Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Taiteilija tekee usein kahta työtä

KULTTUURI Lama syö taidehankintoja. Buy Away -tapahtuma houkuttelee taideostoksille.

Taiteilija Jaana Tuomisto selailee teoksia Vantaan taiteilijaseuran taidelainaamossa Galleria K:ssa yhdessä seuran toiminnanjohtajan Isabella Anoschkinin kanssa. Taustalla häärii puheenjohtaja Petteri Aaltolainen.

Armi Suojanen

Minkä koulutetun ammattikunnan edustajat joutuvat tekemään päätyönsä ohessa lisätöitä, että voivat harjoittaa varsinaista ammattiaan? Vastaus kuuluu: taiteilijat.

– Minkä muun oman alansa asiantuntijan pitää tehdä niin? Vai oletko kuullut, että putkimies joutuu tekemään jotakin muuta työtä voidakseen tehdä putkimiehen töitä, kysyy ylästöläinen taiteilija Jaana Tuomisto .

Taiteilijat eivät enää aikoihin ole olleet boheemeja juoppoja.”

 

 

Taloudellisesti huonoina aikoina taiteilijoita ”katoaa” muihin töihin tavallistakin enemmän.

 

– Kun ei ole näyttelyitä eikä myyntiä.

Monet taiteilijat ovat työsuhteessa esimerkiksi opettajina kouluissa ja aikuisopistoissa. Free lancerit, niin kuin Tuomisto, tekevät pätkätöitä vaikkapa koulukuvia postittaen. Yksi Tuomiston tuttu ajaa ratikkaa.

Sitten ovat yrittäjätyyppiset taiteilijat, jotka osaavat tuotteistaa teoksiaan ja keksivät tempauksia, kuten pop up -kaupan, töidensä myymiseksi.

– Taiteilijat eivät enää aikoihin ole olleet boheemeja juoppoja, Tuomisto nauraa ja sanoo, että sellainen käsitys ja asenne ovat niin 70-lukua.

Ja jos joku luulee , että valtion työskentely- tai kohdeapuraha juoksee kuin palkka, se on väärä käsitys. Apurahoja jaetaan meriittien mukaan ja ne ovat määräaikaisia. Tuomisto pitää apurahojen jakamista kuitenkin reiluna, sillä niistä ovat päättämässä alan ammattilaiset eivätkä pelkästään virkamiehet.

Sen sijaan teosten myynnistä maksettava arvonlisävero ei Tuomiston mielestä kohtele taiteilijoita tasapuolisesti. Suomen Taitelijaseura on ajamassa veron yhtenäistämistä.

Laskusuhdanteen aikana taiteen ostajat voisi karkeasti jakaa kahteen ryhmään. Toiset jättävät taidehankinnat kokonaan ja toiset ostavat vähemmän tai pienempää. Rahan väheneminen vaikuttaa myös kaupunkien ja valtion hankintoihin.

Teosten hintaan lama ei juurikaan vaikuta. Materiaalit kun maksavat saman kuin hyvinä aikoina ja aikaakin teosten tekemiseen kuluu aina ihan yhtä paljon.

Vantaan taiteilijaseura tempaisee myynnin edistämiseksi ensi viikonloppuna. Silloin pidetään Buy Away -myyntitapahtuma, jossa taiteilijat myyvät teoksiaan Galleria K:ssa Tikkurilassa.

Ostatko taidetta?

Kyllä
56% (9 ääntä)
En
44% (7 ääntä)
Ääniä yhteensä: 16

Taiteen tavaratalo

Galleria K:ssa (Asematie 7) järjestetään Vantaan taiteilijaseuran Buy Away -teosmyyntitapahtuma la–su 13.–14.12. klo 12–16.

Yhteensä 19 taiteilijaa myy teoksiaan. Myös taidelainaamo ja gallerian näyttely ovat avoinna.

Teoksen saa mukaansa saman tien. Maksu käteisellä.

Vapaa pääsy.

Lisää aiheesta: 

Vantaan Taiteilijaseura juhlii nyt Tikkurilassa1.4.2014 12.34
Galleria K:n näyttelyssä on iso annos pureksittavaa29.10.2014 19.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu