Puheenaihe

Tästä rikoksesta äidit ja isät jäävät harvoin kiinni

Arkistokuva

Alkoholia alaikäisille lapsilleen ostavat vanhemmat eivät useinkaan jää teostaan kiinni. Näin toteaa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen.

– Sitä tapahtuu, se on varma. Mutta asian toteennäyttäminen on vaikeaa ja tulee harvoin poliisin tietoon. Yleisin tapa, jota kautta alaikäiset saavat hankittua alkoholia, on omien vanhempien, itseään vanhempien sisarusten tai kavereiden kautta.

Alaikäiselle alkoholia välittänyt voidaan tuomita sakkoihin."

Kiinni jäädessään alaikäiselle alkoholia välittänyt voidaan tuomita sakkoihin. Mikäli toiminta on ammattimaista ja pidempään jatkunutta, voi rangaistuksena olla jopa vankeutta.

Alkoholin ostaminen alaikäiselle puhuttaa taas lapsiperheissä uudenvuoden tullessa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden viime kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan 18–74-vuotiaista suomalaisista viidesosa ostaa alkoholia alaikäisille.

Kaksi kolmesta vastaajasta ei nähnyt asiassa mitään tuomittavaa. Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia on valmis tarjoamaan omassa valvonnassaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten alkoholiasenteita ja mietojen alkoholijuomien ostamista. Asenteet muuttuvat tiukemmiksi, mitä vanhemmat vastaajasta oli kyse.

Tulevaa uuttavuotta silmällä pitäen poliisi ei ole tehnyt erityistä toimintasuunnitelmaa päihtyneiden alaikäisten varalle.

Sekä poliisi että Helsingin evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskuksen, Snellun, vapaaehtoiset toimittavat humaltuneita alaikäisiä tarvittaessa sairaalaan tai suoraan kotiin. Helsingin Töölössä sijaitsevaan Kisahalliin kuljetetaan selviämään pääasiassa humaltuneita aikuisia.

Uudenvuodenaattona Snellun Saapas-ryhmä on muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä Helsingin keskustassa.

Liikkeellä on erityisnuorisotyönohjaajan Sanna Parkkisen mukaan kymmenen päivystäjää, jotka kiertelevät keskustan alueella noin kello 19 eteenpäin aina aamukahteen tai -kolmeen.

Nuoria auttava Saapas-ryhmä on muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä."

– Olemme muutaman vuoden tauon jälkeen liikkeellä Helsingin keskustassa katsomassa, tavoitammeko nuoria. Uudet vuoden ovat meidän silmissämme olleet melko rauhallisia, riippuu paljon myös säästä.

Tänä vuonna vuosi vaihtunee lauhassa säässä, joten katukuvassa on odotettavissa enemmän nuoria kuin kovilla pakkasilla.

Nuorten alkoholiasenteet ovat viime vuosina tutkimusten mukaan tiukentuneet. Ilmiön on havainnut myös poliisi. Taposen mukaan tämä näkyy katukuvassa, eikä satojen, jopa tuhannen nuoren kokoontumisia ole ollut enää havaittavissa.

Pussikaljottelijoita näkyy vähemmän kuin muutama vuosi sitten."

– Toki pienemmässä mittakaavassa kokoontumisia on edelleen. Kaupunkikuvassa pussikaljottelijoita näkyy vähemmän kuin muutama vuosi sitten ja nuorisoporukoiden aiheuttamat häiriöt ovat vähentyneet. Koulujen päättymisviikonloppuna usein muutama henkilö jää kiinni alkoholin välittämisestä. Näissä tapauksissa on usein kyse kavereista.

Myös Saapas-ryhmässä sama ilmiö on ollut havaittavissa.

– Nuoret eivät enää edes saa alkoholia niin paljon kuin muutama vuosi sitten. Tiedän, että on sellaisia vanhempia, jotka ostavat alaikäisille alkoholia, mutta se ei käsittääkseni ole kovin yleistä, Parkkinen toteaa.

Hyväksytkö alkoholin oston alaikäiselle?

En
64% (216 ääntä)
Kyllä
36% (120 ääntä)
Ääniä yhteensä: 335

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Äidin ja isän juominen tuo lapselle pysyviä vammoja – Yle: Haittoja jo kuusivuotiaalle29.12.2014 09.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu