääntä)
Ei
1% (18 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1318

Tästä on kyse

Hevoshaan koulu lakkautetaan vuonna 2016 osana Vantaan kaupungin säästöohjelmaa.

Tällä hetkellä kouluun ei oteta enää ekaluokkalaisia. Oppilaat sijoittuvat koulun lakkautuksen jälkeen alueen muihin kouluihin. Siirtoperusteista ja kohteista käydään vielä keskustelua.

Hakunilan koulu ja Hakunilanrinteen koulu muuttuvat yhteiskouluksi. Koulun uusi nimi julkistetaan perjantaina 5. joulukuuta.

Lisää aiheesta: 

Hevoshaan koulun oppilaiden kohtaloa puitiin Hakunilassa – ”Pieniä lapsia ei saa pompotella”26.11.2014 10.15
Tuomelan ja Hevoshaan tonteille kohoaa kerrostaloja26.11.2013 09.03
Tuomelan ja Hevoshaan koulut aiotaan yhä lakkauttaa1.10.2013 12.11
Vantaa aikoo lakkauttaa Hevoshaan ja Tuomelan koulut19.8.2013 16.47
Hakunilanrinteen koulun korjaus alkaa joulukuussa25.11.2014 09.51
Hakunilanrinteen ja Hakunilan koulut halutaan yhdistää16.5.2014 09.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu