Paikalliset

Sisäilmaoireilu vähentynyt Kanniston koulussa – Kartanonkoskella vielä ongelmia

Sisäilmaoireilu on vähentynyt Kanniston koulussa tehtyjen toimenpiteiden jälkeen, kertoo Vantaan kaupunki.

Toni Tervo

Vantaan kaupungin mukaan oireilun tilanne Kanniston koulussa on parantunut, mutta Kartanonkoksen koulussa oireilu jatkuu. Molemmat koulut ovat hiljattain kärsineet sisäilmaongelmista.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että Kanniston koulussa toteuteut tekniset korjaukset ja siivoustoimenpiteet ovat vähentäneet koulussa oireilua. Sisäilmaryhmän kokouksessa 15. joulukuuta todettiin, että opettajien oireet ovat vähentyneet merkittävästi.

Kouluterveydenhuoltoon on aiemmin tullut ilmoitus noin 50 oireilevasta oppilaasta, mutta syksyn ilmanvaihtokanavien nuohousten ja tehostetun siivouksen jälkeen kouluterveydenhuoltoon on saanut ilmoituksen 10 oppilaan oireilusta. Kaupungin mukaan osa näistä on jo aiemmin oireilleita oppilaita.

Kanniston alakoulun toisen kerroksen tilojen lattiapäällysteitä uusittiin kesällä laajalti. Syksyllä tehtiin vielä kyseisellä alueella ilmanvaihtokanavien nuohous ja tehostettu siivous. Ensi kesänä korjataan vielä pieniä yksittäisiä alueita ruokalan, terveydenhuollon ja nuorisotilojen käytössä olevilla alueilla. Vesikattovuoto luokan 2.070 kohdalla on korjattu.

Ympäristökeskus on tehnyt myös tarkastuskäynnin päiväkodin tiloissa. Tiloissa on tutkittu rakenteiden kosteutta pintakosteusosoittimella ja sisäilman haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) pitoisuuksia kahden eri näytteenottokerran aikana. Pitoisuudet ovat olleet pieniä.

Kartanonkosken koulussa oppilaiden ja henkilökunnan oireilu jatkuu yhä ja sen syytä selvitetään. Työterveyshuollon tiedossa on kuusi oireilevaa opettajaa. Kouluterveydenhuoltoon on tullut ilmoitus 69 oireilevasta oppilaasta.

Kaupungin mukaan oirehtiminen on liitetty useaan eri tilaan ja sitä on vaikea yhdistää mihinkään yksittäiseen rakenteissa olevaan vaurioon. Tilakeskuksen mukaan ilmanvaihtolaitteisto on oikein mitoitettu ja mekaanisilta osiltaan hyvässä kunnossa, mutta säätölaitteiston toiminnassa havaittiin ilmanvaihdon tasapainoon vaikuttavia oleellisia ongelmia.

Kuntotutkimuksessa on suositeltu järjestelmän yksinkertaistamista ja automaatiojärjestelmän saneerausta. Töiden laajuuden vuoksi nämä toimenpiteet voidaan suorittaa aikaisintaan ensi kesnä. Akuutteina toimenpiteinä nykyistä ilmanvaihtojärjestelmää kunnostetaan, säädetään ja toiminta varmistetaan tilakohtaisesti. Nämä työt saadaan valmiiksi jouluun mennessä.

Lokakuussa hankituista tilakohtaisista ilmanpuhdistimista on koettu olevan apua ja niiden käyttöä jatketaan toistaiseksi. Koululla jatketaan oireseurantaa ja laajempia sisäilmatutkimuksia. Alustavan arvion mukaan raportti valmistuu tammikuun loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kanniston koulu tehosiivotaan syyslomalla6.10.2014 08.46
Pöly puhuttaa yhä Kanniston koulussa4.10.2014 15.00
Sisäilmaongelmainen Kanniston koulu tehosiivotaan ja ilmanvaihtokanavat nuohotaan1.10.2014 11.29
Vanhemmat vaativat: Kanniston koulun tilannetta pitää yhä seurata3.9.2014 19.00
Kanniston koulu saadaan lähes kuntoon ennen kouluvuoden alkua8.8.2014 10.30
Kartanonkosken koulun sisäilmaongelmien syy selvisi29.10.2014 15.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat