Kivistön puutalossa kalliit paloturvatakuut – nostaa hintaa satasen neliöltä

Kivistöön nousevan, Euroopan suurimman puukerrostalon paloturvallisuusvaatimukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin vastaavilla betonirakennuksilla.

Juha Salonen

<ingressi>MILJOONA Sprinklaus nostaa puukerrostalon hintaa satasen neliöltä.</ingressi>

Kivistöön valmistuvan puukerrostalon paloturvallisuudella on hintansa. Pelkkä sprinklerijärjestelmä Euroopan suurimpaan puurakennukseen maksaa yhteensä noin miljoona euroa.

Aina voi miettiä, onko ihmishengellä hintaa.”

 

 

Yksittäisen asunnon hintaa sammutusjärjestelmä nostaa 100 eurolla neliötä kohden. Kustannuksia kohottaa myös se, että Kivistön puukerrostaloon asennettava sprinklerijärjestelmä on puolet tavallista järjestelmää kalliimpi.

 

– Toisaalta voi aina miettiä, onko ihmishengellä hintaa, puutalon rakentajana toimivan Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela sanoo.

Kivistöön nousevan puukerrostalon rakennuskustannukset liikkuvat Airakselan mukaan 22–30 miljoonan euron välimailla.

Puurunkoisten kerrostalojen paloturvallisuusmääräykset ovat hänen mukaansa ylipäätään huomattavasti tiukemmat kuin vastaavien betonikerrostalojen.

Näin siitä huolimatta, että puurunkoisten uusiotalojen rakenteellinen palosuojaus on aivan samaa luokkaa kuin betonitaloissakin.

– Uudet puutalot kestävät sortumatta saman paloajan kuin betonitalotkin, Airaksela vahvistaa.

Silti puukerrostaloissa sovelletaan erityisen tiukkaa turvanormistoa. Sprinklerit tulee asentaa jokaisen asuinhuoneiston jokaiseen huoneeseen, myös esimerkiksi märkätiloihin.

– Joka ainoassa huoneessa on sprinklaus: vessassa, vaatehuoneissa, porrashuoneissa, kylppäreissä ja saunoissa, Airaksela luettelee.

Puutaloon asennetaan vesipihi sprinklausjärjestelmä.”

 

 

Myös puutalon betonista valettuihin kellaritiloihin sekä autohalliin tulee sijoittaa vettä suihkuttavat sammuttimet. Vastaavaa sprinkleripakkoa ei normaaleissa betonitaloissa ole.

 

– Asunnoista en ehkä olisi sprinklausta pois jättämässä, mutta muualla voisi miettiä sen tarpeellisuutta. Onko esimerkiksi kellarit ja autohalli pakko sprinklalta, kun ne ovat aivan omaa, muusta yhteydestä eristettyä paloaluettaan, Airaksela pohtii.

Kivistön puutaloon asennetaan vesipihi sprinklausjärjestelmä, joka kuluttaa sammutusvettä 90 prosenttia vähemmän kuin perinteiset sprinklerit.

Järjestelmä soveltuu Airakselan mukaan hyvin juuri puurakennusten palontorjuntaan.

– Vähäinen vedenkulutus on olennaista, jotta puurakenteet eivät mahdollisen sammutuksen yhteydessä mene pilalle, hän kertoo.

– Voi sanoa, että yksi yläkerrassa sammutettu tulipalo maksaa järjestelmän takaisin.

Vesipihiys johtuu siitä, että sammutusvesi ajetaan palokohteeseen korkeapaineella.

– Korkeasta paineesta seuraa, että pisarakoko paljon normaalia pienempi.

– Tällä tavalla syntyvä vesisumu sammuttaa kohteen tehokkaammin ja vähemmällä vedentarpeella, hän kuvailee.

Vastaavaa järjestelmää on käytetty muun muassa risteilylaivoilla, joissa tavalliset sprinklerit haluttiin korvata kevyemmällä ja tehokkaammalla ratkaisulla. Korkeapainesumusprinklauksen on kehittänyt alunperin vantaalaislähtöinen yritys.

Kommentit

Sprinklerijärjestelmä on älytön ja turha rahareikä. Kukahan ympäristöministeriön paloneuvos tämänkin määräyksen on ajanut läpi? Samalla logiikalla voidaan vaatia jokaiseen rakennettavaan ja myös olemassaolevaan omakotitaloon sprinklerit ja myös kesämökeille. Kesämökit ovat yleensä puulämmitteisiä, joten sitä suuremmalla syyllä ympäristöministeriön neuvosten kavereiden firmoille on järjestettävä rahakkaita töitä.

Pelleilyyn kyllästynyt

Ja kyllähän tämäkin varmaan toteutuu.odottakaahan,kun viherpiipertäjät & EU,n byrokraatit saa tästä kuulla,niin ollaan direktiiviä väsäämässä.
Sitten pitää jokaisen mökin ja omakotitalon savupiipun päälle asentaa palokaasujen puhdistimet & hiukkas-suodattimet ja katalysaattorit.
Näin maailma pelastuu.

Anonymix

Lettujen paistajat Kivistön uudessa kerrostalossa, varautukaa siihen että kun kärytätte lettujanne keittiössä, niin koko asunto kastuu kun vesisuihkut katossa alkavat ruiskia vettä. Pilalle menevät niin huonekalut kuin elektroniikkalaitteetkin. Haistakaa ympäristöministeriössä paska!

Pelleilyyn kyllästynyt

Te, jotka muutatte PUUKERROSTALOON, olkaa valmiita maksamaan roimat vakuutusmaksut. Terkuin Kivitalossa asuva<3

Pikkutumma

Kannattaako tuollaisessa edes asua.
Se on vain ajan kysymys milloin joku tuhopolttaja tulee ja tuikkasee tuonkin rakennuksen tuleen.
Siinä sitten roihuaa mukavasti kuin juhannuskokko.
Puutalothan ovat tuhopolttajien unelmakohde. Tuskin tämä puutalo on mikään poikkeus sen suhteen.

juu

näitä puukerrostaloja on keski Euroopassa tosi paljon,nämä palo eristetään tosi hyvin.hanketta seurataan ainakin mansen suunnalla,ehkä tämä tien näyttäjä

vanda ok