Paikalliset

Tikkurilan kohupastori: Pappien pitäisi saada päättää homoparien siunaamisesta

AVIOLIITTO Kirkon käsitys avioliitosta muuttuu väistämättä, uskoo Toni Fagerholm.

Toni Fagerholmin mukaan kirkon työntekijät ovat paljon avarakatseisempia, kuin suurin osa ihmisistä luulee.

Johanna Erjonsalo

Puolet papeista olisi valmis siunaamaan samaa sukupuolta olevat parit jo tänään, sanoo Tikkurilan seurakunnan pastori Toni Fagerholm . Evankelis-luterilainen kirkko ei sitä hyväksy. Vielä.

Toukokuussa järjestettävässa kirkolliskokouksessa joku tulee varmasti tekemään aloitteen siitä, että samaa sukupuolta olevat avioparit voitaisiin siunata tai vihkiä kirkossa.

Kun kuulin että laki meni läpi, itkin.”

Kirkolliskokouksessa aloite tarvitsee kolme neljäsosaa edustajista puolelleen mennäkseen läpi. Fagerholm uskoo, että vaikka laki ei menisi läpi, kirkon käsitys avioliitosta tulee vähitellen muuttumaan.

– Kirkolliskokous joko hyväksyy tasa-arvoisen avioliittolain tai ajan myötä luopuu vihkimisoikeudesta.

Fagerholmin mukaan ainoa ratkaisu olisi antaa harkinta siunaamisesta papeille itselleen.

Fagerholm tunnetaan rajoja venyttävistä tempauksistaan. Kesäkuussa hän siunasi kaksi naisparia Helsingin Pride-festivaaleilla. Seurauksena Fagerholmin Facebook-kavereista kymmenes poisti hänet kaverilistaltaan. Myöhemmin Helsingin tuomiokapituli tulkitsi siunauksen rukoukseksi.

Samalla tavalla Raamatulla on perusteltu orjuutta.”

Muutama kuukausi tämän jälkeen Fagerholm oli mukana viemässä kirkkoa Sexhibition-erotiikkamessuille.

– Meidän pitää olla siellä, missä ihmiset haluavat puhua. Ei ole varaa istua kirkkorakennuksissa, Fagerholm sanoo.

Psykoterapiaa opiskeleva Fagerholm pitää itseään tuiki tavallisena perheellisenä heteromiehenä, joka vain haluaa löytää vaikeasti tavoitettavat seurakuntalaiset.

Myös psykoterapiassa seksuaalisuus ja sen hyväksyminen on todella tärkeää, joten tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen eduskunnassa oli iso juttu.

– Kun kuulin että laki meni läpi, itkin, Fagerholm kertoo.

Ennen kaikkea Fagerholm haluaa, että kiistan osapuolet oppisivat keskustelemaan rauhassa. Hän itse sanoo ymmärtävänsä vastapuolta, mutta on pohdinnan jälkeen päätynyt sukupuolineutraalin avioliiton kannattajaksi.

Arvokonservatiivit pitävät miehen ja naisen välistä avioliittoa yhtenä Raamatun tärkeimmistä opetuksista, arvoliberaalit puolestaan korostavat lähimmäisenrakkautta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Useat Raamatussa kuvatut avioliitot ovat järjestettyjä. Rakkausavioliitto ilmestyi eurooppalaiseen mielenmaisemaan vasta valistuksen aikana 1700-luvulla. Fagerholmin mukaan tuhansia vuosia vanhan kirjan oppeja on pakko soveltaa kun ajat muuttuvat.

– Samalla tavalla Raamatulla on perusteltu orjuutta, hän muistuttaa.

Fagerholm toivoo, että ajan myötä kirkon uudet pelinavaukset voisivat kääntää jäsenmäärän nousuun.

– Pitää kyetä luomaan sellainen kirkko, jossa seinät ovat tarpeeksi leveät ja katto tarpeeksi korkea. Kirkko, johon mahtuvat sekä liberaalit että konservatiivit. Uskon, että tuhannen vuoden päästä Suomessa on edelleen kristittyjä.

Moniäänisyys on yksi kirkon tärkeimmistä voimavaroista, mutta samalla suurin heikkous. Kirkosta eroaminen kiihtyy aina, kun kirkosta puhutaan.

Jumala ei luonut avoimuutta, se pitää tehdä itse

Pastori Toni Fagerholmin mukaan on tärkeää muistaa, että hyvin harva meistä on täysin hetero tai täysin homo. Yhdysvaltalainen seksologi Alfred Kinsey jakoi jo vuonna 1948 ihmiset karkeasti kuuteen kategoriaan, joista vain ääripäät olivat täysin homoja tai heteroita.

Lisäksi esimerkiksi intersukupuolisia arvioidaan Suomessa olevan 300–500. Intersukupuolisuus tarkoittaa, että sukupuolen määrittäminen on vaikeaa tai mahdotonta ulkoisten sukupuolielinten perusteella.

– Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat harvoin mustavalkoisia tai yksiselitteisiä, hän sanoo.

Psykoterapeutiksi keväällä valmistuva Fagerholm on tutkinut opinnoissaan paljon sekä omaa että muiden seksuaalisuutta. Usein keskusteluissa väläytetty ”homoseksuaalisuus on valinta” -kortti saa häneltä täystyrmäyksen.

– Ei minullakaan ole ollut sellaista hetkeä, jolloin päätin olevani hetero, Fagerholm kertoo.

Fagerholm on aktiivisesti mukana kirkkojen rajat ylittävässä Yhteys-liikkeessä, jonka tavoitteena on, että erilaiset seksuaaliset suuntautumiset hyväksyttäisiin kirkossa.

Pitäisikö homoparit siunata kirkossa?

Kyllä
72% (152 ääntä)
Ei
28% (59 ääntä)
Ääniä yhteensä: 211

Avioliittolaki on kirkolle kova paikka

Toukokuun kirkolliskokous on ensimmäinen sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Asiaa ei ole puitu aikaisemmissa kokouksissa, vaikka kansalaisaloite sai 142 000 allekirjoitusta jo maaliskuussa 2013.

Puolen vuoden välein kokoontuva kirkolliskokous on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, eräänlainen eduskunta.

Tällä hetkellä samaa sukupuolta olevia pareja ei saa siunata, mutta pappi voi rukoilla parin kanssa. Rukoilulla ei ole määritelmää, joten siunauksen ja rukouksen ero voi käytännössä olla hyvin pieni.

Lisää aiheesta: 

Lännen media: Yli puolet helsinkiläispapeista halukas vihkimään homopareja14.12.2014 11.45

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu