Vaalikoneemme on nyt avattu!

Kulttuuri

Kohutaiteilija rakentaa Tottelemattomuuskoulun

Luokkakuva

Jani Leinonen

Kohutaiteilija, aktivisti, maailmanparantaja, markkinamies, kyseenalaistaja, superlahjakkuus …

Taiteilija Jani Leinosta on kutsuttu moneksi. Hänen tuotantonsa on löytänyt tiensä otsikoihin, mutta myös nostanut esiin yhteiskunnan kipupisteitä ja haastanut ihmisiä mukaan toimintaan.

Kukapa ei muistaisi Ronald Mc Donaldin kaappausta ja kansainvälistäkin julkisuutta saanutta kidnappausvideota. Myöhemmin oikeuteen asti johtanut prosessi jalostui Leinosen tuotantoa täydentäväksi teokseksi.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan kanssa yhteistyönä tehty Shoe Liberation Army -teos sekoittaa parhaillaan japanilaisnaisten päitä.

Hunger King -ravintola jakoi rahaa kodittomille viime kesänä Budapestissä, jossa laki kieltää asunnottomuuden.

Venetsian biennaaliin 2009 Leinonen toi sarjan kehystettyjä avunpyyntökylttejä, jotka hän oli ostanut kerjäläisiltä eri puolilta maailmaa 20 eurolla.

Elovena-hahmon ympärille rakennettu teossarja ravisteli myyttejä suomalaisuudesta ja sai aikaan vilkasta keskustelua.

Leinosen teokset toimivat esimerkkeinä tavoista vaikuttaa yhteiskunnallisesti, ottaa kantaa.

Kiasmassa syyskuussa avautuva näyttely rakentuu uuden teoksen, Tottelemattomuuskoulun, ympärille. Tottelemattomuuskoulu on oikea koulu, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on samalla katsaus Jani Leinosen tähänastiseen tuotantoon. Koulun opettajiksi rehtori Leinonen kutsuu tunnettuja suomalaisia ja kansainvälisiä mielipidevaikuttajia ja aktivisteja. Oppilaiksi pääsevät kaikki näyttelyvieraat.

“Tottelemattomuuskoulu kehottaa jokaista teini-ikäistä arvostamaan omaatuntoaan enemmän kuin hallitusta, markkinavoimia tai aikuisia”, kirjoittaa Leinonen opetussuunnitelmassaan.

Jani Leinonen käyttää taiteessaan mainonnan keinoja ja kyseenalaistaa populaaria kulutuskuvastoa, erityisesti yritysten tuotemerkkejä ja markkinasymboleja. Taiteensa kautta Leinonen haluaa herättää kuluttajia kriittiseen ajatteluun. Hänen kritiikkinsä on räävittömän huumorin värittämää irrottelua tutuilla symboleilla.Oman osansa saa myös taidemarkkinoiden logiikka.

Lisää aiheesta: 

Minna Parikka ja Jani Leinonen päästettiin valloilleen22.11.2013 10.03

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu