Paikalliset

Suomen ensimmäinen astronautti suuntaa avaruuteen – näin paljon unelmamatka maksaa

TÄHTIIN Suomen ensimmäinen astronautti on valmis historialliseen lentoon. Alus ampaisee avaruuteen ehkä jo 2016.

Eräät meistä lähtevät tähtiin! Helsinkiläinen Vesa Heilala matkustaa piakkoin unelmamatkalle avaruuteen. Tässä avaruutta fiilistellään Heurekassa.

Päivi Tuovinen

Avaruusmatkat eivät ole enää tieteisfantasiaa tai pikkupoikien päiväunia, sillä kaupalliset lennot avaruuteen ovat mahdollisia periaatteessa kenelle tahansa.

Ensimmäisten suomalaisten joukossa tätä mahdollisuutta aikoo käyttää Vesa Heilala , 48.

Muut lähtevät mökille, minä säästän avaruusmatkaa varten.”

Vaikka Space Ship Two -avaruuslentokoneen räjähdys lokakuussa lykkäsi Heilalan matkahaaveita, ne eivät kokonaan kariutuneet. Näillä näkymin hän lähtee kohti korkeuksia kahden vuoden kuluttua.

 

– Tiedän kyllä lennon riskit, mutta en pelkää niitä. Kieltämättä jännittää, mutta mukavalla tavalla.

Heilalan haave päästä tähtimatkalle on jo vuosikymmenien mittainen.

– Olen unelmoinut tästä pienestä pitäen. Heti, kun nämä yleisölennot alkoivat olla mahdollisia, päätin, että lähden ehdottomasti mukaan matkalle, leipätyökseen Pöyryn it-projektipäällikkönä uurastava Heilala kertoo.

Kaikkiaan 200 000 euroa maksavan lennon Heilala rahoittaa säästöillään ja ottamalla lainaa pankista. Hänellä on myös muutamia sponsorisopimuksia.

– Toisilla suomalaisilla on kesämökki, minä en sellaista aio hankkia. Kun muut lähtevät kesälomalla mökkireissulle, minä säästelen vähän erilaista matkaa varten, Heilala pohtii.

Avaruuslentokoneeseen mahtuu kaksihenkisen miehistön lisäksi kuusi matkustajaa. Varsinainen matka kestää kaksi ja puoli tuntia, mutta wc:tä ei aluksessa ole lainkaan.

– Matkustajille on tarjottu matkan ajaksi vaippoja, mutta ne ovat vapaaehtoisia. Minä en niitä aio ottaa, Heilala päättää.

Lento ulottuu noin 110 kilometrin korkeuteen. Matkan erikoisin osuus on muutamia minuutteja kestävä painoton tila, jota varten Heilala on harjoitellut ottamalla Kaliforniassa osaa Zero G -lennoille.

– Painottomuus on sellainen olotila, jota ainakaan minä en osaa sanoin kuvailla. Se ei muistuta vedessä kellumista, muttei mitään muutakaan. Se vain pitää kokea itse, Heilala myhäilee.

Kun matka avaruuteen on ohi ja alus on laskeutunut takaisin kotimaapallon kamaralle, Heilala tietää jo etukäteen tuntemuksensa.

– Silloin aivan varmasti on hymy korvissa asti. Ja sitä paitsi avaruusyhtiö Virgin Galactic järjestää suuret juhlat lennon jälkeen.

– Uskon kyllä vakaasti siihen, että kymmenen vuoden aikana avaruusmatkojen hinta laskee mukavalle tasolle. Sitten voin ehkä lähteä toisellekin matkalle, Heilala pohtii ja katsahtaa kaivaten kohti tähtitaivasta.

Kohta mennään.

www.suomalainenastronautti.fi

Suomalainen astronautti

Helsingin Kivihaassa asuva Vesa Heilala on ensimmäisten avaruudessa käyvien suomalaisten joukossa.

Matkan järjestää yhdysvaltalainen avaruuslentoyhtiö Virgin Galactic.

Näillä näkymin avaruuslento tapahtuu vuosien 2016 ja 2017 taitteessa.

Heilalan avaruuslento kestää kaksi ja puoli tuntia, josta viisi minuuttia painottomassa tilassa.

Lento on mahdollinen kaikille halukkaille. Avaruuslennon hinnaksi tulee noin 200 000 euroa.

Lisää aiheesta: 

Avaruusruoalla pääsee eroon läskeistä19.11.2013 15.00
Suomen ”nuorin astronautti ” päässee avaruuteen vuonna 201313.12.2011 09.27

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu